Κόσμος

Παγκόσμια αγωνία για το βρετανικό δημοψήφισμα

dimopsifisma
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7 το πρωί το ιστορικό δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελεί σήμερα το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Περίπου 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει ή όχι να αποτελεί κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη φορά που η μεγάλη Βρετανία επεδίωξε την προσχώρησή της στην (τότε) Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν το 1961. Η αίτησή της είχε απορριφθεί ύστερα από γαλλικό βέτο του Ντε Γκωλ, το 1963. Ο Γάλλος Πρόεδρος πίστευε ότι η Βρετανία διακατέχεται από μια βαθιά ριζωμένη εχθρότητα προς τα ευρωπαϊκά πράγματα και ότι προτεραιότητά της παρέμεναν οι υπερατλαντικοί της δεσμοί με τις ΗΠΑ.
Τελικά η Βρετανία προσεχώρησε στην Κοινότητα μόλις το 1973 «επικύρωσε» δε την παραμονή της το 1975 και πάλι μέσω δημοψηφίσματος.
Στο σημερινό δημοψήφισμα, οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 10.00 το βράδυ, (12.00 ώρα Ελλάδος)
Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο είναι απλό και άρα σαφές: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή (πρέπει) να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση;»
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι σφραγισμένες κάλπες θα μεταφερθούν στα 382 σημεία καταμέτρησης που έχουν στηθεί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία. Υπάρχει επίσης ένα κέντρο καταμέτρησης στην Βόρειο Ιρλανδία και ένα στο Γιβραλτάρ.

Η εκλογική Επιτροπή εκτιμά ότι η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ανακοινώσιμη το πρωί της Παρασκευής.
Ο καιρός, αστάθμητος παράγοντας για κάθε εκλογική αναμέτρηση, πόσω μάλλον για τη βρετανική ιδιοσυγκρασία, είναι ασταθής σήμερα «νησί».
Στο Λoνδίνο και την ανατολική Αγγλία καθ΄ όλο το βράδυ τηγς Τετάρτης υπήρξαν καταιγίδες που προκάλεσαν σε κάποιες περιπτώσεις πλημμύρες ενώ βροχερός είναι ο καιρός στα περισσότερα τμήματα της βόρειοας Αγγλίας και της Σκωτίας.
Ισχνό προβάδισμα στην Παραμονή
Εxit poll, με την έννοια που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν.
Ωστόσο το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δημοσιοποιήσει έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα να επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV και δημοσιεύθηκε χθες, δείχνει ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Brexit. Η έρευνα διεξήχθη από ην 17η έως την 22α Ιουνίου, εμφανίζει το Remain (Παραμονή) να προηγείται με 6 μονάδες (ποσοστό 48%) του Leave (Αποχώρηση) (ποσοστό 42%).

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το