Κατηγορίες: Ελλάδα

Παγκόσμια διάκριση στη σύνθεση για φοιτητή του ΑΠΘ

Την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης Antonín Dvořák, στην κατηγορία νεαρών συνθετών, κατέκτησε ο φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ορέστης Παπαϊωάννου.

Στόχος του διαγωνισμού, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Τσέχο συνθέτη Antonín Dvořák, είναι να προωθήσει νέους ταλαντούχους συνθέτες από όλο τον κόσμο.
Στον τελικό του διαγωνισμού συμμετείχαν συνθέτες, ηλικίας 18-23 ετών, από 19 χώρες από όλον τον κόσμο. Εκτός από τα τρία βασικά βραβεία (1η, 2η, 3η θέση) δόθηκαν επιπλέον επτά ειδικά βραβεία, από τα οποία ο Ορέστης Παπαϊωάννου κέρδισε το βραβείο για καλύτερο έργο αυστηρού στυλ και το βραβείο καλύτερης τονικής μουσικής.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να γράψουν στην Πράγα δύο νέα έργα, κατά την περίοδο από 27-31 Ιουλίου 2015, βασισμένα σε μουσικά θέματα που δόθηκαν από την επιτροπή του διαγωνισμού.
Το πρώτο έργο αυστηρού στυλ, με το οποίο διακρίθηκε ο Ορέστης Παπαϊωάννου, λέγεται “Prague Canon” και είναι κανόνας για ορχήστρα εγχόρδων.
«Η Πράγα, από την κλασική εποχή ακόμα, στεκόταν ως πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες οι οποίοι την επισκέπτονταν κι έγραφαν έργα τα οποία εκτελούνταν στους ιστορικούς της συναυλιακούς χώρους, με μεγαλύτερο παράδειγμα την Συμφωνία ν. 38 του W.A Mozart, τη λεγόμενη Prague symphony. Κατά κάποιο τρόπο κι εγώ έγραψα αυτόν τον κανόνα ως φόρο τιμής στην Πράγα, η οποία σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή», αναφέρει ο βραβευμένος φοιτητής του ΑΠΘ Ορέστης Παπαϊωάννου.
Ο Ορέστης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας, στην τάξη ανώτερων θεωρητικών του Γιάννη Γκουράνη (πτυχίο αρμονίας και αντίστιξης με άριστα) και στην τάξη κλαρινέτου του Δημήτρη Παπαϊωακείμ (δίπλωμα κλαρινέτου με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο).
Σήμερα, συνεχίζει τις σπουδές του στο ΑΠΘ, στην κατεύθυνση Σύνθεσης της τάξης του καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Χρήστου Σαμαρά.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δύο αγωνιστικές σε ουδέτερο γήπεδο ο Ολυμπιακός για όσα έγιναν με τον Πύρασο

Με πρόστιμο είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός Βόλου από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Θεσσαλίας για…

24 Νοεμβρίου 2023

Συναγερμός για επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» στην Ευρώπη – Τι εκτιμούν αξιωματούχοι

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας βλέπουν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές εξαιτίας του…

24 Νοεμβρίου 2023

Για βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια προειδοποιεί το Λιμεναρχείο Βόλου

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης λαιρού της Ε.Μ.Υ.…

24 Νοεμβρίου 2023

Θεολόγοι: Τα Θρησκευτικά είναι μάθημα, όχι κατήχηση

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης το επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι…

24 Νοεμβρίου 2023

Σταμάτης Γαρδέλης: Τι είπε ο αδελφός για την κατάσταση της υγείας του – «Είναι πολύ καλύτερα, δεν θέλει πολλές επαφές»

Ο αδελφός του Σταμάτη Γαρδέλη, Παναγιώτης Γαρδέλης, μίλησε στο Πρωινό για την κατάσταση της υγείας…

24 Νοεμβρίου 2023

Άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε λεωφορείο γεμάτο κόσμο στην Καλαμάτα

Ακόμη μία επίθεση σε λεωφορείο σημειώθηκε την Πέμπτη, αυτή τη φορά στην Καλαμάτα. Ειδικότερα, τρεις…

24 Νοεμβρίου 2023