Πολιτισμός

«Όσα ο «σαλός» ονειρεύεται» – Από σήμερα η έκθεση έργων του Θανάση Μακρή στον Χώρο Τέχνης «δ.»

Έκθεση έργων του καταξιωμένου ζωγράφου Θανάση Μακρή με τίτλο «Όσα ο «σαλός» ονειρεύεται» διοργανώνει ο Χώρος Τέχνης «δ.» στον Βόλο (Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος) με έναρξη σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο των ειδικών παρουσιάσεων που πραγματοποιεί τηρώντας τα μέτρα που επιβάλλουν οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας.
Πρόκειται για την παρουσίαση σχεδίων με κεντρικό και κύριο θέμα – άλλοτε φανερά και άλλοτε υπαινικτικά – τον γνωστό ως «σαλό» ή και αλαφροΐσκιωτο ζωγράφο Θεόφιλο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Σχέδια με χρώμα και σχέδια μόνο με μολύβι, μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων αποτυπώνουν τη μορφή του Θεόφιλου που επέλεξε τη φορεσιά του φουστανελά ως
ένδειξη τιμής στην ανδρεία των πολεμιστών για την απελευθέρωση, ενώ ο ίδιος, όπως είναι γνωστό, είχε δώσει το «παρών» ερχόμενος στον Βόλο για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Ο Θανάσης Μακρής, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Βόλο με ατομική έκθεση, αξιοποιώντας την ανθρώπινη φιγούρα που κυριαρχεί στο έργο του παράλληλα με το τοπίο, δίνει μια διαφορετική δική του εικαστική γραφή, ενώ δίνεται με άνεση στο σχέδιο αξιοποιώντας τα εντυπωσιακά εκφραστικά του μέσα.

Γεννημένος στην Καλαμάτα το 1955, με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι ο Θανάσης Μακρής παρουσίασε για πρώτη φορά τη ζωγραφική του με ατομική έκθεση το 1984 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα». Από τότε έως σήμερα έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή του στις εκθέσεις «Το παιδί στη Νεοελληνική Τέχνη
19ος – 20ός αιώνας» στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (1993), Γενέθλιος Τόπος στο Μουσείο Μπενάκη – κτίριο Οδού Πειραιώς (2007), Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007). Το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στη Συλλογή Φρυσίρα, καθώς σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές.

Η έκθεση έργων του Θανάση Μακρή στον Χώρο Τέχνης «δ.» θα διαρκέσει έως 7 Μαΐου 2021.
Μέρες και ώρες λειτουργίας Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 έως 14.00 και 18.30 έως 21.00, Σάββατο 11.00 έως 14.30, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το