Κόσμος

Όξυνση στις σχέσεις Μόσχας –Ουάσιγκτον με αφορμή τις νέες κυρώσεις

Λαβροφ&Πούτιν

Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα για όλους. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Σάββατο τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να «κόψουν τους οικονομικούς δεσμούς» ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις δηλώσεις έκανε σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό μία μέρα αφού τέθηκαν σε ισχύ οι νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, την οποία η Δύση κατηγορεί πως εμπλέκεται στην κρίση στην Ουκρανία.
«Η Αμερική θέλει να επωφεληθεί από τη σημερινή κατάσταση για να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία», και στην πορεία να επιβάλει στην ΕΕ να προμηθεύεται αέριο σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από αυτές του ρωσικού φυσικού αερίου, υποστήριξε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, πλήττει καίριας σημασίας ενεργειακές ρωσικές εταιρείες.
Σε συντονισμό με την ΕΕ, και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέες κυρώσεις, θέτοντας στο στόχαστρο και την Sberbank. Στη μαύρη λίστα των «28» βρίσκεται και ένας «ολιγάρχης» που αναφέρεται ως στενός συνεργάτης του Πούτιν.
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Sberbank, τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, καθώς απαγορεύουν στους Αμερικανούς και στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της και να κάνουν συναλλαγές διάρκειας μεγαλύτερης των 30 ημερών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το