Ελλάδα

Οταν η Μέρκελ ρώτησε για τον Μουζάλα

merkel mouzalas

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής έφθασε το θέμα του Γιάννη Μουζάλα, με την Aνγκελα Μέρκελ να εκδηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον για την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Είχε προηγηθεί μια δύσκολη εβδομάδα για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η «γκάφα» του να αποκαλέσει «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Πάνου Καμμένου, που ζήτησε δημόσια την παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Aνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον πρωθυπουργό τι ακριβώς συμβαίνει με τον κ. Μουζάλα. Εξέφρασε μάλιστα τη συμπάθειά της προς το πρόσωπό του, αλλά και τις γνώσεις του σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Οταν ο πρωθυπουργός τη ρώτησε από πού γνωρίζει το ζήτημα, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που στη συνεδρίαση του ΕΛΚ τον χαρακτήρισε «επιτυχημένο» και ανέφερε ότι ο κ. Καμμένος επιθυμεί την απομάκρυνσή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν που ζήτησε πρώτος την παραίτηση του κ. Μουζάλα.

Το ζήτημα με τον κ. Μουζάλα αναμένεται ότι θα λυθεί τις επόμενες ημέρες, με τον πρωθυπουργό να αναζητά τη «χρυσή τομή». Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι το λεκτικό ατόπημα του κ. Μουζάλα οφείλεται κυρίως στην κόπωση που του προκάλεσε το φορτωμένο πρόγραμμά του. Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Ο αναπληρωτής υπουργός προσήλθε στο στούντιο του Φαλήρου φανερά ταλαιπωρημένος. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα, που η προσφυγική κρίση έχει αρχίσει να κορυφώνεται, μετέχει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συμβούλια εντός και εκτός Ελλάδος. Ηδη, το πρωί βρισκόταν στην Ειδομένη, συνοδεύοντας τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η κατάσταση στο σημείο ήταν εκρηκτική, καθώς την προηγούμενη ημέρα πάνω από 1.000 πρόσφυγες είχαν επιχειρήσει να εισέλθουν μαζικά στην ΠΓΔΜ, διασχίζοντας το ποτάμι. Κατά την παραμονή του στον καταυλισμό, ο κ. Μουζάλας ήρθε αντιμέτωπος με πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους στην περιοχή. Ζητούσαν το άνοιγμα των συνόρων, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «Macedonia».

Η συγνώμη
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, κι ενώ πολλές φορές είχε αποκαλέσει την ΠΓΔΜ με τον όρο «Σκόπια» ή «FYROM», ο κ. Μουζάλας υπέπεσε στο λεκτικό ατόπημα, έχοντας μπροστά του το έγγραφο που είχε μοιραστεί στους πρόσφυγες, στο οποίο αναγραφόταν η ίδια λέξη. «Εχουμε στοιχεία ότι με αυτήν την προσδοκία και την ελπίδα έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθούν στην Ειδομένη, και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία», ήταν η ακριβής φράση του.

Η «γκάφα» έγινε αντιληπτή λίγες ώρες μετά, όταν το επίμαχο απόσπασμα προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ως προάγγελος της συνέντευξης. Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, με την οποία έκανε λόγο για «μεγάλο ατόπημα» και καλούσε τον κ. Μουζάλα «να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του». Ο αναπληρωτής υπουργός, με δήλωσή του (ρ/ς 9,84), αναγνώρισε άμεσα το λάθος. «Ζητάω συγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Ωστόσο η δημόσια «συγνώμη» φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή, καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αντέδρασε έντονα, αξιώνοντας την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα. «Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πηγές υποστηρίζουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός ήταν ιδιαίτερα στενοχωρημένος μόλις διαπίστωσε το λάθος του. Λίγο πριν τις 2 το πρωί εξέδωσε νέα ανακοίνωση. «Ζητώ συγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ», ήταν το σχόλιό του.

Ωστόσο την επόμενη ημέρα οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήταν εύθραυστες. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι θα παραιτηθεί εντός των επόμενων ωρών. Πολλές ιστοσελίδες διέδωσαν ότι έχει παραιτηθεί, ενώ ο ίδιος ήταν εν πτήσει για Βρυξέλλες. Συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι «ούτε έχει καταθέσει, ούτε του έχει ζητηθεί» κείμενο παραίτησης. Μάλιστα, σημειώνουν με νόημα ότι τα σχετικά σενάρια προέρχονται από κάποιους που θεωρούσαν ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα, αγνοώντας την αναχώρησή του, νωρίς το πρωί. Δεν λείπουν και οι φωνές που συνδέουν το ζήτημα με το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Προσφυγικό.

Ο ίδιος, πάντως, τηρεί «σιγή ιχθύος» για το ζήτημα, στάση που θα διατηρήσει μέχρι το θέμα να λυθεί οριστικά.

ΒΑΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στις Βρυξέλλες ο κ. Μουζάλας συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του. Το μεσημέρι της Τετάρτης μίλησε ενώπιον ευρωβουλευτών, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα είχε προγραμματιστεί με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Πηγή www.ethnsos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το