Ελλάδα

Οργισμένοι οι ηθοποιοί μετά το νέο ΦΕΚ: «Πλέον είμαστε ισοδύναμοι με τους αποφοίτους λυκείου»

Η έκδοση ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο τα διπλώματά τους από τις δραματικές σχολές εξισώνονται με το απολυτήριο λυκείου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς ηθοποιούς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι, αίτημα των ηθοποιών είναι να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης όπως συνέβαινε -σύμφωνα με τον ίδιο- έως το 2003, οπότε και «μας κατήργησαν αλλά από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας».

Η ανάρτηση Μπιμπίλα στο Facebook
Ο Σπύρος Μπιμπίλας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σημείωσε τα εξής:

ΦΕΚ με ημερομηνία 17 Δεκέμβριου 2022

Κλαδολόγιο

Ηθοποιοί θεάτρου ΔΕ ( δηλαδή ισοδύναμοι με αποφοίτους λυκείου μόνο) αποκλειστικά ούτε ΤΕ (τεχνικής εκπαίδευσης) συνεπώς καταργήθηκε και η ΚΥΑ ως το 2003 Τώρα μας αρέσει;

Είμαστε πλέον τελείως αδιαβάθμιτοι, ενώ επιθυμία μας είναι να ξαναγίνουμε ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) όπως είμαστε ως το 2003 που μας κατήργησαν αλλά εμείς από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας.

Έχουμε φωνάξει έχουμε τρέξει έχουμε πιέσει έχουμε προσπαθήσει Και ο ,τι και να πέτυχουμε ακούγονται περισσότερο οι φωνές που λένε ότι δεν είμαστε τίποτα ! Οι θεατρολόγοι τα κατάφεραν και μας πέταξαν έξω! Και τελικά νομοθέτησαν το τίποτα! Τα συμφέροντα είναι πέρα και πάνω από όλους! Λες κι οι σπουδές μας 3 χρόνων στις δραματικές σχολές είναι για τα σκουπίδια!

Κι αυτό το έκανε αυτή η κυβέρνηση που μοιράζει ψυχια για να κερδίσει ψηφαλακια στις επερχόμενες εκλογές! Όχι ότι δικαιολογούνται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έλυσαν χρόνια τώρα το σοβαρό πρόβλημα των ηθοποιών! Και χωρίς συμβάσεις και αδιαβάθμιτοι! Και τι θα γίνει με όλους αυτούς που ως το 2003 έχουν αποκτήσει τον τίτλο ΠΕ ; Τον χάνουν; Οπότε χάνουν ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα;

Το ΣΕΗ σύσσωμο πλέον Θα αντιδράσει. Να μας δώσουν σημασία! Ζητάμε ανώτατη εκπαίδευση! Επαναφορά της άδειας εξάσκησης του ηθοποιού! Δεν μπορεί να είμαστε εμπατε σκύλοι αλέστε! Επιτέλους ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο! Κι ας ακούσουν την δίκαιη κραυγή μας οι υπεύθυνοι».

Ο ίδιος επανήλθε με νέα ανάρτηση την Πέμπτη (22/12), όπου σημείωσε: «Κάθε μέρα όλοι οι ηθοποιοί θα ποστάρουμε την δίκαιη αγανάκτηση μας για την απαράδεκτη απρεπεια όσων ιθυνόντων αποφάσισαν να μας κατατάξουν εμάς τους ευαίσθητους ηθοποιούς που έχουμε σπουδάσει την τέχνη μας 3 χρόνια στις Δραματικές Σχολές στους ανειδίκευτους εργάτες! Ντροπή σας οι των υπουργείων, ντροπή σας όσοι μας πολεματε χρόνια για να μην διδάσκουμε αυτό που εξασκούμε τόσα χρόνια με αγάπη, ντροπή σε αυτούς που το υπογράφουν! Αλήθεια ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις παραστάσεις των ανειδίκευτων βάσει της υπογραφής της;».

Νίκος Ψαρράς: «Δεν ντρέπεστε;»
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook: Άφωνοι οι ηθοποιοί, χορευτές και καλλιτέχνες της χώρας διαβάζουμε από εχθές ότι τα πτυχία μας είναι ισότιμα πια, με το απολυτήριο Λυκειου… πραγματικά επειδή έρχονται εκλογές και θα αρχίσετε τις μπούρδες περί βαριας βιομηχανίας ο πολιτισμός και όλες αυτές τις σαχλες που όλοι σας, θυμόσαστε μόνο προεκλογικά, δεν ντρέπεστε;;;; Θα τελειώνει το εθνικό θεατρο ένας μελλοντικός συνάδελφος και δεν θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό; Και να ήταν το μόνο πρόβλημα…Λυπάμαι βαθύτατα για την κατάντια μας… καλά Χριστούγεννα».

Σε κατάληψη προχωρά η σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Σπουδαστές και σπουδάστριες της σχολής του Εθνικού Θεάτρου προχώρησαν σε κατάληψη της σχολής τους.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε την ίδια περίοδο που διαπράττονται κρατικές δολοφονίες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση των πολιτών, την οικονομική εξαθλίωση της χώρας και θεμελιώνει με κάθε τρόπο την αυθαιρεσία στο πεδίο της θεσμικής δικαιοσύνης.

Σε μία περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”.

Δεν ντρεπόμαστε να είμαστε εργάτες, εργάτριες και άτομα που εργάζονται στην τέχνης μας, ωστόσο προσπαθούμε να είμαστε ικανοί, εκπαιδευμένοι, πιστοί στην τέχνη και την δουλειά μας. Γι’αυτό και πιστεύουμε πως η νέα γενιά σπουδαστών δεν πρέπει να παραδοθεί σε άλλη μία πράξη περιφρόνησης και υποβάθμισης απέναντι στους καλλιτέχνες.

Είναι ξεκάθαρο για ακόμη μία φορά πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο να συρρικνώσει τον προϋπολογισμό για τον σύγχρονο πολιτισμό και να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα και προοπτικές απέμειναν στους εργαζόμενους του χώρου μας, αντιμετωπίζοντάς μας επίσημα ως χομπίστες.

Απέναντι σε κάθε νομοσχέδιο και υπουργική απόφαση που υποβαθμίζει τις σπουδές και την τέχνη μας, μαζί με κάθε καλλιτέχνη, καθηγητή και συνσπουδαστή από άλλες καλλιτεχνικές σχολές προχωράμε στην κατάληψη της Σχολής μας, της “Ανωτάτης” Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου και στην διοργάνωση διήμερου δράσεων στο Θέατρο της Σχολής σήμερα 22 και αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 με σκοπό τον διάλογο και την συσπείρωση των σπουδαστών όλων των σχολών και του κλάδου μας ευρύτερα.

Θα ακολουθήσει άμεσα επόμενη ανακοίνωση για το πρόγραμμα συζητήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων. Η Γενική Συνέλευση των Σπουδαστών και των Σπουδαστριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το