Τοπικά

Οριστικά παράνομη η αγορά οικοπέδου από τον Δήμο Βόλου στον Σωρό

Κρίθηκε οριστικά ως παράνομη η απόφαση του Δήμου Βόλου για απευθείας αγορά του οικοπέδου στον Σωρό, που είναι ιδιοκτησίας του οικοδομικού συνεταιρισμού, όπου πρόεδρος είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς.
Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή του Άρθρου 152 όπου είχε προσφύγει η Δημοτική Αρχή εναντίον της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έκρινε παράνομη την απόφαση αγοράς του οικοπέδου και δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα δεδομένα.

 
Την απόφαση της αγοράς υποστήριξε στην Επιτροπή η δικηγόρος του Δήμου Ρούλα Τσακανίκα, την οποία συνόδευε στη Λάρισα ο Γ. Μουλάς, ενώ μάρτυρες κλήθηκαν δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, η κ. Νατάσσα Οικονόμου και ο κ. Ιάσονας Αποστολάκης.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 μετέχει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Κωτσός, ενώ μέλος της ΠΕΔ είναι ο Γ. Μουλάς. Χθες τον κ. Κωτσό αντικαθιστούσε ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης με τους δημοτικούς συμβούλους να ζητούν εξαίρεσή του από την επιτροπή με το σκεπτικό ότι μετείχε στον συνδυασμό Κωτσού στις εκλογές της ΠΕΔ. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη για τη θετική στάση του απέναντι στις αποφάσεις του Δήμου Βόλου παρά τις αναφορές της αντιπολίτευσης, ενώ η προχθεσινή του δήλωση «ότι αν δεν υπήρχε η παράταξη του Μπέου δεν θα κέρδιζε τις εκλογές της ΠΕΔ το δικό του ψηφοδέλτιο», χρησιμοποιήθηκε χθες ως επιχείρημα για να καταδειχθεί ότι διατηρεί μεροληπτική στάση. Ο κ. Εσερίδης τόνισε ότι για τον ίδιο δεν ισχύει κομματική γραμμή σε καμία διοικητική απόφαση και το αίτημα εξαίρεσης απορρίφθηκε.

 
Οι μάρτυρες δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν και παρουσίασαν επίσημες δηλώσεις του Γ. Μουλά, σύμφωνα με τις οποίες η αγορά του οικοπέδου από τον Δήμο ήταν επιβεβλημένη για τον συνεταιρισμό προκειμένου να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Η αιτιολογία ότι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής, να προβεί στην απευθείας αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου αποτελεί κατάφωρη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, διότι υπάρχει ευθεία παράβαση, τόσο του άρθρου 191 σε συνδυασμό με το άρθρο 186 του Ν. 3463/2006 (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας), αλλά και του άρθρου 99 του ΔΚΚ, όσο και των θεμελιωδών αρχών της χρηστής, αδιάφθορης και αμερόληπτης διοίκησης, της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, της απαγόρευσης άσκησης εξουσίας κατά τρόπο καταχρηστικό και της πλήρους αιτιολογίας, που διέπουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικά τη λειτουργία της Διοίκησης και των συλλογικών οργάνων του Δήμου και κάθε οργανισμού δημοσίου συμφέροντος, έγινε δεκτή.

 
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος διαθέτει στην ίδια περιοχή του Σωρού ιδιόκτητο οικόπεδο, σε άμεση γειτνίαση με εκείνο που ήθελε να αγοράσει. Συγκεκριμένα, ο Δήμος έχει στην πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή του οικόπεδο εκτάσεως 9.500 τ.μ., που βρίσκεται στον οικισμό Αγίου Στεφάνου, στο Ο.Τ. 1291, με προορισμό την ανέγερση διδακτηρίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου). Το οικόπεδο αυτό έχει συντελεστή δόμησης 0,4, όπως όλος ο οικισμός του Αγίου Στεφάνου, με εξαίρεση το Ο.Τ. 1298, δηλαδή το προς πώληση στον Δήμο οικόπεδο, το οποίο έχει συντελεστή δόμησης 0,03 και το συνολικό εμβαδόν των κτιρίων που μπορούσαν να ανεγερθούν στο προς πώληση από τον Δήμο οικόπεδο, με δεδομένο τον συντελεστή δόμησης 0,03, δεν μπορούσαν να υπερβούν τα 745 τ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το