Κόσμος

Ουκρανία: Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που προσφάτως δέχθηκαν αιχμές από το Κίεβο για την επιφυλακτική τους υποστήριξη, μετέβησαν στην ουκρανική πρωτεύουσα σε μία ισχυρή κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης. Το σημερινό ταξίδι είχε και έναν ακόμα ισχυρό συμβολισμό σε μια κομβική στιγμή: Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να συστήσει την προώθηση της αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, την οποία οι ηγέτες των κρατών-μελών αναμένεται να εγκρίνουν στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την άφιξη στο Κίεβο, στο οποίο έφτασε με το νυχτερινό τρένο, έχοντας δίπλα του τον Γερμανό Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Μαζί τους ήταν κι ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την «αλληλεγγύη τους προς τη χώρα και τον λαό μας», ωστόσο δεν έλειψε η πίεση του για επιπλέον εξοπλισμό. Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό είχε αναφέρει: «Καθημερινά αγωνίζομαι για την Ουκρανία να αποκτήσει τα όπλα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν είπε ότι και οι τέσσερις ηγέτες υποστήριξαν την ιδέα να δοθεί «άμεσο» καθεστώς υποψηφίου στην ΕΕ στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε: «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ. Η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία»

Από την πλευρά του, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμά κατά την επίσκεψή του ήταν το ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ.

Ο Σολτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, περιγράφοντας τον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή ως «ηρωικό».

«Η Γερμανία έχει δεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά», είπε, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμούσε με επίθεση εναντίον όλης της Ευρώπης.

«Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη», είπε, συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι τέθηκε θέμα περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας του.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το