Πολιτισμός

«Παγωμένη θεατρίνα», κύκλος τραγουδιών του Γκάτσου σε μουσική Νίκου Χιώτογλου

Κυκλοφόρησε η «Παγωμένη θεατρίνα», ένας κύκλος τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου, σε μουσική του Νίκου Χιώτογλου, διευθυντή της μικτής χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μαέστρου του μουσικού συνόλου «Ρυθμός». Σεβόμενος το αίσθημα των στίχων και τους γλωσσικούς ρυθμούς τους, ο Νίκος Χιώτογλου έδωσε δώδεκα «σημερινά» τραγούδια που τα παρουσιάζουν, σε μια πανηγυρική έκδοση, δώδεκα καταξιωμένοι ερμηνευτές, οι οποίοι δεν έτυχε στο παρελθόν να τραγουδήσουν σε πρώτη εκτέλεση στίχους του Νίκου Γκάτσου.

Το cd κυκλοφόρησε στις 9 Ιουλίου από το Ogdoo Music Group, σε παραγωγή της εταιρείας Menta Art Events και είναι ο τελευταίος στιχουργικός κύκλος του Νίκου Γκάτσου με τίτλο «Παγωμένη θεατρίνα».
Ο κ. Νίκος Χιώτογλου αναφέρθηκε στο πώς «γεννήθηκε» η ιδέα δημιουργίας του cd, λέγοντας: «Ήταν να κάνουμε μία σειρά συναυλιών για τον Νίκο Γκάτσο μετά από συμφωνία με την κληρονόμο του Έλληνα στιχουργού και ποιητή, την κ. Αγαθή Δημητρούκα και με την εταιρεία Menta Art Events, συναυλίες που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Οι συζητήσεις και οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και όταν έμαθα ότι υπάρχει αυτός ο κύκλος στίχων του Νίκου Γκάτσου από την Αγαθή Δημητρούκα, «έπεσε» η ιδέα από την εταιρεία και τον Δημήτρη Συρεγγέλα να πειραματιστούμε συνθετικά και να δούμε μήπως μπορέσουμε να μελοποιήσουμε τους στίχους».
Ο συνθέτης επισήμανε πως οι στίχοι αρχικά ήταν να μελοποιηθούν από τον Μάνο Χατζηδάκη και να ερμηνευτούν από τον Γιώργο Μαρίνο. «Μετά έπεσαν στα χέρια και άλλων γνωστών συνθετών για μελοποίηση και δεν ευοδώθηκε κάποια προσπάθεια. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου δημιουργήσαμε την «Παγωμένη θεατρίνα» με όλες αυτές τις συμμετοχές» εξηγεί ο ίδιος.

Ο διευθυντής της μικτής χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο άγχος που συνάντησε αρχικά: «Με άγχωσε το να δοκιμάσω το πρώτο μουσικό δείγμα για να μπορέσω να πάρω έγκριση, ώστε να συνεχίσω και στα υπόλοιπα».
Ο μαέστρος του μουσικού συνόλου «Ρυθμός» τόνισε πως «αρχικά ήθελα, σκεπτόμενος ρομαντικά, να διαβάζω στίχους για να κάνω τις μελωδίες. Μετά κατάλαβα ότι για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει πρώτα να διαβάσω, ώστε να καταλάβω περί τίνος πρόκειται, να μπω στο κλίμα και να μπορέσω να προσεγγίσω σωστότερα μουσικά όλους αυτούς τους στίχους».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό που τον ιντρίγκαρε περισσότερο ήταν να μπορέσει να φέρει στο σήμερα στίχους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80: «Να μπορέσω να προσεγγίσω τους στίχους με έναν μοναδικό τρόπο, σημερινό, με στόχο και σκοπό να μπορέσει και μικρότερο ηλικιακά κοινό να βρει κάτι ενδιαφέρον μουσικά, ώστε να μπορέσει να εντρυφήσει λίγο παραπάνω στους στίχους του Γκάτσου. Μήπως καταφέρουμε τεχνασματικά να κερδίσουμε μικρότερο ηλικιακά ακροατήριο και να του δώσουμε ένα ερέθισμα, ώστε να μυηθεί στην ποίηση και τους στίχους του Νίκου Γκάτσου».

Όσον αφορά στην καραντίνα, ο Νίκος Χιώτογλου τόνισε πως ήταν από τους τυχερούς, διότι την περίοδο του εγκλεισμού η δημιουργία ήταν αρκετή. «Πέρα από την «Παγωμένη θεατρίνα», κάναμε ένα τραγούδι με τον Κωνσταντίνο Ζεμπίλα, το οποίο αφιερώσαμε στον χαμό του πατέρα του, ένα κομμάτι που βρήκε μεγάλη απήχηση. Επίσης, λίγο πριν από αυτό, είχε βγει και το τραγούδι μου σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, το οποίο τραγουδά ο Γιάννης Κότσιρας. Επιπλέον είχαμε τη συμμετοχή με κάποια παιδιά της μικτής χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε μια νέα προσπάθεια του Γιάννη Κότσιρα, διαδικτυακά, για παιδιά. Πρόκειται για ένα κανάλι για παιδιά, με μια προσέγγιση παιδικών κομματιών από τον ίδιο με μια κιθάρα και μια φωνή, στην οποία συμμετείχαμε διαδραστικά με τη χορωδία».
Ο ίδιος, όπως λέει, υπερηφανεύεται πάρα πολύ για την «Παγωμένη θεατρίνα», προσθέτοντας πως «ο ακροατής, αν όχι την πλήρη δωδεκάδα, θα βρει κάτι ενδιαφέρον, κάτι που να αγγίζει τις δικές του μουσικές χορδές και τα δικά του μουσικά ερεθίσματα».
Στο cd συμμετέχουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Βασιλείου, Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Λειβαδάς, Θάνος Ματζίλης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Vassilikos.

Ο Νίκος Χιώτογλου δεν ξέχασε να αναφερθεί και στις συμμετοχές από τον Βόλο: «Πρόκειται για μια δουλειά με πολλή συμμετοχή από τον πόλη μας. Η ενορχήστρωση σε ένα κομμάτι έχει γίνει από τον Βολιώτη μουσικό Βαγγέλη Μαχαίρα, ερμηνεύει ο Βολιώτης τραγουδιστής Θάνος Ματζίλης, από τις καλύτερες λαϊκές φωνές που έχω γνωρίσει, ενώ συμμετέχουν και τα μέλη του μουσικού συνόλου «Ρυθμός», κορίτσια δικά μας, τα οποία τα έχω στη χορωδία πάνω από 10 χρόνια».
Τέλος ο ίδιος αναφέρθηκε και στα αμέσως επόμενα μουσικά του σχέδια: «Έχουμε έναν δίσκο με τη Μαρία Φαραντούρη σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα, στον οποίο δίσκο θα παίζουν μέλη της Καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για μουσικό αφιέρωμα πρωτότυπου υλικού για τον Ρήγα Φεραίο και συναυλίες με την Ορχήστρα Ρυθμός».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το