Τοπικά

Ουραγός στο θέμα των μεταμοσχεύσεων η Ελλάδα – Χιλιάδες περιμένουν το “δώρο ζωής”

Τα 850 εκατομμύρια έχουν φτάσει παγκοσμίως οι ασθενείς με νεφρική νόσο και συνεχώς αυξάνονται ενώ η αύξηση αυτή καταγράφεται και στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις και στις δωρεές οργάνων.
Με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ημερίδα στο Νοσοκομείο Βόλου για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.
«Τα βασικό πρόβλημα στη νεφρική ανεπάρκεια είναι ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γιώργος Κουτρούμπας και επισήμανε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόληψη για να μην εμφανίσει κάποιος τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν νεφρική νόσο . Πρόσθεσε ακόμη ότι για κάποιους ασθενείς κάποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται ως ρουτίνα. «Έτσι θα μπορέσουμε να επιβραδύνουμε τη νόσο. Τα συμπτώματα δεν οδηγούν πολλές φορές στη διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου». Ο κ. Κουτρούμπας τόνισε πως ο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς συνεχώς αυξάνονται.
«Πιθανολογείται ότι υπάρχουν 850 εκ. περίπου νεφροπαθείς σε όλο τον κόσμο . Εκατομμύρια είναι οι ασθενείς με διαβήτη και περίπου 42 εκ. οι ασθενείς με καρκίνο ενώ 37 εκατ. είναι οι ασθενείς με ΑIDS. Η αύξηση ισχύει και για την Ελλάδα. Στα στοιχεία είμαστε στις χώρες με τη μεγαλύτερη επίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας στην Ευρώπη».

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου Αντιγόνη Καραθάνου επισήμανες πως ο σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας για την μεταμόσχευση και την δωρεά οργάνων προκειμένου να υπάρχει σωστή ενημέρωση στο κοινό όταν ερωτώνται. Στόχος είναι επίσης η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη δωρεά και η ενημέρωσή τους για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει.
«Η Ελλάδα είναι ουραγός στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Το 2017 είχαμε 6 μεταμοσχεύσεις ανά 1 εκ. πληθυσμού όταν χώρες όπως η Ισπανία έχουν πάνω από 40 δότες ανά εκατομμύριο. Το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος των Νεφροπαθών Βασίλης Γιαννακός που έχει λάβει το μόσχευμα εδώ και 12 χρόνια χαρακτήρισε τις μεταμοσχεύσεις ως δώρο ζωής που βοηθάει τους ανθρώπους να ζήσουν ελεύθερα
΄Όλοι αυτοί που περιμένουν αυτό το δώρο ζωής είναι γιατί θα μπορούν να πάνε κάπου πιο ελεύθερα. Τα φάρμακα θα τα έχουν βέβαια στην τσέπη τους αλλά βλέπουν καλύτερη τη ζωή. Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν οικογένεια. Πίνουν νερό όποτε θέλουν ενώ όταν κάνεις αιμοκάθαρση το νερό το βλέπεις για αγίασμα. Μπορείς να πας κάπου για μέρες ενώ όταν κάνεις αιμοκάθαρση αυτό δεν είναι δυνατό».

Ο ίδιος σημείωσε ότι πριν τη μεταμόσχευση, οι νεφροπαθείς έπρεπε να βρουν νοσοκομείο με μονάδα που να κάνει αιμοκάθαρση και μετά να κανονίσουν τις διακοπές τους. «Τώρα υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές που κάνουν αιμοκάθαρση. Το ζητούμενο όμως είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη» είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη πως είναι μικρό το ποσοστό, περίπου 10% που απορρίπτει το μόσχευμα, ενώ όπως ανέφερε το μόσχευμα κρατάει από 7 έως 18 χρόνια . “Υπάρχουν όμως και νεαροί λήπτες που κράτησαν το μόσχευμα για 30 χρόνια. Η λίστα όλο και μεγαλώνει ενώ υπάρχει ευαισθητοποίηση για τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά”.


Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου ανέφερε σε δηλώσεις του πως υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργείου για ανάλογες εκδηλώσεις..
«Οι μεταμοσχεύσεις σε μας είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχουν οι εθελοντές και γι΄ αυτό κατατασσόμαστε στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας» δήλωσε και πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες, πέρα από τα δύο μητρώα ληπτών και εθελοντών να εμπλουτιστεί με κόσμο από το επιστημονικό προσωπικό, όπως γιατροί, νοσηλευτές κλπ.
« Επίσης υπάρχει μία προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και του Ιδρύματος Ωνάση για την αναβάθμιση τόσο σε εξοπλισμούς όσο και με την καμπάνια που θα δώσει μια καινούργια ώθηση σε αυτό που εμείς υστερούμε και οι διαδικασίες πολύ αργές» πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το