Κόσμος

Ουκρανία: Στην επιφάνεια λείψανα στρατιωτών των Ναζί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την ανατίναξη του φράγματος

Σκελετοί που θεωρείται πως χρονολογούνται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν κατά μήκους του Δνείπερου, στην Ουκρανία. Τα λείψανα ήρθαν στην επιφάνεια μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.

Βίντεο που τραβήχτηκαν στην κατεχόμενη πλευρά του Δνείπερου δείχνουν κρανία διάσπαρτα στη λάσπη, ενώ ένα από αυτά διακρίνεται να φοράει κράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ιστορικοί λένε ότι ορισμένα από τα λείψανα μπορεί να ανήκουν σε στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στη μεγάλη μάχη που δόθηκε πριν από 80 χρόνια στο ίδιο έδαφος που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η μάχη του Δνείπερου ήταν στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της αντεπίθεσης του σοβιετικού στρατού κατά του γερμανικού στρατού, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια στρατιώτες.

Στα τέλη του 1943, το επίκεντρο ήταν η Νικόπολη, στη δεξιά όχθη του ποταμού, όπου βρίσκονταν ορυχεία μεταλλικών μεταλλευμάτων, τα οποία ο Χίτλερ ήταν αποφασισμένος να κρατήσει.

Στα τέλη του 1943, η Βέρμαχτ έδωσε μάχη απέναντι στα στρατεύματα του Σοβιετικού Νοτιοδυτικού Μετώπου, υπό τον στρατάρχη Ροντιόν Μαλινόφσκι και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τον Φεβρουάριο του 1944.

Ο Αντρίι Σολόνετς, ιστορικός στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε, σύμφωνα με την Guardian: «Οι απώλειες των σοβιετικών στρατευμάτων υπολογίζονται στις 30.000 έως 60.000. Οι απώλειες των γερμανικών και ρουμανικών στρατευμάτων ήταν μέχρι 20.000 άτομα. Έτσι, θεωρητικά αυτό το βίντεο που δείχνει το κράνος με το κρανίο θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτά τα γεγονότα».

Ένας ειδικός σε γερμανικά στρατιωτικά κειμήλια στην Ουκρανία, ο Ολεκσίι Κοκότ, είπε ότι ενώ οι νεκροί στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού θάβονταν στο έδαφος, «οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες απλά αφήνονταν πεσμένοι στα χωράφια … επομένως, αυτοί ίσως είναι όντως στρατιώτες των Ναζί».

Σημειώνεται πως οολλά πτώματα Γερμανών αφέθηκαν να κείτονται σε έλη, τα οποία στη συνέχεια βυθίστηκαν με την κατασκευή του φράγματος το 1956.

Τα λείψανα ενδεχομένως να ενδιαφέρει τη Γερμανική Επιτροπή Πολεμικών Τάφων, αλλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι να τελειώσουν οι μάχες στην περιοχή.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

“Φροντίζοντας αυτούς που φροντίζουν” – Ενημερωτική ομιλία στον Βόλο

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου  προσκαλεί στην ενημερωτική ομιλία με θέμα:…

21 Μαρτίου 2024

«Υποθέτεις ότι δεν μπορώ να πιω κοκτέιλ Μαργαρίτα»: Ένα δυνατό βίντεο για τα στερεότυπα του συνδρόμου Down

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (21 Μαρτίου) καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του…

21 Μαρτίου 2024

Τροχαίο στην Παγασών – photo

Τροχαίο σημειώθηκε πριν μια ώρα περίπου στη 1 το μεσημέρι στην οδό Παγασών. Σύμφωνα με…

21 Μαρτίου 2024

Δικτύωση του ΚΗΦΗ Νέας Αγχιάλου με το Βοήθεια Στο Σπίτι Αγίων Αναργύρων

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 , πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της νοσηλεύτριας του ΚΗΦΗ Νέας Αγχιάλου…

21 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη του διοικητή της ΔΥΠΑ στον Δήμο Ρ.Φεραίου για την ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου των εργατικών κατοικιών Βελεστίνου

Σήμερα, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, επισκέφθηκε τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Δήμαρχο, Δημήτρη Νασίκα,…

21 Μαρτίου 2024

Έκθεση ζωγραφικής και μικτής τεχνικής με θέμα την «Ειρηνική Συνύπαρξη των Λαών»

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)…

21 Μαρτίου 2024