Κόσμος

Ουκρανία: Φλέρταρε online Ρώσους ώστε να αποσπάσει πληροφορίες για το πού κρύβονται

Επιστρατεύοντας την γοητεία της, μία 18χρονη Ουκρανή αποφάσισε να ξεμυαλίσει διαδικτυακά Ρώσους στρατιώτες με την βοήθεια μιας εφαρμογής κοινωνικών γνωριμιών για να βοηθήσει την πατρίδα της που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η 18χρονη Ουκρανή τους φλέρταρε διακριτικά αλλά και επίμονα με στόχο να τους εκμαιεύσει πληροφορίες χρήσιμες για τους συμπατριώτες της, όπως ποια είναι η τοποθεσία τους.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η Ουκρανή ξεγελούσε τους Ρώσους γράφοντάς τους ότι είναι είναι συμπατριώτισσά τους κι έτσι μπορούσε με ευκολία να τους εντοπίσει.

Ένας Ρώσος στρατιώτης της έστειλε φωτογραφίες από ένα οικοτροφείο που χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση. Ένας άλλος της έδειξε μια έπαυλη όπου εκεί ήταν φρουρός ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού.

Η Ουκρανή, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, εγκατάλειψε το σπίτι της στη Χερσώνα τον περασμένο μήνα. Η ίδια αποκάλυψε ότι σε μια εφαρμογή κοινωνικών γνωριμιών, παρίστανε τη Ρωσίδα για να εντοπίσει τα εχθρικά στρατεύματα.

Αυτό που έκανε η Ουκρανή ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Ένας Ρώσος στρατιώτης καυχιόταν ότι πολεμούσε για να κερδίσει χρήματα προκειμένου να αγοράσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο και της έστελνε φωτογραφίες από ένα οικοτροφείο που χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση. Ρώσοι στρατιώτες που έπεσαν στην παγίδα της Ουκρανής και αποκάλυψαν στοιχεία

Τα κατορθώματα της Ουκρανής παραπέμπουν σε αυτά της πιο διάσημης κατασκόπου στην ιστορία, την Μάτα Χάρι, οι εραστές της οποίας της αποκάλυπταν πληροφορίες του εχθρού στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η «Λίζα» – όπως είναι το ψευδώνυμο της νεαρής Ουκρανής – εμπνεύστηκε την ιδέα από ένα κορίτσι στο TikTok που είχε γίνει φίλη με έναν Ρώσο στρατιώτη και τον ρωτούσε πού υπηρετούσε, προκειμένου να της δώσει πληροφορίες στον στρατό της Ουκρανίας.

Η 18χρονη, γράφει το σχετικό δημοσίευμα, δημιούργησε ένα ψεύτικο προφίλ σε μια εφαρμογή γνωριμιών λέγοντας ότι ήταν νεαρή Ρωσίδα που της άρεσαν οι στρατιώτες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκίνησε να έχει επαφές με στρατιώτες που τις έστελναν ερωτικά μηνύματα, βίντεο και φωνητικά μηνύματα.

Ο 24χρονος Ίλγκις Χαφίζοφ από τη δυτική Ρωσία, ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο για να μαζέψει χρήματα προκειμένου να παντρευτεί, στη συνέχεια χώρισε με την αρραβωνιαστικιά του και αποφάσισε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. «Κάνω οικονομία για μια BMW», της έγραφε με καμάρι.

Η «Λίζα» έδωσε τις πληροφορίες της σε ερευνητές δημοσιογράφους μέσω της ιστοσελίδας «Slidstvo.info», οι οποίοι χρησιμοποίησαν δεδομένα στο Διαδίκτυο για να εντοπίσουν τις τοποθεσίες των ανυποψίαστων Ρώσων.

«Όλοι οι εγκληματίες πέρασαν τα σύνορα μιας άλλης χώρας κραδαίνοντας όπλα», υποστηρίζει η Λίζα. «Ήρθαν για να κλέψουν, να σκοτώσουν», προσθέτει.

Ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων, απελπισμένος να την εντυπωσιάσει, της έστειλε ακόμη και βίντεο από ρωσικά αεροσκάφη καθώς ξεκινούσαν από ένα αεροδρόμιο, εξηγώντας ότι πήγαιναν να «ρίξουν τους πυραύλους» και «να σκοτώσουν τους khokhols (ρωσική αργκό) Ουκρανούς».

Ο 19χρονος Νικολάι Ιζμαΐλοφ τράβηξε φωτογραφίες ποζάροντας με φόντο ελικόπτερα, σταθμευμένα στην κατεχόμενη Χερσώνα προτού αρχίσει να βομβαρδίζει την Οδησσό και το Χάρκοβο.

«Με εκνευρίζει πολύ όταν μου λένε ότι τα πάνε καλά», παραδέχεται η Λίζα. «Φύγαμε από το πατρικό μας πριν από ένα μήνα και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί τώρα, αν και τώρα όλα είναι καλά. Οι πολίτες είναι χαρούμενοι σαν να μην συμβαίνει τίποτα κακό», υποστηρίζει η Ουκρανή Μάτα Χάρα του διαδικτύου.

Ένας άλλος της έστειλε φωτογραφίες και φωνητικά μηνύματα που περιγράφουν την τοποθεσία της μονάδας του που βρίσκεται κρυμμένη σε αποθήκες σε κοντινά δάση.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το