Τοπικά

Παγκόσμια πατέντα σε εφεύρεση Βολιώτη

Ο Χριστόδουλος Βηλαράς ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που οραματίζονται και τολμούν και δεν είναι τυχαίο ότι ανεβαίνει σταθερά τα σκαλιά της επιχειρηματικής επιτυχίας. Πριν ελάχιστα 24ωρα είδε να κατοχυρώνεται με παγκόσμια πατέντα η πρωτότυπη ιδέα που σκέφτηκε το 2016, όταν και στα προϊόντα τσαγιού «Mωly» που λανσάρει στην αγορά, αντικατέστησε το κλασικό σχοινάκι με βλαστούς σιδερίτη (τσάι του βουνού) από τον Όλυμπο.

Κάνοντας χρήση ενός εκτεταμένου τμήματος του μίσχου από το φυτό, προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο παρασκευής των αφεψημάτων με σπάνια βότανα απ’ όλον τον κόσμο που διαθέτει η επιχείρησή του με την επωνυμία «Mωly – The mythic antidote». Την ίδρυσε το 2017 εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση μέσω ενός προγράμματος στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, δίχως να λησμονεί μάλιστα την πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια από έναν πρώην συνάδελφό του στο τραπεζικό ίδρυμα που εργαζόταν πιο παλιά, του Γιάννη Μάνου, ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται με βότανα στη Μακρινίτσα.

Ο Βολιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του κατά το ήμισυ από τη Ζαγορά Πηλίου, ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη ζωή με διαφορετικό τρόπο. Κυνηγά την ουσία σε κάθε κίνησή του, γι’ αυτό και φρόντισε να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία του, προτού ακόμη το καινοτόμο προϊόν του κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Το πρώτο βήμα που έκανε, ήταν να εξασφαλίσει την πατέντα του εντός Ελλάδας. «Αρχικά κατέθεσα τα χαρτιά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), έναν φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Πήρα το ελληνικό πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας, πριν την έξοδο του προϊόντος στην ελληνική αγορά, τον Οκτώβριο του 2017», εξήγησε ο κ. Βηλαράς, για να προσθέσει: «Στη συνέχεια είτε πηγαίνεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και αφορά 38 κράτη-μέλη που είναι συμβεβλημένα στο European Patent Organisation, είτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Προτίμησα να κάνω αίτηση στον δεύτερο φορέα, τον World Intellectual Property Organization (WIPO) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στις 2 Μαΐου δημοσιεύθηκε ο σχετικός τίτλος προστασίας της ευρεσιτεχνίας».

Στη συνέχεια ο κ. Χριστόδουλος Βηλαράς αναφέρθηκε στο πώς κατέληξε στην ιδέα της χρήσης των βλαστών τσαγιού: «Η αίσθηση που δεν συμμετείχε στη διαδικασία προετοιμασίας ήταν η αφή. Στην παραδοσιακή συσκευασία δεν πιάνεις τα βότανα, είναι μέσα στο φακελάκι. Η πρότασή μας επιλύει αυτό το πρόβλημα. Αντικαταστήσαμε το σχοινί με το κοτσάνι και βελτιστοποιήσαμε την ανάδευση. Οπότε στην αίτηση για την κατοχύρωση της πατέντας, εξήγησα ποιά προβλήματα λύνονται. Για παράδειγμα, με το σχοινάκι δεν μπορείς να κουνήσεις το φακελάκι προς όλες τις κατευθύνσεις, παρά μόνο κατακόρυφα, ενώ έχεις δυσκολία στο στράγγισμα. Με το «Mωly» αποκτάς ένα σταθερό σημείο, προσθέτεις γεύση, είναι το ίδιο το προϊόν, μπορείς να κάνεις την ανάδευση σωστά, να το στροβιλίσεις. Κι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το καθιστούν καινοτόμο».


Η επιτυχής ολοκλήρωση των πολύμηνων διαδικασιών κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας του κ. Βηλαρά από τον WIPO, που έχει έδρα τη Γενεύη, αλλάζει τα δεδομένα για τη βολιώτικη επιχείρηση, με τον ιδιοκτήτη της να λέει: «Είναι μία καλή συγκυρία. Δεν πρόκειται για μία πατέντα π.χ. από ένα εξάρτημα που θα πωληθεί μία φορά, αλλά μπορεί να αντιγραφεί διότι είναι τεχνολογικό εύρημα. Είναι στη διατροφή και αφορά μία αρκετά διαδεδομένη συνήθεια στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά είναι λειτουργικό».
Πηγαίνοντας δε τις σκέψεις του ένα βήμα παραπέρα, θέλησε να περάσει το εξής μήνυμα: «Είναι καλό να συνεργάζονται οι άνθρωποι. Ο καθένας μας μπορεί σε σημαντικούς τομείς να βρίσκει ιδέες, που να δείχνουν την παιδεία του, την προσωπικότητά του και γενικότερα τη φιλοσοφία του για τη ζωή. Όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα πάνε τα πράγματα μπροστά. Έχουμε κάτι να προσφέρουμε; Το λέμε…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το