Τοπικά

Παγκάκι και κάδος υλικών από πλαστικά θα τοποθετηθούν σε χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ένα πλήρως λειτουργικό παγκάκι, αλλά και ένας κάδος συλλογής υλικών, παραδόθηκαν στην ομάδα ρομποτικής TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα τοποθετηθούν σε δημόσιο χώρο προς χρήση.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των δράσεων εξοικείωσης των παιδιών με την έννοια και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από τη σχέση διαρκούς συνεργασίας με το εξιδεικευμένο Σουηδικό Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας CEEII (Circular Economy & Eco Innovation Institute) και την ΑΜΚ «Beach cleaning» συμμετείχε εθελοντικά στη δράση «Καθάρισε σε βάθος» η οποία για την πόλη του Βόλου, έλαβε χώρα το Σάββατο 10/10/2020 και την Κυριακή 11/10/2020 στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ στον Άγιο Κωνσταντίνο. Στη δράση αυτή συμμετείχαν φοιτητές της εθελοντικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παιδιά της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα απορρίμματα που ανασύρθηκαν συνολικά, κατόπιν διαλογής κι επεξεργασίας από κατάλληλες μονάδες επεξεργασίας, οδήγησαν στη δημιουργία χρηστικών αντικείμενων που μπορούν να λειτουργήσουν ως απτή απόδειξη του μοντέλου της εφαρμοσμένης κυκλικής οικονομίας και των θετικών συνεπειών του για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και τα σύγχρονα δεδομένα ζωής. Πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες, ένα κανονικών διαστάσεων και πλήρως λειτουργικό παγκάκι αλλά και ένας κάδος συλλογής υλικών, παραδόθηκαν στην ομάδα TALOS και θα τοποθετηθούν σε δημόσιο χώρο προς χρήση.

Όπως τονίστηκε από την ομάδα TALOS «και τα δυο αντικείμενα είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης που υλοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2020, οπότε και ανασύρθηκε περίπου ένας τόνος σκουπίδια και πλαστικά μόνο από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καθαρισμού. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε και σε άλλους Δήμους της Ελλάδας. Από τα πλαστικά που μαζεύτηκαν, με κατάλληλη επεξεργασία και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργήθηκαν 7 παγκάκια και 7 κάδοι σε όλη την Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο από πλαστικά. Να τονίσουμε εδώ ότι το παγκάκι και ο κάδος που τοποθετήθηκαν σε χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι μία προσφορά του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καθάρισε σε βάθος» από το @DIXAN και τη Henkel, σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών Beach Cleaning, στην τοπική κοινωνία ως ανταπόδοση και συνεχή υπενθύμιση της αξίας της προστασίας του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας».

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους.
Στην πράξη, η κυκλική οικονομία υποδηλώνει τη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Όταν ένα προϊόν φτάνει στο τέλος της ζωής του, τα υλικά κατασκευής του διατηρούνται μέσα στην οικονομία με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με το παραδοσιακό μοντέλο οικονομίας, το οποίο βασίζεται στο πρότυπο «παίρνω-φτιάχνω-καταναλώνω-πετώ». Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μεγάλες ποσότητες φθηνών και εύκολα προσβάσιμων υλικών και ενέργειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το