Τοπικά

«Πάγωσαν» εργολαβίες στο Βόλο – Εκατοντάδες έχασαν τη δουλειά τους “Θ”

erga

Με λουκέτα στα εργοτάξια του Βόλου πάμε σε εκλογές. Στη συντριπτική πλειονότητα των εργοταξίων οι εργασίες έχουν ανασταλεί.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και μηχανικούς, η ζημιά που προκλήθηκε είναι σοβαρή και θα επηρεάσει άμεσα και μακροπρόθεσμα τα μεγέθη του συνόλου των εργοληπτικών εταιρειών πολλές από τις οποίες δεν θα επιβιώσουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις 3.500 άτομα σε όλη τη Μαγνησία έχουν απολυθεί ή βρίσκονται σε καθεστώς αναγκαστικής αργίας, καθώς η τραπεζική αργία, τα capital controls και βέβαια η «αξιοποίηση» των χρημάτων ΕΣΠΑ για την κάλυψη των καθημερινών κρατικών χρηματοδοτικών αναγκών, άφησε απλήρωτους τους εργολήπτες. Οι εργοληπτικές εταιρείες δημοσίων έργων στη Μαγνησία είναι περίπου 60 και σχεδόν καμία δεν εκτελεί έργο. Για την ακρίβεια μόνο στην Κάρλα γίνονται περιορισμένες εργασίες.

Στο Βόλο, όπως είναι γνωστό, όλα τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν σταματήσει και χθες κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για τα έργα συντηρήσεων του δικτύου της Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όλα τα εργοτάξια βρίσκονται σταματημένα ή σε κατάσταση διακοπής εργασιών και τα έργα μένουν ημιτελή συνθέτοντας μία θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης.

Το συντριπτικό ποσοστό των εργοληπτικών επιχειρήσεων έχει αναγκαστεί να διακόψει κάθε δραστηριότητα, δίδοντας «προσωρινή άδεια» στο προσωπικό που απασχολεί μέχρι νεοτέρας.

Η επερχόμενη ανεργία που θα δημιουργήσει η κατάσταση αυτή στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις καθώς και στα συναφή προς τον κλάδο επαγγέλματα αναμένεται να εκτινάξει τα ήδη μεγάλα ποσοστά στα ύψη.

Η κατάσταση είναι τραγική. Στην ουσία οι εργοληπτικές και οι κατασκευαστικές έχουν βάλει λουκέτο. Οι εργολάβοι έχουν κηρύξει παύση εργασιών και ζητούν από Περιφέρεια και Δήμους διάλυση εργολαβιών καθώς είναι περισσότερο από δύο μήνες απλήρωτοι.

Από την άλλη πλευρά σημαντικός αριθμός μηχανικών έχει μείνει για μεγάλο διάστημα χωρίς εργασία. Αγορές όπως η Μέση Ανατολή και η ΝΑ Ευρώπη που θα μπορούσαν σε άλλες εποχές να απορροφήσουν το επιστημονικό προσωπικό, παρουσιάζουν σήμερα μηδενική ζήτηση για προσωπικό. Εξαίρεση αποτελεί η Αυστραλία στην οποία έχει ήδη ξεκινήσει με αυξανόμενο ρυθμό η μετανάστευση ελλήνων μηχανικών και από το Βόλο.

Κινδυνεύουν να μην αποπληρωθούν έργα ΕΣΠΑ

Τα έργα του ΕΣΠΑ που καρκινοβατούν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην πληρωθούν γιατί δεν θα ολοκληρωθούν και θα χαθούν τα κονδύλια.

Πολλές εργοληπτικές επιχειρήσεις ανέμεναν τη σταδιακή απεμπλοκή των πληρωμών, μέσα από την εκταμίευση του δανείου των 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να καταβληθούν χρήματα που ήδη οφείλονται για μια σειρά περιβαλλοντικά έργα, έργα αναπλάσεων τουριστικών περιοχών κ.λπ.

Η προκήρυξη των εκλογών όμως αναστέλλει τις διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων από την ΕΤΕΠ, θέτοντας σε οριστικό κίνδυνο όχι μόνο την καταβολή των οφειλόμενων, αλλά και την υλοποίηση των έργων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το