Ελλάδα

Ουρές σε τράπεζες για τα 300 ευρώ – Αλλαγές στις αναλήψεις από τα μεσάνυχτα

atm 1

Μια εικόνα που είχε… εκλείψει, προσωρινά όπως αποδεικνύεται αντικρίζουν όλοι από το πρωί έξω από τις τράπεζες. Ατελείωτες ουρές.

Συνταξιούχοι και όχι μόνο από το πρωί είχαν στηθεί υπομονετικά έξω από τις τράπεζες περιμένοντας στη σειρά τους για να λάβουν είτε τα 60 ευρώ που δικαιούνται (ημερήσιο όριο ανάληψης), είτε τα 300 ευρώ που μπορούν να λάβουν σωρευτικά αυτή την εβδομάδα.

Και αυτό γιατί από τα μεσάνυχτα το κοντέρ μηδενίζει και αρχίζει να «μετράει» η νέα εβδομάδα, στην οποία θα ισχύουν διαφορετικά όρια για τις σωρευτικές αναλήψεις.

Ετσι, όσοι δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 60 ευρώ ανά ημέρα ή των 300 ευρώ που δικαιούνται ως συνολική ανάληψη για αυτή την εβδομάδα, μπορούν να το κάνουν μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε. Σε περίπτωση που κάποια ή κάποιες μέρες έκαναν αναλήψεις έως 60 ευρώ ημερησίως, τότε μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε δικαιούνται να σηκώσουν μόνον το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 300 ευρώ.

trapeza-oura2

Τι θα ισχύει από τα μεσάνυχτα

Από τα μεσάνυχτα παραμένει σε ισχύ το ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ αλλά αλλάζει το όριο της εβδομαδιαίας σωρευτικής ανάληψης που θα φθάνει πλέον τα 420 ευρώ. Ετσι από εδώ και στο εξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να βγει νέα ΠΝΠ που να ορίζει κάτι διαφορετικό το κοντέρ για τα 420 ευρώ θα μηδενίζει τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής.

Με απλούστερα λόγια από τα μεσάνυχτα αν κάποιος δεν πάει αύριο να πάρει τα 60 ευρώ, τότε την Κυριακή θα έχει δικαίωμα να βγάλει 120 ευρώ, αν δεν πάει, τη Δευτέρα θα μπορεί να βγάλει 180 ευρώ, αν δεν πάει, την Τρίτη θα μπορεί να βγάλει 240 ευρώ, αν δεν έχει πάει μέχρι την Τετάρτη, τότε θα μπορεί να βγάλει 300, αν ακόμη δεν έχει πάει, τότε την Πέμπτη θα μπορέσει να βγάλει 360 και τέλος, αν καμία από τις προηγούμενες ημέρες δεν έχει κάνει κάποια ανάληψη, τότε την Παρασκευή θα μπορεί να βγάλει σωρευτικά τα 420 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποια ή κάποιες μέρες έκαναν αναλήψεις έως 60 ευρώ ημερησίως, τότε μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα δικαιούνται να σηκώσουν μόνον το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 420 ευρώ. Αν δεν πάει καθόλου μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τότε απλά δεν θα μπορέσει να κάνει καμία ανάληψη για την εβδομάδα που έφυγε, αφού από τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής το κοντέρ θα μηδενίζει και θα αρχίζει να μετρά η νέα εβδομάδα.

Το ίδιο θα συμβαίνει εφεξής και μέχρι να αρθούν τα capital controls ή να αλλάξει κάτι με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

trapeza-oura1

«Μπλοκαρισμένες» οι επιχειρήσεις – Εξετάζουν νέα ΠΝΠ

Το «μπλοκάρισμα» που έχει σημειωθεί πάντως στις εισαγωγές από επιχειρήσεις και βιομηχανίες λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Έτσι, σήμερα ή αργότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού λάβει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα δημοσιεύσει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία θα γίνονται εισαγωγές ανά επιχείρηση και ανά ημέρα 100.000 ευρώ. Παράλληλα θα αυξηθεί και το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται να δοθεί παράταση στις επιταγές που θα σφραγιστούν. Ωστόσο, θα συνεχιστεί να μη γίνεται η αποπληρωμή τους με μετρητά, αλλά μόνο διατραπεζικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την έλευση σήμερα των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας θα συζητηθεί και η συγκρότηση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ρυθμίζει το θέμα των capital controls.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το