Τοπικά

Όταν η τέχνη υφαίνει τα νήματα των χαλιών – Ομιλία στον Βόλο για την τέχνη της ύφανσης στη μακρινή Ανατολή

Τα μυστικά της παραδοσιακής ταπητουργίας συνεπήραν την κ. Εύη Χατζηαλέκου, η οποία δίχως να συνδέεται απόλυτα με τα χειροποίητα χαλιά, την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσει για την τέχνη της ύφανσης στη μακρινή Ανατολή.
Η γνωριμία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τον Σαΐντ Γιαχγιάι, έναν Ιρανό έμπορο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα έγραψε μέχρι και βιβλίο για τα χειροποίητα χαλιά, αποδείχθηκε καταλυτική για να λατρέψει αυτά τα λαϊκά έργα τέχνης που κουβαλούν ιστορία αιώνων. Το βιβλίο τιτλοφορείται «Τα μυστικά του χειροποίητου χαλιού», με την κ. Χατζηαλέκου να σημειώνει ότι γράφτηκε με αγάπη από τον Πέρση: «Γενικότερα η ταπητουργία μου άρεσε ως εφαρμοσμένη τέχνη. Έτυχε εκείνη την περίοδο να αγοράσουμε χαλιά με την αδερφή μου για το σπίτι. Ήρθαμε σε επαφή με έναν Ιρανό, τον Σαΐντ Γιαχγιάι, ο οποίος προτού ασχοληθεί με τις εισαγωγές χειροποίητων χαλιών και αφοσιωθεί στο επάγγελμά του, έκανε άλλες σπουδές στην Ιταλία. Εκεί έμελλε να γνωρίσει και τη μετέπειτα σύζυγό του, η οποία ήταν Ελληνίδα και την ακολούθησε στη χώρα μας. Κάποια στιγμή αποφάσισε να γράψει το βιβλίο. Αρχικά το υπαγόρευε στα ιταλικά στη γυναίκα του, με την οποία σπούδασαν μαζί κι εκείνη το μετέφραζε στη γλώσσα μας. Αναφέρεται στην ιστορία του χαλιού και από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ο Γιαχγάι έτρεφε μεγάλη αγάπη για το χαλί».

Πάνω στο βιβλίο «Τα μυστικά του χειροποίητου χαλιού» θα βασιστεί και η ομιλία της Εύης Χατζηαλέκου στις 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Λέσχη Καταστήματος Σοφιάδη στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ». Μάλιστα, δανείστηκε τον τίτλο για την παρουσίαση που θα κάνει, αφού θα αντλήσει τα περισσότερα στοιχεία από το πόνημα των 272 σελίδων του Πέρση εμπόρου χαλιών.
«Για τους λαούς της Ανατολής είναι κομμάτι της κουλτούρας τους. Θυμάμαι πως τότε μου είχε πει ότι στο Ιράν εκείνη την εποχή διδάσκονταν ακόμη και στο σχολείο το πώς να φτιάχνουν χαλιά. Αυτή θα είναι η προσέγγισή μου για όλη τη διαδικασία της τέχνης του χαλιού και πώς εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Άλλωστε και ο Γιαχγιάι αυτά τα εξηγεί στο βιβλίο του με πολύ όμορφο τρόπο», πρόσθεσε στη συνέχεια η σύμβουλος ψυχικής υγείας, που επέστρεψε μόνιμα στη γενέτειρά της το 2011, έπειτα από πολυετή διαμονή στη Θεσσαλονίκη.
Με σπουδές πάνω στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, αλλά και μεταπτυχιακό στη συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η κ. Χατζηαλέκου επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά μίας πανάρχαιας τέχνης, που γεννήθηκε στα βάθη της Ανατολής και διαδόθηκε σ’ όλον τον κόσμο. Και η γνωριμία της με τον Νίκο Σοφιάδη, ιδιοκτήτη του ομώνυμου καταστήματος στον Βόλο, στάθηκε αφορμή να πει το «ναι» στην πρόταση του τελευταίου να μιλήσει για τα χειροποίητα χαλιά.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε για πολλά πράγματα, όπως είναι τα σχέδια των χαλιών, οι τεχνικές ύφανσης, αλλά και τα υλικά κατασκευής τους. Κάθε λαός αναπτύσσει τη δική του τεχνική… Εκτός από τα περσικά χαλιά, που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην εποχή του Μεσαίωνα, είναι και τα αφγανικά, τα τουρκικά, τα κινέζικα κλπ. Κάθε χώρα κουβαλά μεγάλη παράδοση, ενώ υπάρχουν και τα χαλιά των νομαδικών φυλών, που είναι τελείως διαφορετικά από τα άλλα», τόνισε στη συνέχεια. Κλείνοντας δε, έκανε μνεία για το ιστορικό πλαίσιο της ανατολίτικης ταπητουργίας: «Η αναδρομή θα ξεκινήσει από το αρχαιότερο χαλί στον κόσμο που έχει ανακαλυφθεί στα βουνά της Σιβηρίας και διατηρήθηκε γιατί βρέθηκε μες στους πάγους και θα φτάσουμε μέχρι το παρόν, με ιδιαίτερη αναφορά στα χαλιά αντίκες, που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το