Άρθρα

Όταν ακούς πολεοδομικό σχεδιασμό, κράτα και μικρό καλάθι – Το κλασικό παράδειγμα του Δήμου Αλμυρού

Της Γραμματής Μπακλατσή 

Το 2008 ξεκίνησε η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αλμυρού και επί 12 χρόνια ο Δήμος Αλμυρού κωλυσιεργούσε , αρνούμενος ουσιαστικά να ολοκληρώσει την μελέτη . Κι αυτό γιατί οι μελετητές πρότειναν μετά και την πολεοδομική οργάνωση του Δήμου την κατάργηση των παρεκκλίσεων σε αρτιότητα στην Εκτός Σχεδίου Δόμηση ( τα 750 τ.μ. και 2000 τ.μ.).

Βέβαια το πρόσχημα ήταν ότι την μελετούσαν . 12 Χρόνια μελέτης όμως είναι πολλά !!!! και τα μισά να κάνανε για μελέτη , διορθώσεις και εγκρίσεις, πάλι πολλά είναι . Με μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από πιέσεις της Περιφέρειας λοιπόν, γιατί το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αναγκάστηκε εν τέλει ο Δήμος να ολοκληρώσει την διαδικασία και να γίνει η δημοσίευση στο ΦΕΚ . Και μάλιστα ενώ η υπογραφή της ΈΓΚΡΙΣΗΣ από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας έγινε στις 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ του 2019 ( αριθμός 3393/217282 ) η απόφαση εστάλλει πολλούς μήνες αργότερα και ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στις 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020. Έξι (6) μήνες έκανε να φτάσει στο Εθνικό Τυπογραφείο !!!!!! Και μέχρι σήμερα καμία δημοσιοποίηση- ενημέρωση δεν έχει γίνει από τον Δήμο Αλμυρού ή την Περιφέρεια ή άλλον φορέα για την ΕΓΚΡΙΣΗ αυτής της σοβαρής πολεοδομικής μελέτης , για να γνωρίζουν τις νέες διατάξεις μηχανικοί και συμβολαιογράφοι και να γίνονται σωστές και ασφαλείς μεταβιβάσεις ακινήτων. Και βέβαια υπάρχει το ερώτημα. Πόσοι και ποιοι πήραν προέγκριση για ένα χρόνο ή άδεια δόμησης σε κατά παρέκκλιση αγροτεμάχια εκτός σχεδίου μέσα σε αυτό το εξάμηνο ?

Τα προβλήματα 
Πολύ φοβάμαι ότι : η έλλειψη οργάνωσης στις Πολεοδομίες των Δήμων , η έλλειψη πολιτικής βούλησης των Δημοτικών Αρχών να βάλουν στην άκρη την μικροπολιτική τους τακτική και το πελατειακό τους σύστημα και η ελλιπής επίβλεψη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , θα οδηγήσει στην ίδια κατάσταση και το φιλόδοξο πρόγραμμα της σύνταξης των Τοπικών Πολεοδομικών Μελετών που θέλει να δώσει το Υπουργείο στους Δήμους να το διαχειριστούν, πιστεύοντας ότι με εξωτερικούς συνεργάτες θα παρακολουθούν την εξέλιξη τους και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες .

Πρόταση
Η λύση είναι μια νέα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της χώρας κατά τα πρότυπα του Αντώνη Τρίτση , με την στελέχωση και οργάνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα δίνει τις κατευθύνσεις και θα εποπτεύει τους Δήμους στην σωστή εφαρμογή και την επιτάχυνση των Πολεοδομικών μελετών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το