Ελλάδα

Παγκόσμια περιβαλλοντική πρωτιά του τουριστικού λιμένα Σκύρου στο Διεθνή διαγωνισμό της “BLUE FLAG GLOBAL” «Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή/Κλιματική Δράση»

Την πρώτη θέση στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη ανάμεσα χιλιάδες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία 2022 Ακτές, Μαρίνες και Τουριστικά σκάφη από 50 Χώρες, κατέκτησε το κρατικό Λιμενικό Ταμείο Σκύρου με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Ακαδημία περιβαλλοντικών εκπαιδευτών” το οποίο διενεργείται κάθε χρόνο από το 2016 από το Τουριστικό λιμάνι της Λιναριάς σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής υπό την οργάνωση και την επίβλεψη της καθηγήτριας Περιβάλλοντος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας κας Κωνσταντίνας Σκαναβή!

Την ΠΡΩΤΗ θέση στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη ανάμεσα χιλιάδες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία 2022 Ακτές, Μαρίνες και Τουριστικά σκάφη από 50 Χώρες, κατέκτησε το κρατικό Λιμενικό Ταμείο Σκύρου με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Ακαδημία περιβαλλοντικών εκπαιδευτών” το οποίο διενεργείται κάθε χρόνο από το 2016 από το Τουριστικό λιμάνι της Λιναριάς σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής υπό την οργάνωση και την επίβλεψη της καθηγήτριας Περιβάλλοντος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας κας Κωνσταντίνας Σκαναβή!

Η υψηλή διάκριση απονεμήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων του Προγράμματος με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που διενεργήθηκε το 2022 και ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Το τουριστικό καταφύγιο του Λιμένα βραβεύθηκε στην κατηγορία «Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή/Κλιματική Δράση» κατακτώντας ταυτόχρονα για μια ακόμα φορά την διεθνή αναγνώριση.

Τρείς τουλάχιστον (3) πιστοποιημένες περιβαλλοντικές δραστηριότητες αποτελούν – μεταξύ άλλων κριτηρίων- προϋπόθεση για τη λήψη η τη διατήρηση της «Γαλάζιας Σημαίας» σε μια Ακτή, η Μαρίνα. Το Λ.Τ Σκύρου κατέχει «Γαλάζια Σημαία» στο τουριστικό καταφύγιο του Λιμένα Λιναριάς Σκύρου από το 2018 μέχρι σήμερα.

Στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το Συντονιστικό Γραφείο της Blue Flag Global το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου υπέβαλε τις ακόλουθες έξι ! (6) περιβαλλοντικές δράσεις για την καλύτερη πρακτική που εφαρμόστηκε σε βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία ακτή, μαρίνα ή τουριστικό σκάφος:

Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών εκπαιδευτών, ( Συνεργασία με Π.Α.Δ.Α)
Συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών, (συνεργασία με την «Aegean Rebreath»),
Καλλιτεχνικό εργαστήρι από ανακυκλώσιμα υλικά (Trash Art- Συνεργασία με Π.Α.Δ.Α)
Ημερήσια Περιβαλλοντική κατασκήνωση για παιδιά 6-13 ετών ( Συνεργασία με Π.Α.Δ.Α)
Πρακτική Άσκηση Φοιτητών, ( Συνεργασία με Π.Α.Δ.Α)
Συμπίεση και διάθεση ανακυκλώσιμων υλικών σε συνεργασία με την «οικοκύκλιος»
Η «Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών» αποτελεί μια ετήσια εκπαιδευτική δράση – συνεργασία του Λ.Τ Σκύρου με το τμήμα περιβάλλοντος Δημόσιας και κοινοτικής υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής υπό το συντονισμό και την επίβλεψη της καθηγήτριας Περιβάλλοντος κας Κωνσταντίνας Σκαναβή.

Είναι μια από τις δράσεις του «SKYROS PROJECT» https://skyrosproject.uniwa.gr/en/home/ , της xρυσής συνεργασίας του Λ.Τ Σκύρου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής! Στην Ακαδημία μετέχουν περίπου 40 άτομα τον Ιούλιο κάθε χρονιάς από το 2016 έως και σήμερα.

Στόχος της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών είναι να είναι μια πρωτοπόρος εκπαίδευση που να βασίζεται στις ανάγκες εξειδίκευσης όσων εκπαιδεύουν στο πεδίο της Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης.

Η «Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών» καινοτομεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς περιβαλλοντικών εκπαιδευτών. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι ικανοί να συνεισφέρουν με επιτυχία σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κρουαζιερόπλοια, μουσεία, κήπους (σχολικούς, βοτανικούς, ζωολογικούς) και στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Συνεπώς οι συμμετέχοντες θα ενταχθούν στην τυπική, μη τυπική και άτυπη προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

Το πρόγραμμα της Θερινής Ακαδημίας δομείται σε 6 θεματικές ενότητες με βάση τις αρχές που ορίζει το πρότυπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της National American Association of Environmental Educators (NAAEE).

Η δομή του προγράμματος σε θεματικές ενότητες:

Θεματική Ενότητα 1: Περιβαλλοντική Παιδεία

Θεματική Ενότητα 2: Θεμέλια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Θεματική Ενότητα 3: Επαγγελματικές Ευθύνες του Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτή

Θεματική Ενότητα 4: Σχεδιασμός και εφαρμογή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Θεματική Ενότητα 5: Ενίσχυση της μάθησης και προώθηση της συμμετοχής

Θεματική Ενότητα 6: Εκτίμηση και αξιολόγηση

Στα πλαίσια των παραπάνω θεματικών ενοτήτων, πραγματοποιούνται διαλέξεις, ειδικές ομιλίες και διαδραστικές πρακτικές (ασκήσεις προσομοίωσης αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, παιχνίδια ρόλων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, κ.α.), σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις. Επίσης, πραγματοποιούνται εκδρομές με σκάφη και μαθήματα εν πλω.

Οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες του προγράμματος είναι μέλη ΔΕΠ τμημάτων ΑΕΙ, εξειδικευμένοι εκπρόσωποι του Δημόσιου Φορέα, ειδικοί περιβαλλοντικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι μεγάλων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, επαγγελματίες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, σκηνοθέτες και ψυχολόγοι.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Πιστοποιητικό παρακολούθησης (5 πιστωτικών μονάδων ECTS), το οποίο είναι αποδεκτό από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Ελλάδας και εξωτερικού. Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης φέρουν τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και απονέμονται μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η παρακολούθηση του προγράμματος.

Το λιμενικό ταμείο Σκύρου https://www.facebook.com/groups/482310618493316 ως μέλος των 104 Οικολογικών Ευρωπαϊκών Λιμένων https://www.ecoports.com/network «επενδύει» στις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές με στόχο την λιμενική και την τουριστική βιωσιμότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το