Αθλητισμός

Παγκόσμια ρεκόρ με μία… ανάσα Βολιώτη “Θ”

unnamed (4)

Να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία της ελεύθερης κατάδυσης θέλει ο Χρόνης Χλίτσιος. Ο Βολιώτης δύτης θέλει να καταρρίψει δύο παγκόσμια ρεκόρ στη στατική άπνοια και στη σκανταλόπετρα, επιδιώκοντας να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσα στο 2016.

Η στατική άπνοια είναι το βασικότερο αγώνισμα της ελεύθερης κατάδυσης. Ο αθλητής πρέπει να παραμείνει όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του κάτω από το νερό χωρίς να αναπνέει καθόλου από κάποια πηγή αέρα. Το παγκόσμιο ρεκόρ στατικής άπνοιας είναι 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Αυτή την επίδοση θέλει να καταρρίψει ο Χρόνης Χλίτσιος και όλα δείχνουν πως έχει τα φόντα να το πετύχει, αφού οι μέχρι τώρα προσπάθειές του σε προπονήσεις ξεπερνούν τα 10 λεπτά.

Το εγχείρημά του θα πραγματοποιηθεί (πιθανότατα το Μάιο) στην παραλία του Βόλου, μέσα σε κρυστάλλινο ενυδρείο, διαστάσεων περίπου 1,50 μ. Χ 1,50 μ. Χ 2 μ. και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και του Ναυτικού Ομίλου Βόλου και Αργοναύτες, στις τάξεις του οποίου ανήκει ο αθλητής. Για την ασφάλεια του Βολιώτη δύτη κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του θα παρίσταται ομάδα γιατρών με υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης των καρδιακών παλμών του, καθώς και της μέτρησης του ποσοστού του οξυγόνου στο αίμα του αθλητή. Επίσης θα υπάρχει ομάδα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η οποία με μηχανήματα, όπως αναλυτής αερίων, θα μπορέσει να εξασφαλίσει μοναδικά συμπεράσματα για τη φυσιολογία του οργανισμού σε υποξικές συνθήκες.

Τα ρεκόρ πάνω στην ελεύθερη κατάδυση πιστοποιούνται απο την C.M.A.S. (www.cmas.org) ή από την AIDA (www.aidainternational.org). H παρουσία της επιτροπής πιστοποίησης απαιτείται για την τήρηση των διεθνών κανονισμών που διέπουν το χώρο της ελεύθερης κατάδυσης, όπως στη μη πρόσληψη καθαρού οξυγόνου, καθώς με την εισπνοή καθαρού οξυγόνου τα όρια στην άπνοια αυξάνονται με μη επιτρεπόμενο τρόπο.

Ο αθλητής θα φοράει ολόσωμη λεία στολή από υλικό neoprene τύπου dnapro, η οποία θα φέρει τα λογότυπα των μεγάλων χορηγών. Στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχει ειδική εξέδρα και κατάλληλος φωτισμός και ήχος. Όλα θα καταγράφονται από τηλεοπτικά μέσα και δημοσιογράφους και την προσπάθεια θα έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει ελεύθερα το κοινό. Η παρουσίαση του γεγονότος θα είναι ζωντανή από μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο, κατόπιν επαφών και συμφωνιών, οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη.

Δεύτερος στόχος η σκανταλόπετρα

Δεύτερο στόχο για τον Χρόνη Χλίτσιο αποτελεί η κατάδυση με σκανταλόπετρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί περίπου στο τέλος του καλοκαιριού στη θαλάσσια περιοχή του πάρκου της Αλοννήσου, όπου το βάθος φτάνει τα 150 μ. Ο αθλητής θα φοράει ένα ολόσωμο μαγιό τύπου shark, έχοντας τυπωμένα πάνω του τα λογότυπα των μεγάλων χορηγών. Η κάθοδος θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο των σφουγγαράδων έχοντας σαν βοήθημα το σκαντάλι (ένα λαξεμένο κομμάτι μάρμαρο) δεμένο με ένα σχοινί μήκους αντίστοιχο με το μήκος που χρειάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάδυση. Τελευταίο μέρος του εξοπλισμού είναι το ειδικό μανταλάκι που κλείνει τη μύτη για να γίνουν οι απαραίτητες εξισώσεις κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.

Σε όλη τη διάρκεια της κατάδυσης κάθε 10 μέτρα θα υπάρχουν δύτες ασφαλείας και κάμεραμαν, οι οποίοι θα έχουν αναλάβει τη βιντεοσκόπηση της προσπάθειας με κάθε λεπτομέρεια. Μια εβδομάδα πριν την κατάδυση με ειδική άδεια του Δήμου Βόλου και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου θα υπάρχει στην παραλία του Βόλου περίπτερο όπου θα ενημερώνεται το κοινό για το τι πρόκειται να συμβεί. Ο κόσμος θα παρακολουθεί σε γιγαντοοθόνες στιγμές από την προετοιμασία και τις προπονήσεις του αθλητή, καθώς και από προηγούμενες προσπάθειες.

Τρία κρουαζιερόπλοια (το Ελισάβετ 1, το Ελισάβετ 2 και το ΣοφίαStar) θα είναι ναυλωμένα προκειμένου να μεταφέρουν τουλάχιστον 1.000 άτομα στο σημείο της κατάδυσης, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά το συγκεκριμένο γεγονός. Τα κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Βόλου από το βράδυ της προηγούμενης μέρας σε μια γιορτή που θα γίνει για την επίσημη καταμέτρηση του σχοινιού, το οποίο θα «συνοδεύσει» τον αθλητή στο βάθος της θάλασσας. Τα κρουαζιερόπλοια θα είναι ναυλωμένα, προκειμένου να μεταφέρουν περίπου 1.000 άτομα στο σημείο της κατάδυσης να παρακολουθήσουν από κοντά το συγκεκριμένο γεγονός.

Την επόμενη της κατάδυσης θα πραγματοποιηθεί ανοικτή δεξίωση, συνέντευξη Τύπου όπου χορηγοί, υποστηρικτές, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς του Βόλου και της Ελλάδας, θα τιμήσουν τους συντελεστές της προσπάθειας. Το εγχείρημα του Χρόνη Χλίτσιου θα έχει παγκόσμια προβολή, αφού στο Βόλο αναμένεται να έρθουν πολλά δίκτυα του εξωτερικού για να καλύψουν το σπουδαίο αυτό γεγονός.

Εκτός από το Δήμο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος και το ΝΟΒΑ, την προσπάθεια του Βολιώτη δύτη στηρίζουν οι μεγάλοι χορηγοί, που είναι το Χρώμα Πάνος, τα Οπτικά Δημητριάδης και το εστιατόριο Κ.Χ. 1948, ενώ υποστηρικτές είναι οι ΕΨΑ, Τσίπουρο Θεσσαλίας Τοκαλή, Public, Ανώτερον, Hellas Canyon, Café Da Leste, Γυράδικο Κ157, Τεχνικό Πολυκατάστημα Οικονόμου, Ζαχαροπλαστείο Μπούκης, Café Press, Μπουγάτσα Μάκης και γυμναστήριο Kim Fitness.

Ποιος είναι ο Χρ. Χλίτσιος

Ο Χρόνης Χλίτσιος επί σειρά ετών ασχολείται με τον αθλητισμό και έχει γίνει γνωστός με τις διακρίσεις του. Τον Ιούλιο του 1995 καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στατικής άπνοιας με 5’ και 40’’ και αμέσως μετά το πανελλήνιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σταθερά βάρη στα 50 μέτρα. Τον Ιούνιο του 1999 γίνεται ο ρέκορμαν Ελλάδος στην ελεύθερη κατάδυση με εναλλασσόμενα βάρη στα 67 μέτρα για να ακολουθήσει τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η πανελλήνια επίδοση ελεύθερης κατάδυσης No Limits στα 90 μέτρα.

Το 2002 στη Σύμη ο Χρόνης Χλίτσιος γίνεται ο τρίτος άνθρωπος στον κόσμο που ξεπερνά τα 120 μέτρα στην ελεύθερη κατάδυση No Limits φτάνοντας μέχρι τα 123 μέτρα. Τέλος, το 2004 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βόλος 2004 Ολυμπιακή Πόλη» ο Βολιώτης δύτης έκανε κατάδυση με σκανταλόπετρα μέχρι τα 84 μέτρα.

Ο Χρόνης Χλίτσιος είναι τελειόφοιτος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και εκπαιδευτής 3 άστρων αυτόνομης κατάδυσης της παγκόσμιας Ομοσπονδίας (C.M.A.S.)

Είναι κάτοχος αργυρού μεταλλίου το 1985 στη σκυταλοδρομία 4Χ100 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων, ενώ την περίοδο 1986-1990 κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας.

Το 1991 αρχίζει μια προσέγγιση προς το αντικείμενο της άπνοιας και της ελεύθερης κατάδυσης. Λόγω της πρωτοπορίας και της υλικοτεχνικής υποστήριξης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πολύ γρήγορα έφθασε σε θεαματικά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.xronis2016.gr.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το