Άρθρα

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και καύση σκουπιδιών

Της Ιωάννας Παπαδημητρίου

Για όλους αυτούς που κάθονται πίσω από μεγάλα γραφεία και υπολογίζουν τις ζωές μας με αριθμούς, η φύση αποτελεί απλή έκταση για αναπτυξιακή δραστηριότητα. Η ανάσα μας κοστολογείται και το νερό που πίνουμε οφείλει να αποτελεί εμπόρευμα.
Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2014 για την ΑΓΕΤ στο Βόλο προέβλεπε την αξιοποίηση 1.480.000 τον/έτος αποβλήτων, από τα οποία οι 1.015.000 τον., ως απορριμματικά καύσιμα, εκ των οποίων πάνω από 400.000 τον. διάφορα αστικά απόβλητα προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων
Έτσι συνεχίζεται να διαμορφώνεται σε εφιάλτη η ζωή και η υγεία των κατοίκων του Βόλου, της Αγριάς και των γύρω περιοχών.
Με τη νέα ΑΕΠΟ δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία να μεταφέρει απόβλητα με 4-5 πλοία, 25.000 τον κάθε μήνα στο λιμάνι της. Προβλέπεται η παραλαβή δευτερογενών στερεών καυσίμων (σκουπίδια) υπό μορφή χύδην με φορτηγά (περί τους 20 τόνους ανά δρομολόγιο) και επιπλέον 3.750 τον. εβδομαδιαίως (!) με containers». Επίσης, συνεχίζει, «εισάγονται και νέοι κωδικοί αποβλήτων, ενώ προβλέπεται και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος «chlorine by pass» για την απομάκρυνση του χλωρίου. Σύστημα το οποίο η ΑΓΕΤ θα χρησιμοποιήσει, όχι για τη μείωση των καρκινογόνων διοξινών, αλλά για να έχει τη δυνατότητα να καίει περισσότερα σκουπίδια».
Στις 5 του Ιούνη οι πολίτες της Μαγνησίας οφείλουν να στείλουν ένα μήνυμα που θα ακουστεί πολύ ψηλά καταγγέλλοντας
-Τη γιγάντωση του εγκλήματος με την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ στο Βόλο
-Τη διεύρυνση του καταλόγου αξιοποίησης αποβλήτων ως «εναλλακτικά» καύσιμα και ως απορριμματική πρώτη ύλη μέσω της νέας τροποποιητικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος,
-Να σταματήσει τώρα να «γιγαντώνεται το έγκλημα που συντελείται στο Βόλο με την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ».

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η «νομιμότητα» και ο «κοινωνικός έλεγχος» που υπερασπίζονται ορισμένοι, αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για να συνεχίζεται η καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Εξάλλου οι «νόμοι» και οι «συμφωνίες» κάθε φορά τροποποιούνται με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και την ανάκαμψη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων» .
Γι αυτό και η οποιαδήποτε προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της ΑΓΕΤ και οποιαδήποτε ΑΓΕΤ δεν ευδοκιμεί
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει
Η πολιτική του κέρδους πρέπει να ανατρέπει
Οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ ζουν δίπλα μας
Δεν είναι απέναντι μας .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το