Ελλάδα

Οργή των κατοίκων στη Ναύπακτο: «Μας πήραν μπάλα τα ρεματάκια»

Ναύπακτος: Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Ναυπάκτου την επομένη της έντονης βροχόπτωσης που έπεσε τα ξημερώματα και έπληξε τα νότια παράλια του Νομού Αιτωλοκαρνανίας. Το ethnos.gr έκανε οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές και κατέγραψε τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στη Ναύπακτο, στο Αντίρριο και στη Μακύνεια. Στη Ναύπακτο, η μεγάλη ζημιά προκλήθηκε από την υπερχείλιση του ποταμού Πλατανιά, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν στο ethnos.gr ότι δεν είχαν καθαριστεί τα φρεάτια, με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν την περιοχή πάνω από την Εθνική οδό Αντιρρίου – Ναυπάκτου, να περάσουν πάνω από το οδόστρωμα και να διακοπεί η κυκλοφορία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Χάθηκε» η Εθνική οδός
Μάλιστα, και ο υπογράφων έγινε μάρτυρας όσων διαδραματίστηκαν περίπου στις 4 τα ξημερώματα, όταν το οδόστρωμα της Εθνικής οδού «χάθηκε» κάτω από το ορμητικό νερό, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια δεκάδων οδηγών που μέχρι το πρωί περίμεναν να πέσει η στάθμη των υδάτων.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Γεωργακόπουλο 185 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τα λασπόνερα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν μέχρι και τους πρώτους ορόφους, ενώ ηλικιωμένοι κινδύνευσαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν.

«Μας πήραν μπάλα τα ρεματάκια… »
Ο Θανάσης Ευθυμιόπουλος, του οποίου το σπίτι πλημμύρισε μέχρι και τον δεύτερο όροφο, έκανε σοβαρές καταγγελίες στο ethnos.gr για φρεάτια που ήταν βουλωμένα. «Τα νερά έπρεπε να πηγαίνουν στη θάλασσα, όχι στο βουνό. Κολυμπάνε όλα τα πράγματα μας σε πεντέμισι μέτρα νερό. Τα νερά έπρεπε να πηγαίνουν στη θάλασσα, αλλά οι “σούδες” και τα φρεάτια έχουν βουλώσει. Εδώ έχει τον χείμαρρο Πλατανίτη. Εμάς μας πήραν μπάλα τα άλλα ρεματάκια… Ολα έχουν βουλώσει. Τα έχουν κάνει δρόμους και οικόπεδα και δεν βγαίνουν τα νερά στη θάλασσα. Το υπόγειό μου έχει πέντε μέτρα νερό. Να μας πουν ποιος είναι υπεύθυνος. Οχι, δεν κινδύνευσαν ζωές αλλά όλα τα σπίτια της περιοχής έχουν τελειώσει. Στο σπίτι μου κολυμπάνε όλα τα πράγματα που είχα στο υπόγειο. Πνίγηκαν οι κότες μου, οι γάτες μου.

Πρέπει να πνιγούμε και εμείς για να νοιαστούν; Τι τους φταίμε; Καμιά 50αριά σπίτια στην περιοχή έχουν τελειώσει. Δεν μπορεί να έχουν βουλώσει όλα τα φρεάτια. Ο πρόεδρός μας εδώ έχει κάνει ενέργειες στην Περιφέρεια και αδιαφόρησαν. Τα έγγραφα δεν έγιναν χθες. Εχουν γίνει από πρόπερσι. Δεν έκαναν τίποτα. Πρέπει να πεθάνουμε εδώ μέσα για να τρέξουν; Μόνο για τη μάσα είναι. Τέρμα τέλος».

Το ρέμα που κλείστηκε
Οι κάτοικοι δείχνουν στο ethnos.gr πως ένα μεγάλο ρέμα έχει περιοριστεί μόλις σε ενάμιση μέτρο…

Αμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Σύμφωνα με τους κατοίκους, η επέμβαση της Πυροσβεστικής και των διασωστών εθελοντών ήταν άμεση, αλλά και πάλι δεν σώθηκαν οι περιουσίες τους…

«Από το 1979 δεν το είχα ξαναζήσει»
Ο Γιώργος Δαμάσκος έχασε τα πάντα, καθώς και τα δύο διαμερίσματα όπου μένει η οικογένειά του καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με την υποδομή της ταβέρνας που διαθέτει στον Πλατανίτη Ναυπάκτου. «Δεν είχε τρομερό αέρα, αλλά έπεσε πολλή βροχή. Είμαι εδώ από το 1979 και δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Στα 200 μέτρα βούλωσε το ρέμα του Πλατανιά. Εκλεισαν τα φρεάτια του ποταμού και μας έπνιξε το νερό».

«Είχε συμβεί και πριν δύο χρόνια»
Κάτοικος της περιοχής που είδε την περιουσία του να καταστέφεται αναφέρει: «Εχει ξαναγίνει αυτό πριν από δύο χρόνια, αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Δυστυχώς, δεν έγιναν αυτά που έπρεπε. Το νερό ήταν πολύ, δεν μπόρεσαν να τα τραβήξουν τα ρέματα. Το άνοιξαν το ρέμα. Ευτυχώς ήρθαν 40-50 αυτοκίνητα από την Πυροσβεστική και την Περιφέρεια».

«Για αυτά ευθύνονται οι μεγάλοι»
Το ethnos.gr βρέθηκε και στο σημείο που δημιουργήθηκε το πρόβλημα στον ποταμό Πλατανίτη «Ολα αυτά βγήκαν από δω μέσα. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, αλλά γι’ αυτά ευθύνονται οι μεγάλοι» ανέφεραν κάτοικοι που μαζί με τα συνεργεία εργάζονταν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το