Πολιτισμός

Παιδιά με αναπηρία συναντούν έργα καλλιτεχνών με αναπηρία

Μαθητές του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βόλου με τις εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν χθες το πρωί την εικαστική έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στην οποία περιηγήθηκαν και ήρθαν σε επαφή με τα έργα, συμμετέχοντας στη συνέχεια στο εργαστήρι με τίτλο «Παίζουμε, ζωγραφίζουμε, δημιουργούμε, όπως όλοι μπορούμε!».
Η έκθεση πραγματοποιείται από την Artogether-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και στην οποία παρουσιάζονται έργα 25 εικαστικών με αναπηρία που συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα.
Η κ. Χαρά Κανάρη, ειδική παιδαγωγός και μουσικοπαιδαγωγός, τόνισε ότι το εργαστήρι είναι ουσιαστικά η εκπαιδευτική πλαισίωση της έκθεσης «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» από την Artogether-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία, που απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία.
«Το εργαστήρι γίνεται ώστε τα παιδιά με αναπηρία να συναντήσουν έργα καλλιτεχνών με αναπηρία» εξηγεί η ίδια, για να προσθέσει πως «ο σκοπός είναι τα παιδιά να εξασκήσουν δεξιότητες, να παρατηρήσουν, να αλληλοεπιδράσουν, να επικοινωνήσουν, να ανακαλύψουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές ή αναπηρία μπορούν να έχουν».

Η ειδική παιδαγωγός ανέφερε ότι «μετά από μία πολύ εστιασμένη και εκπαιδευτική πορεία στην έκθεση με συγκεκριμένα επιλεγμένα έργα προχωράμε στο δημιουργικό εργαστήρι όπου τα παιδιά εκφράζονται ζωγραφίζοντας».
Σύμφωνα με την ίδια, η βασική αρχή για το εργαστήρι είναι ότι υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή έργων, τέτοια που να επιτρέπει στα παιδιά να επικοινωνήσουν και στη συνέχεια να εκφραστούν με όποιον τρόπο μπορούν φτιάχνοντας τα δικά τους έργα. «Δηλαδή μικροί και μεγάλοι καλλιτέχνες μαζί» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι μαθητές του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, συνοδευόμενοι από τις κ.κ. Ευγενία Κατσιγιάννη, Ανδρομάχη Ιωνά, Αναστασία Παύλου, εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, και τη λογοθεραπεύτρια κ. Κατερίνα Γουργιώτη, ζωγράφισαν, εκφράστηκαν και διασκέδασαν.

Η κ. Ευγενία Κατσιγιάννη τόνισε ότι «ανταποκρινόμαστε αρκετά σε τέτοιου είδους προγράμματα, διότι μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ ως σχολείο και είναι πολύ ευχάριστο για τα παιδιά να βρίσκονται εδώ. Ειδικά η τέχνη είναι ένα κομμάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ειδική Αγωγή, είναι μέσο έκφρασης, τα παιδιά απελευθερώνονται, νιώθουν χαρούμενα και ελεύθερα, εκφράζονται ελεύθερα και τους αρέσει πάρα πολύ».
Η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής τόνισε πως τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει πολλά προγράμματα για την τέχνη στο σχολείο και «σε κάθε ευκαιρία το εκμεταλλευόμαστε, διότι για τα παιδιά αυτά είναι ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης μέσα από την τέχνη».
Να σημειωθεί ότι η εικαστική έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» θα διαρκέσει έως αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, με ώρες λειτουργίας 10.00-17.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το