Τοπικά

Παιδιά μαθαίνουν τη σέρβικη γλώσσα – Περίπου 30 μαθητές από την ηλικία των προνηπίων έως τα 19 χρόνια

Περίπου 30 παιδιά μαθαίνουν τη σέρβικη γλώσσα στον Βόλο με την κ. Λιούμπιτσα Ποκράγιατς να διδάσκει στους μαθητές τη δεύτερη μητρική τους γλώσσα, αφού σχεδόν όλοι προέρχονται από γονείς που ο ένας από αυτούς είναι από τη Σερβία. Οι ηλικίες των μαθητών είναι από τα προνήπια και φτάνει έως τα 19 χρόνια, ενώ οι απόφοιτοι μόλις τελειώσουν έχουν στα χέρια τους αναγνωρισμένο πτυχίο εκμάθησης της σέρβικης γλώσσας.

Η κ. Λιούμπιτσα Ποκράγιατς είναι διορισμένη δασκάλα του σέρβικου υπουργείου Παιδείας, η οποία τόνισε ότι τα μαθήματα σέρβικης γλώσσας άρχισαν πριν 3 χρόνια, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια το σχολείο είναι αναγνωρισμένο από το αρμόδιο υπουργείο της Σερβίας.
Στο σχολείο φοιτούν 60 μαθητές από όλη τη Θεσσαλία, αφού μαθήματα γίνονται σε Βόλο και Λάρισα, μία φορά την εβδομάδα, για ένα δίωρο κάθε φορά. Στον Βόλο οι μαθητές του σέρβικου σχολείου αριθμούν τους 30, με τις ηλικίες να είναι από προνήπια έως και 19 χρόνων.

«Η πλειοψηφία των μαθητών έχουν σέρβικη και ελληνική υπηκοότητα με τους γονείς τους να είναι είτε ο μπαμπάς Έλληνας και η μαμά Σέρβα, που είναι και το πιο σύνηθες, είτε το αντίστροφο» τόνισε η ίδια.
Κάποιοι μαθητές είναι παιδιά γονιών που σπούδασαν στη Σερβία (Ιατρική, Οδοντιατρική, Γυμναστική Ακαδημία) και διδάσκονται τα σέρβικα, διότι οι γονείς ερωτεύτηκαν τη χώρα και τη γλώσσα μεταφέροντας στα παιδιά τους την αγάπη αυτή.
Μέσα από τα μαθήματα των σέρβικων, μαθαίνουν επίσης την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία είναι ίδια με την Ελλάδα, λόγω της ορθόδοξης πίστης.
«Σε γενικές γραμμές οι μαθητές διδάσκονται και τον πολιτισμό και την ιστορία της Σερβίας, αν και πρόκειται για σχολείο για την εκμάθηση της σέρβικης γλώσσας, μόνο μία φορά την εβδομάδα και για δύο μόλις ώρες τη φορά. Περιλαμβάνεται όμως η μάθηση της κουλτούρας και της παράδοσης μέσα από το μάθημα» ανέφερε η κ. Λιούμπιτσα Ποκράγιατς.

Όσον αφορά στη σέρβικη γλώσσα και πόσο εύκολη είναι η ίδια απάντησε ότι «δεν είναι δύσκολη όσο η ελληνική γλώσσα. Μαθαίνεται αρκετά εύκολα, διότι έχει ομοιότητες με την ελληνική γλώσσα. Το σέρβικο αλφάβητο μοιάζει με το ελληνικό αλφάβητο και υπάρχουν όμοια γράμματα, κάτι που διευκολύνει τα παιδιά να μάθουν πιο εύκολα να γράφουν τα σέρβικα».
Το βασικό στο σχολείο είναι να μάθουν τα παιδιά τη σέρβικη γλώσσα, να ξέρουν να τη διαβάζουν, να τη μιλάνε και να την καταλαβαίνουν.
Σέρβικο σχολείο υπάρχει εκτός της Αθήνας και της Κρήτης, στην Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι τουρίστες από τη Σερβία καταφτάνουν κατά χιλιάδες στις περιοχές αυτές.

Το υπουργείο Παιδείας της Σερβίας δίνει τη δυνατότητα στα Σερβόπουλα του Βόλου και γενικότερα της Ελλάδας να μάθουν τη «δεύτερη» μητρική τους γλώσσα, όπως συμβαίνει σε Σερβόπουλα σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, ακόμη και στην Κίνα και τη Νότια Αφρική.
«Το σχολείο διαρκεί 8 χρόνια, 4 χρόνια το «μικρό δημοτικό» και 4 χρόνια το «μεγάλο», σαν τη Β’ Γυμνασίου στην Ελλάδα. Στη Σερβία μετά τα 8 χρόνια ο μαθητής εισέρχεται στο τεχνικό λύκειο, ανάλογα με το αντικείμενο που θέλει να σπουδάσει και το πανεπιστήμιο που θέλει να εισαχθεί» επισήμανε η δασκάλα.
Σύμφωνα με την κ. Λιούμπιτσα Ποκράγιατς, ίδιο τύπου σχολείο υπάρχει στο Βελιγράδι, στο οποίο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα κυρίως σε παιδιά από γονείς που ο ένας είναι από τη Σερβία και ο άλλος από την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι το σέρβικο σχολείο στεγάζεται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Μουρτζούκου και η κ. Λιούμπιτσα Ποκράγιατς δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον διευθυντή του ΣΔΕ κ. Λίνο Βίγκλα για τη φιλοξενία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το