Τοπικά

Ουραγός η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία – Μιλά στη “Θ” ο καθηγητής στο Μπέρμιγχαμ, απόφοιτος του Π.Θ., Μανώλης Τρανός

«Η Ελλάδα είναι ουραγός στην ψηφιακή οικονομία σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκή κράτη» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ κ. Μανώλης Τρανός, ο οποίος αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο δρ. Εμμανουήλ Τρανός είναι οικονομικός γεωγράφος και η έρευνά του σχετίζεται με τη χωρική διάσταση της ψηφιακής οικονομίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία σχετικά με τη γεωγραφία της υποδομής του ίντερνετ, τις οικονομικές επιπτώσεις των ψηφιακών υποδομών σε πόλεις και περιφέρειες, καθώς και τη θέση των πόλεων σε χωρικά, σύνθετα δίκτυα.

Επιπλέον, η έρευνά του περιστρέφεται γύρω από τη χρήση νέων πηγών μεγάλων δεδομένων (big data), όπως για παράδειγμα δεδομένα από παρόχους κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των πόλεων και των αστικών συστημάτων. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο μεταφοράς γνώσης και στην εξέλιξη της ψηφιακής οικονομίας στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιώντας αρχειακά δεδομένα από τον παγκόσμιο ιστό.

Από χθες δίνει το παρών στις εργασίες του 5ου πανελλήνιου συνεδρίου του Τμήματος Χωροταξίας στον Βόλο μεταφέροντας τις γνώσεις του στους φοιτητές και άλλους ερευνητές.
Η πορεία του είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς αποφοίτησε από το Τμήμα Χωροταξίας και μετέβηκε εκεί πριν ακόμη εμφανιστεί στην Ελλάδα η κρίση, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου συνέχισε τις σπουδές του, οι οποίες έγιναν και το διαβατήριο για να γίνει καθηγητής σε βρετανικό πανεπιστήμιο.

«Χρειάζεται πολύ κόπο και προσωπική δουλειά για να γίνεις καθηγητής σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο και νιώθω πολύ τυχερός, γιατί τα εφόδια που έλαβα από το Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν πολύ σημαντικά και μου επέτρεψαν να κτίσω την καριέρα μου στο εξωτερικό» δήλωσε ο ίδιος.
Για το θέμα που ασχολείται, είπε πως «η Ελλάδα είναι ουραγός στην ψηφιακή οικονομία και παραμένει στις χαμηλές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι άργησε να επενδύσει στις ψηφιακές υποδομές. Βέβαια είναι σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν πριν δέκα χρόνια, αλλά είναι δύσκολο να ξεπεράσει εγγενείς παθογένειες».
Κάνοντας μια σύγκριση των ελληνικών και βρετανικών ΑΕΙ, είπε ότι «η Βρετανία υπερέχει στις υποδομές και στο ερευνητικό περιβάλλον, ενώ προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες και γι’ αυτό υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και πίεση».

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Θα σας ανατινάξουμε όπως τα αδέρφια μας στο Παρίσι»: Αυτό είναι το απειλητικό email που εστάλη σε 35 σχολεία

Παραληρηματικό ήταν το κείμενο του απειλητικού email που έλαβαν το πρωί 35 σχολεία της Αττικής…

29 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Καναντέρ έριξε τόνους νερού σε ξενοδοχείο κατά της διάρκεια άσκησης

Ενα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Ακτή Ελιάς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όταν καναντέρ έκαναν ρίψεις νερού,…

29 Μαΐου 2024

Απίστευτο ατύχημα για παρουσιάστρια: Κατάπιε μύγα ενώ προλόγιζε είδηση!

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το ατύχημα που είχε παρουσιάστρια στις ΗΠΑ. Η δημοσιογράφος Vanessa…

29 Μαΐου 2024

Συνελήφθη στην Καλαμπάκα για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Συνελήφθη, χθες (28-05-2024) το απόγευμα στην Καλαμπάκα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετεώρων, ένας αλλοδαπός,…

29 Μαΐου 2024

To Μαζί για το Παιδί και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αγκαλιάζουν 107 οικογένειες πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία

Το Μαζί για το Παιδί με την ευγενική δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ανέλαβαν πρωτοβουλία…

29 Μαΐου 2024

Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου

Αναρτήθηκε χθες, Τρίτη 28 Μαΐου 2024, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής…

29 Μαΐου 2024