Κατηγορίες: Κόσμος

Πάει για πρωτιά η Μαρί Λεπέν – Συντριβή για την Κεντροαριστερά

Οι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Αριστερά της Γαλλίας περιφερειακές εκλογές, θα φέρουν όπως όλα δείχνουν, ιστορική ήττα για τις κεντροαριστερές δυνάμεις με ισχυρή άνοδο της δεξιάς.

Για καθαρή νίκη προετοιμάζεται το ακροδεξιάς ρητορικής Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, αφού λίγες ώρες πριν τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών τα ποσοστά του κυμαίνονται στο 30%! Ακολουθεί το κεντροδεξιό UMP με 27%, ενώ οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ είναι τρίτοι και καταιδρωμένοι, με ποσοστό κοντά στο 20%.

Οι Γάλλοι θα προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, για να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα κατά της λιτότητας. Οι εκλογές γίνονται σε κλίμα δυσαρέσκειας για την πολιτική λιτότητας του Ολάντ και αναμένεται να λάβουν χαρακτήρα εθνικής σφυγμομέτρησης.

Οι ελπίδες για ανακοπή της ανοδικής πορείας της Μαρί Λεπέν στρέφονται πλέον στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή 29 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό θα είναι δύσκολο, δεδομένης της δυναμικής που φαίνεται να έχει το FN, το οποίο ανήλθε στην πρώτη θέση και στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Η ήττα της Κεντροαριστεράς σε αριθμούς

Οι ηγέτες της Κεντροαριστεράς προετοιμάζονται για οδυνηρή ήττα, αφού ενδέχεται να χάσουν από 20 έως 40 περιφέρειες από τις 61 που διοικούν.

Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, επιδιώκει να κερδίσει τουλάχιστον μία περιφέρεια στον β’ εκλογικό γύρο και σκοπεύει να προλιάνει το έδαφος για την τοποθέτηση του κόμματος στον πολιτικό ορίζοντα της Γαλλίας με στόχο τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Αναλυτές των ΜΜΕ αναφέρονται στις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Επισημαίνουν ότι μετά οι περιφερειακές εκλογές θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της προετοιμασίας των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Ολάντ θα επιδιώξει να ανακτήσει την κοινή γνώμη αναδιοργανώνοντας το κυβερνητικό επιτελείο ενώ ο Σαρκοζί προετοιμάζει ήδη την αναδόμηση του δεξιού κόμματος, το οποίο θα αλλάξει όνομα και υποδομή μετά το συνέδριο του κόμματος στις 30 Μαΐου.

Συναγερμός στο Σοσιαλιστικό κόμμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Monde, είναι πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εγκαταλείψει τον αγώνα να κερδίσει όσους στρέφονται στη Λεπέν και ποντάρει στη συσπείρωση των ψηφοφόρων κέντρου και αριστεράς.

Η Liberation, επικαλούμενη στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφέρει ότι η κινδυνολογία για το Εθνικό Μέτωπο είναι το μοναδικό που έχει απομείνει στον Βαλς για να κινητοποιήσει τη δυσαρεστημένη βάση των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στο κέντρο και την Αριστερά.

πηγή www.thetoc.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έκτακτη χρηματοδότηση 2 εκατ. στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου – Κων. Καραγεωργίου: ‘Αποδεκτό το τεκμηριωμένο αίτημά μας”

Την επιπλέον οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου με 2.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση…

9 Ιανουαρίου 2024

Βέροια: Πέθανε 6 μηνών βρέφος – Συνελήφθη η μητέρα του

Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο Βέροιας το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, παππούς και…

9 Ιανουαρίου 2024

Εξαφάνιση 31χρονου στο Μεσολόγγι: Κορυφώνεται η αγωνία – Οι κάμερες διαψεύδουν τον κρεοπώλη

Από την περασμένη Παρασκευή (05/01) αγνοείται ο 31χρονος από το Μεσολόγγι ενώ οι Αρχές εξετάζουν,…

9 Ιανουαρίου 2024

Η Αστυνομία για την διάρρηξη και κλοπή σε δύο καταστήματα του Βόλου – Ανήλικοι οι δράστες

Επίσημη ανακοίνωση εκδόθηκε από την Αστυνομία σχετικά με τη σύλληψη δύο νεαρών για διαρρήξεις και…

9 Ιανουαρίου 2024

Σωτήριο Λάρισας: Αγωνία για την Κάρλα και για αποζημιώσεις – Συνάντηση αγροτών με τον Δ. Κουρέτα

Mε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα συναντήθηκαν αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της τοπικής…

9 Ιανουαρίου 2024

Παρέμβαση Αλ.Μεϊκόπουλου για εξαίρεση των σχολικών κυλικείων Μαγνησίας από την καταβολή της α΄δόσης ενοικίου

Στο πλευρό των ιδιοκτητών μισθωτών σχολικών κυλικείων του Νομού Μαγνησίας στέκεται ο Βουλευτής Μαγνησίας του…

9 Ιανουαρίου 2024