Τοπικά

«Παγωμένη» η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στη Μαγνησία – Παρά τη μικρή μείωση της τιμής 

Φθηνότερη κατά δεκαοκτώ λεπτά σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι πωλείται κατά μέσο όρο το ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης αυτή την περίοδο, ενώ κατά πέντε ευρωλεπτά μειώθηκε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Βέβαια η αποκλιμάκωση των τιμών και το έντονο κρύο που επικρατεί, δεν φαίνεται να «ζεσταίνει» την κίνηση και την κατανάλωση, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών είναι πολύ περιορισμένες.

Είναι ενδεικτικό, όπως τόνισε και η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών πρατηριούχων Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου πως «η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένη από πέρυσι κατά 40% λόγω της οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών. Η τιμή του ενός λίτρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1,14 ευρώ, από 1,19 ευρώ που ήταν πριν λίγες εβδομάδες».
Αναφορικά με τη βενζίνη τόνισε πως και εκεί παρατηρείται αποκλιμάκωση τιμών. Ειδικότερα το ένα λίτρο της αμόλυβδης βενζίνης έχει τιμή κατά μέσο όρο στο 1,52 ευρώ, όταν το καλοκαίρι ήταν στο 1,70 ευρώ πάντοτε ως μέσος όρος για τη Μαγνησία. Ακόμη το ένα λίτρο πετρέλαιο κίνησης διατίθεται κατά μέσο όρο στο 1,38 ευρώ.
Βέβαια, όπως πρόσθεσε η κ. Κοντοχρήστου, μετά από δεκαπέντε ημέρες θα σημειωθεί ξανά άνοδος των τιμών, καθώς ο ΠΕΚ αποφάσισε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και αυτό είχε επίπτωση στη διεθνή τιμή του βαρελιού του πετρελαίου κατά 4%.

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Αναφορικά με την καταβολή του επιδόματος για πετρέλαιο θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε δύο σενάρια σχετικά με τη χορήγηση των ποσών:
— Το πρώτο και επικρατέστερο θέλει τους δικαιούχους να παίρνουν ένα ποσό που θα φτάνει τα 15 – 20 λεπτά το λίτρο.
— Το δεύτερο θέλει να δίνονται επιπλέον χρήματα μόνο σε όσους κατοικούν σε βόρειες και ψυχρές περιοχές της χώρας, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών που υπάρχουν.
Σύμφωνα με το aftodioikisi, σε κάθε περίπτωση το επίδομα θα σπάσει στα δύο. Το πρώτο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς έως το τέλος του έτους και θα αφορά όλους εκείνους που πέρυσι πήραν το επίδομα. Το δεύτερο θα αφορά στους νέους για την περίοδο 2018 – 2019. Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει σε δύο δόσεις, μία έως την 31η Ιανουαρίου 2019 και μία έως την 30η Ιουνίου 2019.
Για την καταβολή του συμπληρωματικού επιδόματος πετρελαίου οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση. Αντίθετα όταν θα εκδοθεί η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος της φετινής σεζόν (2018-2019) όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).
Όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή οι πολίτες πατώντας την επιλογή «Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης» και κατόπιν την «Είσοδο στην εφαρμογή» που θα οδηγεί στη σελίδα «Επίδομα πετρελαίου», η οποία ανοίγει με τη συμπλήρωση των προσωπικών κωδικών.
Εκεί θα πρέπει να συμπληρώσουν: 1. Τον Αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η., 2. Αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, 3. Αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη, 4. Τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα, 5. Αποδέχεστε τους σχετικούς όρους, 6. Επιλέγετε υποβολή αίτησης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ολοκληρώνεται η δίκη του Τραμπ για οικονομικές απάτες – Πρόστιμο εκατομμυρίων ζητά η εισαγγελία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε την Πέμπτη στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης,…

11 Ιανουαρίου 2024

Καταπέλτης η έκθεση του Human Rights Watch για την Ελλάδα – Γυναικοκτονίες, υποκλοπές και αστυνομική βία

Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch)…

11 Ιανουαρίου 2024

Βέροια: «Η κοπέλα δεν ήταν καλά, χτυπούσε και έβριζε» – Η γιαγιά του βρέφους για την 37χρονη βρεφοκτόνο

Δεν έχει τέλος η τραγωδία με το έξι μηνών βρέφος που έχασε τη ζωή του…

11 Ιανουαρίου 2024

Ομάν: Αγωνία για τον Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο – Το ΥΠΕΞ προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του

Να επικοινωνήσει με τον 20χρονο δόκιμο πλοίαρχο του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου, στο οποίο έκαναν ρεσάλτο οι…

11 Ιανουαρίου 2024

Κασσελάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Πολιτική δειλία του Μητσοτάκη – Κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση σχετικά με τον γάμο και την τεκνοθεσία των…

11 Ιανουαρίου 2024

Μέγαρα: Στο νοσοκομείο και τα αδέρφια του 4χρονου – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες της μητέρας

Στο νοσοκομείο εισήχθησαν και τα τρία αδέρφια του τετράχρονου που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον πατριό…

11 Ιανουαρίου 2024