Ελλάδα

Παγίδα θανάτου για ορειβάτες στις πλαγιές του Ολύµπου

Ένα τραγικό παιχνίδι της µοίρας παίχτηκε στον Ολυµπο, σε υψόµετρο 2.700 µέτρων. Ενας ορειβάτης, 25 χρόνων από τη Βουλγαρία, τραυµατίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και οι διασώστες τον µετέφεραν στο οροπέδιο των Μουσών για να τον παραλάβει ελικόπτερο Super Puma, το πλήρωµα του οποίου, λίγο πριν από την απογείωση, ενηµερώθηκε πως στο σηµείο είχε φτάσει ένας άλλος ορειβάτης από τις ΗΠΑ µε σοβαρά τραύµατα από πτώση.

Το ελικόπτερο έφυγε τελικά µε δύο τραυµατίες για τη Θεσσαλονίκη, όµως ο 25χρονος Βούλγαρος δεν τα κατάφερε και άφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή στο ΑΧΕΠΑ, ενώ ο 21χρονος Αµερικανός νοσηλεύεται µε εξάρθρωση ώµου και κατάγµατα στο Νοσοκοµείο «Γεώργιος Γεννηµατάς». Και οι δύο ορειβάτες βρίσκονταν µε φίλους τους και επιχείρησαν επικίνδυνες αναβάσεις σε παγωµένες, απότοµες χαράδρες στο βουνό των θεών, που αυτό το διάστηµα κρύβει πολλούς κινδύνους καθώς έχει σηµεία καλυµµένα µε χιόνι. Τα δύο περιστατικά συνέβησαν την ίδια ώρα, γύρω στις 4.30 το απόγευµα της ∆ευτέρας.

Οι ορειβάτες είχαν αναχωρήσει το πρωί από το Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, το οποίο βρίσκεται σε υψόµετρο 2.100 µέτρων και είναι το µοναδικό ανοιχτό αυτό το διάστηµα. Οπως λέει στο «Εθνος» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτοχώρου, Αναστάσιος Καρατζάς, ο 25χρονος Βούλγαρος µαζί µε έναν οµοεθνή, φίλο του, έκαναν ανάβαση στη θέση Σκάλα Σκολιό, στα 2.866 µέτρα. Στην επιστροφή ο νεαρός γλίστρησε σε µια απότοµη κατηφόρα του µονοπατιού Κοφτό και τραυµατίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. «Φεύγοντας από το καταφύγιο, µας είπαν πως θέλουν να πάνε στη Σκάλα Σκολιό, αλλά βρέθηκαν σε ένα σηµείο που είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. ∆εν είχαν λόγο να πάνε εκεί, πήραν ένα δύσκολο και απότοµο, στενό µονοπάτι. Αν µας ρωτούσαν θα τους λέγαµε πως είναι πολύ επικίνδυνο το σηµείο και να το αποφύγουν» λέει η διαχειρίστρια του Καταφυγίου Σπήλιος Αγαπητός, Μαρία Ζολώτα.

Στο καταφύγιο
Στη διάρκεια της κατάβασης, κοντά στα 2.300 µέτρα, ο 25χρονος έχασε την ισορροπία του, έπεσε και τραυµατίστηκε στο κεφάλι. Ο φίλος του επέστρεψε στο καταφύγιο και ζήτησε βοήθεια. Αµέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ζητήθηκε η συνδροµή ελικοπτέρου, το οποίο απογειώθηκε από τη Λήµνο. Στο οροπέδιο των Μουσών, όπου µεταφέρθηκε, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από πυροσβέστες και µια Γερµανίδα γιατρό που ήταν µέλος ορειβατικής αποστολής. Για σχεδόν µισή ώρα τού γινόταν καρδιοπνευµονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), αλλά η κατάστασή του ήταν κρίσιµη καθώς έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το δεύτερο περιστατικό σηµειώθηκε την ίδια ώρα περίπου, γύρω στις 4.30 το απόγευµα της ∆ευτέρας, σε άλλο σηµείο του Ολύµπου. ∆ύο νεαροί ορειβάτες από την Αµερική, µε πλήρη εξοπλισµό, ανέβηκαν στον Μύτικα το πρωί και επέστρεφαν στο καταφύγιο για να διανυκτερεύσουν. Ηταν η πρώτη φορά που έρχονταν στην Ελλάδα, ωστόσο είχαν ταξιδέψει σε αρκετά βουνά του κόσµου και είχαν καλό εξοπλισµό. Στη θέση Κακόσκαλα, ο 21χρονος, ο οποίος δεν ήταν δεµένος, γλίστρησε στο χιόνι και τραυµατίστηκε στον ώµο και στα χέρια. Παρά τους πόνους του, συνέχισε την κατάβαση και υποβασταζόµενος από τον φίλο του έφτασε στο οροπέδιο των Μουσών, όπου είδε την κινητοποίηση των αρχών και το ελικόπτερο έτοιµο για απογείωση.

Οι γιατροί
Ζήτησε βοήθεια και επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος, το οποίο τον µετέφερε στη Θεσσαλονίκη. Οι γιατροί διαβεβαιώνουν πως δεν κινδυνεύει η υγεία του καθώς φέρει τραύµατα στα χέρια και εξάρθρωση ώµου, παραµένει ωστόσο για νοσηλεία. «Μόνο έµπειροι ορειβάτες µπορούν να ανέβουν σήµερα στον Μύτικα, καθώς υπάρχουν επικίνδυνα σηµεία» επισηµαίνει στο «Εθνος» η Μαρία Ζολώτα, που γνωρίζει το βουνό όσο λίγοι. Σηµειώνει επίσης ότι η θερµοκρασία το µεσηµέρι στα 2.100 µέτρα, όπου βρίσκεται το Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, είναι 12 βαθµοί, αλλά η ανάβαση µέχρι εκεί περνά µέσα από σηµεία µε χιόνι. Με δυσκολία ανέβηκαν το περασµένο Σαββατοκύριακο οι διαχειριστές του Καταφυγίου «Χρήστος Κάκκαλος», το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο σηµείο του βουνού, στο οροπέδιο των Μουσών, στα 2.650 µέτρα. Ανάµεσά τους και ο διεθνούς φήµης και εµπειρίας ορειβάτης Μιχάλης Στύλλας, ο οποίος κουβάλησε στην πλάτη του προµήθειες, άνοιξε δρόµο µε ορειβατική αξίνα και διάνυσε την απόσταση από τα 2.600 µέτρα ως τα 2.300 µέτρα µε πέδιλα του σκι.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το