Άρθρα

Όταν το «Μένουμε Σπίτι» γίνεται εφιάλτης – Κανένας συμβιβασμός από τις γυναίκες σε οποιαδήποτε μορφή βίας

Της Μαρίνας Γ. Χρυσοβελώνη*

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα φαινόμενο τόσο παλιό, όσο και οι ανθρώπινες κοινωνίες. Ο όρος «ενδοοικογενειακή» ορίζει το περιβάλλον εντός του οποίου ασκείται η βία, ενώ η τελευταία εκδηλώνεται με την άσκηση σωματικής, πνευματικής ή υλικής ισχύος με σκοπό την επίτευξη της επιβολής σε ένα πρόσωπο.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο, στο οποίο δεν χωρούν η σιωπή και ο συμβιβασμός. Όταν μία γυναίκα υφίσταται βία δεν πρέπει για κανένα λόγο να διστάσει να καταγγείλει άμεσα το συμβάν. Όπως εύστοχα έχει διατυπωθεί «Ό,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί, είναι καταδικασμένο».
Ως δικηγόρος αλλά και με την πρώην ιδιότητά μου ως υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα Ισότητας, έχοντας διά μακρόν ασχοληθεί με το φαινόμενο αυτό, το οποίο δυστυχώς εκδηλώνεται πολύ έντονα, έχω συμπεράνει ότι πολλές γυναίκες δεν τολμούν, για διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους, να μιλήσουν δημόσια και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους με τις προβλεπόμενες ενέργειες. Κατανοώ αυτή τη συμπεριφορά, αλλά θεωρώ απολύτως λανθασμένη την επιλογή της αποσιώπησης, γιατί έτσι το πρόβλημα διαιωνίζεται και συχνά διογκώνεται. Σήμερα υπάρχουν προτάσεις, λύσεις και διέξοδοι ώστε η γυναίκα που βιώνει τη βία να τολμήσει να κάνει το βήμα για να απεμπλακεί από τη νοσηρή κατάσταση που την καταρρακώνει ψυχικά και σωματικά.

Επί θητείας μου στο υπουργείο Εσωτερικών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ακινησίας, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, το πρώτο μέρος του οποίου αναφέρεται στην Ισότητα των Φύλων και περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων που αναφέρονται στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, στην έμφυλη βία και στη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργούν.
Επίσης με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον νόμο 4531/2018 κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, τον τερματισμό αυτών και την επιβολή σοβαρών κυρώσεων σε βάρος των δραστών.
Ενδυναμώσαμε , επεκτείναμε και τελικά παραδώσαμε στις κοινωνίες ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα, δηλαδή Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων έμφυλων διακρίσεων, με αντικείμενο δράσης την πρόληψη, την ενημέρωση και τη φιλοξενία γυναικών θυμάτων βίας . Τις δομές αυτές θέλω να ελπίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί και θα φροντίσει να επεκτείνει.
Επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελληνική Αστυνομία, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας που συνεργάζεται με το ήδη υπάρχον δίκτυο δομών του τομέα Ισότητας των Φύλων, που όπως προανέφερα λειτουργεί σε όλη τη χώρα, δηλαδή τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας θυμάτων βίας.

Το μήνυμα «Μένουμε σπίτι» είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά η ενημέρωση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας για τις λύσεις και διεξόδους που παρέχονται σε αυτές , είναι επιτακτικής ανάγκης κυρίως σε περίοδο κρίσης όπως είναι αυτή που διανύουμε.
Το μήνυμα σε κάθε γυναίκα, σε κάθε μια που βιώνει τη βία, είναι ότι σήμερα οφείλει και μπορεί διεκδικήσει για τον εαυτό της αυτό που αναντίρρητα δικαιούται: Μία ήρεμη και αξιοπρεπή διαβίωση και καθημερινότητα.

*Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη είναι δικηγόρος,πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα ισότητας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το