Τοπικά

Παχυσαρκία και αυτοάνοσα νοσήματα – Γιορτάστηκε η Ευρωπαική Ημέρα Παχυσαρκίας στις 21 Μαίου

PAXYSARKIA

Γιορτάστηκε την 21η Μαΐου η Ευρωπαική Ημέρα Παχυσαρκίας. Την σημαντική αυτή πρωτοβουλία με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού έχει αναλάβει η Ευρωπαική Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας . Με σύνθημα «Δράση για ένα Πιο Υγιές Μέλλον», η φετεινή Ευρωπαική Ημέρα Παχυσαρκίας αποτέλεσε ακόμη μαι μεγάλη ευκαιρία για την εντονότερη ευαισθητοποίηση του κοινού για την μάστιγα του αιώνα και το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των νοσημάτων που τη συνοδεύουν.
Στις εκδηλώσεις που έγιναν και συνεχίζονται κατά την διάρκεια της εβδομάδας σε διάφορες ευρωπαικές πόλεις τονίστηκε ότι η παχυσαρκία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, που όμως δεν είναι ανίατο.
Η Πανεπιστημιακή Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (www.autorheumatology.com) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζει την ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα ώστε να δραστηροποιηθούν και να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους σε διατροφικές συνήθειες και δραστηριότητες που προλαμβάνουν την παχυσαρκία και οδηγούν στον έλεγχο του σωματικού τους βάρους.
Νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα που οδηγούσαν στο παρελθόν σε πλήρη ακινησία ή σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα με τη βοήθεια έμπειρων ρευματολόγων και θεραπεία με νέα αποτελεσματικότερα φάρμακα. Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό λίπος έχουν φλεγμονώδες φορτίο και αυτό έχει σαν συνέπεια ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, και λιγότερες πιθανότητες να απαλλαγούν από τα συμπτώματα της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έχουν κανονικό σωματικό βάρος. «Πέρα και πάνω από την επισήμανση των βλαβερών συνεπειών της παχυσαρκίας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (όπως για παράδειγμα η ψωριασική αρθρίτιδα) πρέπει να αναδείξουμε τους αποτελεσματικότερους τρόπους για την αντιμετώπιση της» τονίζει ο Καθηγητής Ρευματολογίας-Παθολογίας κ. Λάζαρος Σακκάς, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. «Οι ασθενείς μας αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία, επειδή πολλοί λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, που επιτείνουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Κοινές δίαιτες με ελλατωμένη πρόσληψη θερμίδων (κυρίως λιπαρών και υδατανθράκων) δεν είναι αρκετές. Η άσκηση αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για μια επιτυχημένη προσπάθεια. Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη. Κατά αρχήν έχει αντιφλεγμονώδη δράση σχεδόν παρόμοια με τα φάρμακα. Δεύτερον, βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και αυτό με τη σειρά του βοηθάει τη σταθερότητα και τη λειτουργία των αρθρώσεων επισημαίνει ο Καθηγητής κ. Σακκάς. Άρα απαιτείται έξυπνη και υγιεινή διατροφή, τακτική κινητοποίηση-άσκηση και αποφυγή της καθιστικής ζωής.
Στα πλαίσια αυτά, η Πανεπιστημιακή Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες καλύτερης ενημέρωσης των ασθενών με συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασία των ρευματολόγων της κλινικής με συναδέλφους συναφών ειδικοτήτων, κλινικούς διατροφολόγους και συλλόγους ασθενών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και γενικότερα στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το