Τοπικά

Οργή για την αδειοδότηση της μονάδας παραγωγής SRF – Καταγγέλλουν “περιβαλλοντικό έγκλημα” εις βάρος της πόλης

Την οργή εκπροσώπων παρατάξεων και φορέων της πόλης, προκάλεσε η είδηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας παραγωγής SRF που προωθεί η δημοτική αρχή Βόλου. Για μια “άσχημη μέρα για το Βόλο και τη Μαγνησία” κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί για τον Βόλο” Ιάσονας Αποστολάκης, προβλέποντας πλήρη υποβάθμιση της πόλης, ενώ η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών καταγγέλλει “περιβαλλοντικό έγκλημα” σε βάρος της περιοχής.

Ο Ιάσονος Αποστολάκης

Έχουν κλείσει τον κόσμο στα σπίτια τους για ένα υπαρκτό πρόβλημα αφού δεν έκαναν αυτά που έπρεπε. Λένε δεν είναι ώα για κριτική. Ας το δεχόταν κάποιος αυτό.
Το ότι όμως τη στιγμή που δεν μπορεί να αντιδράσει κανείς ,αποφασίζουν για θέματα που αφορούν τη ζωή μας , χωρίς αν μπορούμε να αντιδράσουμε εύκολα πως να το δεχτεί κάποιος;
Εν μέσω υγειονομικής κρίσης έχουμε μια άσχημη αλλά πολύ αναμενόμενη μέρα για τον Βόλο και τη Μαγνησία. Η μονάδα SRF του Δήμου Βόλου αδειοδοτήθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και ανάμεσα στα άλλα “πατάει” πάνω στη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου!
Όταν λέγαμε ότι η απόφαση του Περιφερειάρχη για θετική ήταν στον αέρα, κλούβια με άλλα λόγια αυτό ακριβώς εννοούσαμε. Τι άλλο δηλαδή σήμαινε το ΝΑΙ στην μελέτη αλλά χωρίς τη μονάδα SRF που ήταν σχεδόν ολόκληρη η μελέτη;
Πλήρης υποβάθμιση της πόλη μας. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι να το ανατρέψουμε όπως και όλοι τους συμπολίτες μας. Ο καθένας από το μετερίζι του πρέπει να αγωνιστεί για να ανατραπούν αυτά τα σχέδια και να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και το αντίο στην προοπτική να έχουμε αληθινή ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών

Τη στιγμή που ο Βόλος μαστίζεται από την αέρια ρύπανση, η οποία ενισχύει τις επιπτώσεις του κορονοϊού, και ενώ οι πολίτες είναι σε καθεστώς καραντίνας και ανήμποροι να αντιδράσουν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταθέτει, με ημερομηνία καταχώρησης τις 30/10/20 την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ του ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF του ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, μετά τη ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Το ΤΕΕ, τον προηγούμενο Μάιο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τα εξής σημεία:
• Το παραγόμενο προϊόν ενδέχεται να μην μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά.
• Οι πολίτες ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ το κόστος επεξεργασίας και παραγωγής.
• Ο Βόλος θα μετατραπεί σε πόλη που ακολουθεί την πρακτική της καύσης κάτι που αντιτίθεται τις πάγιες αποφάσεις φορέων όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και του ΤΕΕ, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών.
• Στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ 2001/77/ΕΕ αναφέρεται ότι η αποτέφρωση σύμμεικτων ΑΣΑ ακόμα και για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την οδηγία στην περίπτωση που αυτή αντίκειται στην ιεραρχία βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων. Στην συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν γίνεται ουδεμία αναφορά για την ιεραρχία της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων.
• Συνεπώς το SRF δεν μπορεί να ληφθεί ούτε ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (εφόσον προορίζεται για την τσιμεντοβιομηχανία), ούτε ως μέρος της κυκλικής οικονομίας.

Καταγγέλλουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, που μετά την πίεση των πολιτών και τη συγκέντρωσή τους στο Περιφερειακό συμβούλιο στη Λάρισα, η ίδια αναγκάστηκε να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την παραγωτγή 200.000 τόνων SRF το χρόνο από την αποκομιδή των σκουπιδιών όλων των γύρω περιοχών για καύση στην ΑΓΕΤ, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά της τότε “δεν είχε ακόμα πεισθεί ότι αυτό το υλικό δεν προκαλεί επιπρόσθετη βλάβη”, τώρα λοιπόν το Υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται να αναιρέσει αυτούς τους ισχυρισμούς και μαζί ΥΠΕΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ να ΘΑΨΟΥΝ την ΠΟΛΗ με τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ στη ΧΩΡΑ, μέσα σε ένα ακόμα πιο ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΟΚΤΕΙΛ ΚΑΥΣΗΣ ΞΕΝΩΝ και ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!!!!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ. ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΟΧΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ. ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ-ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το