Τοπικά

Οριστική η έκπτωση του ΕΝΙΠΕΑ για το έργο ύδρευσης στη Νέα Ιωνία

Οριστικά έκπτωτος για το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στη Νέα Ιωνία κρίθηκε η εταιρεία ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε., καθώς τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη προσωρινή διαταγή αναστολής εκ μέρους του εργολάβου κατά της απόφασης της ΔΕΥΑΜΒ, απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Αναστολών του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας.
Πιο συγκεκριμένα, εκδικάστηκε η δεύτερη αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής της ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε. που αφορούσε στην αναστολή της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ με την οποία διαπιστώθηκε η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της έκπτωσης, την στιγμή που είχαν ληφθεί αποφάσεις για την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής και την αποστολή στοιχείων επαγγελματικού παραπτώματος στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών.

Ουσιαστικά με την απόφαση του αυτή το διοικητικό εφετείο εγκρίνει την εκκαθάριση της εκπεσούσας εργολαβίας σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο, δικαιώνοντας τη ΔΕΥΑΜΒ.
Βέβαια ο ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε. έχει υποβάλλει δεύτερο αίτημα αναστολής για την πρώτη προσωρινή διαταγή, με την ετυμηγορία του εφετείου να αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, αν και θεωρείται δύσκολο να αλλάξει κάτι.

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ στις 29 Ιουνίου προχώρησε σε απόφαση οριστικοποίησης της έκπτωσης της εταιρίας, μετά από το σταμάτημα του έργου (στις 5 Νοεμβρίου 2018) με την ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε. να κρίνεται έκπτωτη στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η επιχείρηση ήδη έχει λάβει απόφαση να αναζητήσει νέο ανάδοχο, αρχικά μεταξύ των δύο άλλων εταιρειών που είχαν καταθέσει προσφορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ προτίθεται να διεκδικήσει και τις 240.000 ευρώ περίπου που έλαβε η εταιρεία ως προκαταβολή για το έργο των 13,3 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε. έκρινε έκπτωτη και το αυτοτελές τμήμα νομικής υποστήριξης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς, όπως αναφέρεται στην διαπιστωτική του έκθεση «το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης είναι πολύ μικρό, μόλις 6% έπειτα από 12 μήνες, που αντιστοιχούν στο 30% του συμβατικού χρονοδιαγράμματος εργασιών, με σημαντική υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία παρέκκλινε συνεχώς από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τις συμβατικές της υποχρεώσεις».
Επιπλέον η ανάδοχος «δεν έχει καλύψει το ποσό της ληφθείσας προκαταβολής 240.000 ευρώ για το οποίο δεν προσκόμισε στην υπηρεσία καμία ενημέρωση και συνεπώς δεν υφίσταται και ουδέποτε υπήρξε οικονομική ζημία της αναδόχου», ανέφερε το υπουργείο.

Επίσης είχε απορρίψει ένσταση της αναδόχου εταιρείας τονίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, με υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία μετά την επίδοση προς αυτή της Ειδικής Πρόσκλησης δεν προέβη σε καμία ενέργεια επιτάχυνσης του ρυθμού των εργασιών και από την όλη συμπεριφορά της δεν προκύπτει καταφανής βελτίωση στην εξέλιξη της εκτέλεσης του έργου, αφού δεν έχει εκτελέσει και παραδώσει σε λειτουργική χρήση κανένα τμήματα του δικτύου ύδρευσης ενώ και μετά την κήρυξη της έκπτωσης η ανάδοχος εξακολουθεί να παραμελεί τις υποχρεώσεις της».

Γιώργος Στεργίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το