Τοπικά

Παγίδες πυρκαγιάς οι καμινάδες – Περισσότερες φωτιές από πέρυσι στη Μαγνησία “Θ”

(φωτό αρχείου)
(φωτό αρχείου)

Ο χειμώνας ουσιαστικά έχει δύο ημέρες που ξεκίνησε, όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, ωστόσο φέτος οι πυρκαγιές από τη χρήση τζακιών έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο… Μέχρι χθες, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, είχαν ξεσπάσει 11 φωτιές σε καμινάδες τζακιών…

Η πρώτη φωτιά σε καμινάδα τζακιού ξέσπασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, στις 24 Οκτωβρίου, ενώ συνολικά μέχρι χθες είχαν καταγραφεί στην περιοχή ευθύνης της Υπηρεσίας 11 φωτιές, έναντι 9 στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο (μέχρι 5 Δεκεμβρίου).
Το τζάκι το χρησιμοποιούν ορισμένοι, όχι για να ζεσταθούν, αλλά ως ψησταριά… Οι συντηρητές τζακιών επισημαίνουν πάντως πως το τζάκι δεν είναι ψησταριά…
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής από 1 Ιανουαρίου μέχρι 26 Μαρτίου 2013 είχαν εκδηλωθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα 26 πυρκαγιές από τζάκια, ενώ το χειμώνα 2010-2011 σε όλη τη Μαγνησία είχαν εκδηλωθεί 107 πυρκαγιές από τζάκια…
Η καύση ξύλων σε τζάκι εκτός από τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα που προκαλεί, αποτελεί και εν δυνάμει κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς, εφόσον δεν επιδεικνύεται προσοχή και το τζάκι δεν είναι καθαρισμένο.
«Υπάρχουν τζάκια, που δεν έχουν καθαριστεί και δέκα χρόνια», σημειώνει ο κατασκευαστής-συντηρητής τζακιών κ. Μεν. Ψύχας. «Καίνε βρεγμένα ξύλα, καίνε σκουπίδια, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν το τζάκι ως ψησταριά. Το τζάκι δεν είναι ψησταριά», προσθέτει ο κ. Ψύχας.
Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, όταν η χρήση τζακιού γίνεται εντός διαμερίσματος πολυκατοικίας, διότι εκεί οι καμινάδες των υποκείμενων (κάτω) ορόφων, διέρχονται από τα υπερκείμενα (πάνω) διαμερίσματα ή τους κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στο τζάκι ενός διαμερίσματος, να επηρεάσει την περιουσία ή ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των ενοίκων των γειτονικών διαμερισμάτων.
Σε ό,τι αφορά στις φωτιές από τα τζάκια σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, έχουν να κάνουν κυρίως με την κακή κατασκευή (υλικά χαμηλής ποιότητας).
Απαγορεύεται αυστηρά η καύση απορριμμάτων εντός της εστίας τζακιού, διότι εκτός από επικίνδυνη για πυρκαγιά, ιδιαίτερα όταν τα υλικά είναι εύφλεκτα, μπορεί να αποβεί μοιραία και λόγω της έκλυσης αερίων κατά τη διαδικασία της καύσης, τα οποία μπορούν να είναι ακόμη και τοξικά και σε κάθε περίπτωση επιβλαβή για όσους τα εισπνεύσουν.
Επίσης δεν πρέπει να υπερφορτώνεται με ξύλα το τζάκι και μόνον τα ενεργειακά αντέχουν κάτι τέτοιο.
Ακόμη το ψήσιμο στο τζάκι δεν είναι ενδεδειγμένο, διότι τα λίπη που συσσωρεύονται εντός της καμινάδας κάνουν την αιθάλη ιδιαίτερα εύφλεκτη. «Ο καθαρισμός ενός τζακιού από έναν επαγγελματία συντηρητή διαρκεί μια ώρα περίπου και κοστίζει 35-40 ευρώ ανάλογα με την καμινάδα», τονίζει ο κ. Ψύχας.

Προσοχή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών με τζάκια
Με βάση στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου χαρακτηριστικά περιστατικά από φωτιές σε καμινάδες τζακιών σημειώθηκαν κατά το παρελθόν:
-Πυρκαγιά σε τέντες πολυκατοικίας υποκείμενου διαμερίσματος από υπολείμματα καύσης φλεγόμενης καμινάδας τζακιού (πίσσα), με άμεσο κίνδυνο επέκτασης σε όλη την πολυκατοικία.
-Σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, καμινάδα που περνούσε από υπνοδωμάτιο υπερκείμενου ορόφου καλυμμένη με γυψοσανίδα, ώστε να μοιάζει με κολόνα, ανεφλέγη και διερράγη, με αποτέλεσμα πυκνοί καπνοί να κατακλύσουν το δωμάτιο, εντός του οποίου κοιμόταν ενήλικος άντρας.
-Σε πολυκατοικία υπήρξε ρωγμή σε τοίχο, πίσω από τον οποίο περνούσαν καμινάδες μετά από φωτιά εντός μιας εξ αυτών, η οποία ρωγμή ξεκινούσε από το β’ όροφο και κατέληγε στον ε’, όπου κι έγινε μικρής έντασης εκτόνωσης καυσαερίων (έκρηξη). Η καμινάδα που ανεφλέγη, ανήκε σε διαμέρισμα του β’ ορόφου.
-Από πυρκαγιά σε καμινάδα μεζονέτας κατέρρευσε σκεπή εντός παιδικού δωματίου, μεταμεσονύχτιες ώρες. Από σύμπτωση το παιδάκι δεν κοιμόταν στο δωμάτιό του την ώρα του συμβάντος.
-Σε παρόμοιο συμβάν πολύτεκνη οικογένεια διεσώθη μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, όταν η σκεπή ανεφλέγη και κατέρρευσε τμηματικά, ενώ όλοι κοιμόνταν εντός της οικίας τους.
-Διαμέρισμα τελευταίου ορόφου πολυκατοικίας υπέστη εκτεταμένες ζημιές, από έκρηξη που έγινε σε τοίχο, πίσω από τον οποίο διερχόταν φρεάτιο με καμινάδες τζακιών διαμερισμάτων υποκείμενων ορόφων. Το συμβάν προκλήθηκε από καύση αιθάλης εντός καμινάδας υποκείμενου ορόφου και οι ένοικοι του πληγέντος διαμερίσματος διεσώθησαν, διότι το σπίτι τους δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη πλημμύρισε καπνούς κι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το