Ελλάδα

Live η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Μπορεί να απομένουν μόλις μερικά 24ωρα πριν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που θα δώσει την ευκαιρία και για την πρώτη μετεκλογική κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα, η Βουλή, όμως, συνέρχεται σήμερα για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Οι 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές, που θα συγκροτήσουν την Βουλή της 18ης περιόδου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ορκιστούν στις 11:00. Την Πέμπτη, μάλιστα, θα γίνει και η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει, όπως μετέδωσε πρώτο το OPEN, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα.

Οι διαφορές με την προηγούμενη Βουλή
Στη νέα Βουλή θα βρεθούν οι βουλευτές έξι κομμάτων. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βουλευτές από οκτώ κόμματα. Κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων που εξαφανίστηκαν στις κάλπες, ενώ άλλα όπως οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, δεν δοκίμασαν καν τις δυνάμεις τους στις εθνικές εκλογές. Εμφανίστηκαν όμως νέα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι γυναίκες στη νέα Βουλή
Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλιου είχαν σαν αποτέλεσμα η γυναικεία παρουσία να είναι έντονη στα βουλευτικά έδρανα, καθώς οι γυναίκες που εξελέγησαν φτάνουν τις 61 εκλεγμένες, δηλαδή ποσοστό 21,66%. Είναι το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό, μετά την Βουλή του Ιανουαρίου του 2015. Υψηλό όμως είναι και το ποσοστό ανανέωσης στη νέα Βουλή, καθώς 112 βουλευτές θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας.

Το ποσοστό της ανανέωσης φτάνει το 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Δημοκρατία από τους 158 βουλευτές οι 63 είναι νέοι βουλευτές. Η ΝΔ και το ΜέΡΑ25 κατέχουν και το ρεκόρ των νεότερων βουλευτών, με την εκλογή στη Δυτική Αττική του «γαλάζιου» Ευάγγελου Λιάκου, που είναι μόλις 29 ετών και της Μαρίας Απατζίδη, επίσης 29 ετών, που εξελέγη με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ανατολική Αττική.

Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Τραγακη, που αν και ήρθε δεύτερος σε αυτές τις εκλογές, να είναι ξανά βουλευτής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το