Άρθρα

Παγκόσμια μέρα νερού – Ο κύκλος του νερού και η ΔΕΥΑΜΒ

Του Γ. Τόρη,
προέδρου Δ.Σ. ΔΕΥΑΜΒ

Η ΔΕΥΑΜΒ, εξ αντικειμένου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δράσεων για μια διαφορετική, με χαρακτηριστικά κυκλικής, πράσινη ανάπτυξη. Η δραστηριότητα της δημοτικής επιχείρησης, αφορά στο σύνολο των παραμέτρων του κύκλου του νερού, δηλαδή την παραγωγή πόσιμου νερού, τη μεταφορά και αποθήκευση στις δεξαμενές, τη διανομή στους πολίτες και στις λοιπές εμποροβιομηχανικές δραστηριότητες, τη συλλογή του χρησιμοποιημένου και άρα ρυπασμένου νερού (του λύματος), τη μεταφορά του στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, την επεξεργασία του λύματος και τελικά την επιστροφή του στη φύση ως καθαρού νερού.
Αυτός ο πράσινος κύκλος, επιδέχεται μόνιμα βελτιωτικές δράσεις, ποσοτικά και ποιοτικά και ακριβώς αυτές οι βελτιώσεις περιλαμβάνονται στα ετήσια τεχνικά προγράμματα της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα:
Α) Στην παραγωγή του πόσιμου νερού, είναι αναγκαίο αφενός μεν να περιοριστεί το αποτύπωμα απόληψης νερού από τη φύση και ιδιαίτερα να περιοριστεί ή και να εξαφανιστεί η άντληση πόσιμου νερού από γεωτρήσεις. Μέχρι σήμερα την τελευταία 5ετία, έχει περιοριστεί η άντληση κατά 3 εκ. κυβικά μέτρα το χρόνο, ωστόσο, αυτό δεν είναι επαρκές, καθώς η μακροχρόνια άντληση (όχι μόνο από τη ΔΕΥΑΜΒ, της οποίας οι αντλήσεις είναι ένα μικρό κλάσμα των γεωργικών), οδηγεί στο επικίνδυνο φαινόμενο της υποβάθμισης του υπόγειου υδροφορέα και στην υφαλμύρωσή του.

Η ΔΕΥΑΜΒ για να ανταποκριθεί στην ανάγκη περιορισμού της σπατάλης του φυσικού πόρου του πόσιμου νερού, προχωρεί στις ακόλουθες δράσεις:
– Αντικατάσταση 130 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης, στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, με στόχο τον περιορισμό των αφανών διαρροών του δικτύου διανομής και την εξοικονόμηση 2,5 εκ. κυβικών μέτρων πόσιμου νερού. Επομένως η δράση αυτή περιορίζει τις απολήψεις από τη φύση κατά την αντίστοιχη ποσότητα νερού.
– Μεταφορά επιπλέον 7 εκ. κυβικών μέτρων πηγαίου νερού, από το Πήλιο. Επομένως η δράση αυτή εξαφανίζει τις αντλήσεις. Η κατάργηση των αντλήσεων και άρα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, συντελεί στον περιορισμό του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η αυτονόητη ωφέλεια για το περιβάλλον, συνδυαζόμενη με την κατασκευή τριών υδροηλεκτρικών σταθμών και άρα την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συντελεί επιπλέον στον περιορισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
– Οι δράσεις αυτές συμπληρώνονται από τη γενικευμένη αυτοματοποίηση του εξωτερικού και εσωτερικού υδραγωγείου στο σύνολο του Δήμου Βόλου, την εγκατάσταση ευφυών μετρητών νερού τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης των οικισμών και την οριστική επίλυση των περιστασιακών προβλημάτων υδροδότησης, παρέχουν ένα καινούργιο επίπεδο στη σχέση της ΔΕΥΑΜΒ με τον πολίτη, με αποτέλεσμα τη συνειδητοποίηση της ανάγκης της προστασίας του φυσικού πόρου, μέσω της οικονομικής χρήσης του πόσιμου νερού από τον καταναλωτή. Το συνολικό αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων, οδηγεί σε ένα υδραγωγείο με παροχή 100% πηγαίου νερού στα νοικοκυριά.

Β) Στη συλλογή του χρησιμοποιημένου νερού, είναι αναγκαίο να επεκταθεί χωρικά το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων ώστε να περιορίζεται συνεχώς η υπεδάφια απόθεση των λυμάτων σε βόθρους, με προφανείς κινδύνους ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα. Ενώ στην επεξεργασία του λύματος είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου λύματος για άρδευση και της λυματολάσπης για λίπανση ή ενεργειακή αξιοποίηση.

Η ΔΕΥΑΜΒ για να ανταποκριθεί στις παραπάνω σύγχρονες ανάγκες, προχωρεί στις ακόλουθες δράσεις:
– Επέκταση των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς με αποτέλεσμα το 2023, το 95% των νοικοκυριών του Δήμου Βόλου να διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και στην πραγματικότητα το σύνολο της ακτογραμμής ων 60 χιλιομέτρων του Δήμου να απαλλαγεί από τις αρνητικές συνέπειες της ακαθόριστης οικιακής διαχείρισης των λυμάτων.
– Επέκταση και αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων με την προσθήκη στην επεξεργασία μεμβρανών διήθησης, ώστε αφενός μεν να αναβαθμιστεί το επίπεδο επεξεργασίας του λύματος από το 95% που είναι σήμερα στο 99%, με αποτέλεσμα την πλήρη προστασία του Παγασητικού κόλπου και αφετέρου την επίτευξη ποιότητας εκροής στο επεξεργασμένο λύμα ώστε να καταστεί κατάλληλο για άρδευση. Ο στόχος μας είναι μέχρι το 2024 οι μεγάλοι χώροι πρασίνου στον Δήμο να αρδεύονται με επεξεργασμένο λύμα, ώστε και από την επεξεργασία του χρησιμοποιημένου νερού να παράγεται μείωση του αποτυπώματος απόληψης πόσιμου νερού από τη φύση, ολοκληρώνοντας με αποτελεσματικό τρόπο τον κύκλο του νερού.
Η πράσινη ανάπτυξη, αφορά όμως στο σύνολο των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού, χωρίς να αφήνει απέξω καμία δραστηριότητα. Έτσι οι δράσεις της επιχείρησης, μέσω της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος, αλλά και των λοιπών οικονομικών δράσεων υπηρεσιών και προμηθειών, που υπερβαίνουν κατ’ έτος τα 20 εκ ευρώ, στηρίζουν περισσότερες από 350 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 1.000 έμμεσες, αναδεικνύοντας τη ΔΕΥΑΜΒ σε ένα από τους κρίσιμους παράγοντες ανάπτυξης στην πόλη.

Επιπροσθέτως, οι δράσεις της ΔΕΥΑΜΒ, στο πόσιμο νερό και στην επεξεργασία του λύματος δημιουργούν προστιθέμενη αξία στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της πόλης, ιδιαίτερα στην εστίαση, το λιανεμπόριο και τον τουρισμό.
Αισθανόμαστε, ότι πορευόμαστε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, πράσινο δρόμο. Και σε αυτόν δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε, χωρίς φειδώ ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, με αφομοίωση στην καθημερινότητα των πιο σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το