Πολιτισμός

Παιδαγωγική αξιοποίηση της βιβλιοσκευής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

«Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, το παιχνίδι»

Tου Πασχάλη Δήμου,
συμβούλου Εκπαίδευσης Δασκάλων
Δ/νσης ΠΕ Μαγνησίας

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι ένας κοινωφελής πολιτιστικός φορέας με πολυσχιδή δραστηριότητα. Συστάθηκε την άνοιξη του 2007 με Προεδρικό Διάταγμα, και τις υπογραφές των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας, Ναυτιλίας και Οικονομίας (ΦΕΚ 606/24.4.2007). Ιδρυτές του είναι ο Πάνος και η Μαριλένα Λασκαρίδη.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, αποτέλεσε τη συνέχεια του έργου, που άρχισε το 1993 η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη», την οποία ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης στη μνήμη της συζύγου του Καίτης, με έδρα το Νέο Φάληρο.
Μετά από 13 χρόνια συνεχούς εξέλιξης, παρουσίας και προσφοράς στον χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας αποφασίστηκε η μεταστέγαση της βιβλιοθήκης στον Πειραιά, γενέτειρα της Καίτης Λασκαρίδη.

Η μεταφορά στον Πειραιά σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο επισφραγίστηκε με την ίδρυση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Οι ιδρυτές του, πιστοί στην πορεία που έχει ήδη χαραχτεί, έθεσαν ως στόχο να συνεχίσουν και να εξελίξουν τις δράσεις με σκοπό το Ίδρυμα να αποτελέσει έναν φάρο πολιτισμού και μια κιβωτό γνώσης ανοικτή σε όλους: Παιδιά, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ανθρώπους όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων, χωρίς διακρίσεις, χωρίς στερεότυπα.
Μέσα στο πλήθος των δράσεων, που έχει αναπτύξει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, έδωσε σε εκπαιδευτικούς και φορείς να αξιοποιήσουν στον χώρο τους τη Βιβλιοσκευή: «Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, το παιχνίδι».
Η βιβλιοσκευή σχεδιάστηκε με σκοπό τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας των παιδιών με τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στην ιστοριογραφία, τις μαρτυρίες και τη λογοτεχνία, μέσα από ένα πακέτο δραστηριοτήτων που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα παιδιών ηλικίας 10-15 ετών.

Στόχος των δραστηριοτήτων είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα, να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη και να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση (storytelling), ενώ παράλληλα ερευνούν τη διαχρονικότητα, τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων και τη διασύνδεση των ιστορικών γεγονότων της σύγχρονης εποχής.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η βιβλιοσκευή δανείζεται δωρεάν σε βιβλιοθήκες, ιδρύματα και άλλους φορείς, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, κάνοντας τη μάθηση ένα συναρπαστικό παιχνίδι διασκέδασης.

Οι δραστηριότητες της βιβλιοσκευής μπορούν να υλοποιηθούν σε κάθε τάξη, ομάδα ή βιβλιοθήκη και περιέχει βιβλία, προτάσεις και υλικό για δραστηριότητες, επιτραπέζιο παιχνίδι, οπτικοακουστικό και εποπτικό υλικό, έντυπο οδηγιών, βιβλιογραφία και δικτυογραφία για περαιτέρω μελέτη και έρευνα.
Συνοδευτικό υλικό της βιβλιοσκευής αποτελούν δύο βίντεο, τα οποία λειτουργούν, ως σύνδεσμος πριν από την ενασχόληση της ομάδας με τις δραστηριότητες.
Η βιβλιοσκευή δανείζεται έπειτα από σχετική συνεννόηση με την υπεύθυνη της Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Η περίοδος δανεισμού διαρκεί 15 ημέρες / 2 εβδομάδες, ύστερα από σχετικό προγραμματισμό, με δυνατότητα ανανέωσης κατόπιν σχετικής επικοινωνίας και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Στην περίπτωσή μας αξιοποιήσαμε όλο τον μήνα Αύγουστο κατά τον οποίο μαθητές/τριες σχολείων της παιδαγωγικής μου ευθύνης, αλλά και συνεργάτες από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Ίωνες με αφορμή τις εκθέσεις «100 χρόνια Νέα Ιωνία» και «30 χρόνια Ίωνες» και το ΠΤΠΕ του Παν/μίου Θεσσαλίας γνώρισαν τη βιβλιοσκευή και είδαν τον τρόπο αξιοποίησής της και στον χώρο τους.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το