Στον ζωτικό χώρο του ρέματος της Μηλίνας, που προκαλεί μεγάλες ζημιές στην παραλία του τουριστικού θέρετρου, όταν «φουσκώνει» και πλημμυρίζει, εντοπίστηκαν μετά από αυτοψία των πολεοδομικών υπηρεσιών και του Δήμου αυθαίρετες κατασκευές, που ανακόπτουν την ομαλή ροή του νερού. Το ρέμα μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα «ξηλώνει» πεζοδρόμια και δρόμους, αλλά φαίνεται πως δεν πτοεί τους αυθαιρετούντες. Σπίτια, αυλές, πεζούλες, σκαλοπάτια, θέσεις στάθμευσης, βρίσκονται επάνω στο ρέμα.
Για άλλη μια φορά, το ταλαιπωρημένο από τις τσιμεντοποιήσεις και τις καταπατήσεις ρέμα της Μηλίνας γίνεται έδαφος περιβαλλοντικών αγριοτήτων. Στις αυθαίρετα μπαζωμένες και καταπατημένες όχθες του, κάποιοι αναπτύσσουν τις περιουσίες τους.
Όλες οι κατασκευές είτε έχουν άδεια, είτε όχι πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Όσες κατασκευές έχουν άδεια πρέπει να διερευνηθεί πώς αποκτήθηκαν και την απομάκρυνση κάθε αυθαίρετης κατασκευής πρέπει άμεσα να αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
«Δεν οδηγεί πουθενά η κουβέντα που γίνεται εκ των υστέρων για την απομάκρυνση των κατασκευών και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Οι παράνομες κατασκευές πρέπει να ξηλωθούν. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα λόγια. Έχει εξαντληθεί η συζήτηση», δήλωσε μηχανικός της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εάν δεν αποκατασταθεί ο ζωτικός χώρος τόσο του ρέματος της Μηλίνας, όσο και άλλων ρεμάτων όσες παρεμβάσεις κι αν γίνουν εκ των υστέρων δεν θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Σπίτια και αυλές έχουν χτιστεί επάνω στο ρέμα και σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει διέξοδο το νερό και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική.
«Είναι ουτοπικό να τους πούμε γκρεμίστε μέρος από τα σπίτια σας, αν και πρέπει να απολογηθούν κάποτε όσοι έδωσαν άδεια γι’ αυτά τα εκτρώματα στα ρέματα. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν στοχευόμενες επεμβάσεις – απομακρύνσεις κατασκευών στο ρέμα το οποίο έχει μετατραπεί σε καταστροφέα μιας ολόκληρης περιοχής και υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί και σε παγίδα θανάτου. Μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο συνθέτουμε το παζλ της καταστροφής. Πρέπει πλέον να υπάρχει ολιστική αντιμετώπιση των ρεμάτων ως ενιαίων οικοσυστημάτων. Όταν τα ρέματα γίνονται δρόμοι, σπίτια και αυλές πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα», σημειώθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που μετείχαν στην αυτοψία.