Τοπικά

Π. Μουτσινάς: Να διερευνηθούν τυχόν τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων

Σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί, σε περίπτωση που το Ταμείο δεν πληρώσει για συνταγές που εκτελέστηκαν

Το γεγονός ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και τους υποχρεώνουν σε δυσβάστακτες δαπάνες θέτει με ερώτησή του στους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς.

Ο αποσυντονισμός στην αγορά φαρμάκων και οι τεχνητές ελλείψεις τους σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική κρίση και την δραματική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, επιβαρύνουν επικίνδυνα όλο και περισσότερο τους πολίτες και τους αφήνουν ακάλυπτους υγειονομικά, με όσα αρνητικά για τη ζωή τους αυτό συνεπάγεται.
Όπως καταγγέλλει ο υγειονομικός κόσμος και ειδικότερα οι φαρμακοποιοί, σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικά, παιδικά εμβόλια κ.λ.π. εξαιτίας κυρίως των παράλληλων εξαγωγών, αλλά και λόγω της μειωμένης προσφοράς των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ακόμα και τα φάρμακα που διοχετεύονται στην αγορά, αλλά η διάθεσή τους παρουσιάζει διακυμάνσεις, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για όσους ασθενείς τα χρειάζονται τις μέρες που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Όσον αναφορά τα γενόσημα που συνταγογραφούνται με μειωμένες τιμές, όταν αυτά βρίσκονται συνεχώς σε έλλειψη οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράσουν τα πρωτότυπα θέλοντας και μη, επιβαρυνόμενοι πολλαπλάσια λόγω της αυξημένης συμμετοχής του ασφαλισμένου, κόστος που μπορεί να είναι τριπλάσιο ή τετραπλάσιο της τιμής του γενόσημου.
Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα για την υγεία και την τσέπη του πολίτη προβλέπεται να διογκωθεί ακόμα περισσότερο ενόψει του χειμώνα και να οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Ο κ. Μουτσινάς υπενθυμίζει ότι είχε υποβάλλει σχετική ερώτηση και στις 29 Ιουλίου του 2014 και ζητά να πληροφορηθεί για τις ενέργειες των δύο υπουργών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων πολών απαραίτητων και φθηνών φαρμάκων αλλά και την διερεύνηση των ευθυνών για τις ελλείψεις ώστε να τιμωρηθούν όσοι τις προκαλούν εσκεμμένα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το