Ελλάδα

«Ορφανό» κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αναστάτωση στους συμμάχους

Αναστάτωση στις επιμέρους τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προκαλεί κείμενο που κυκλοφόρησε αποσπασματικά στο διαδίκτυο και εμφανίζει τους 53+ να θέλουν τους συμμάχους ως απλούς παρατηρητές στο συνέδριο του Μαίου και όχι ως ισότιμα συμμετέχοντες.

Οι 53+ πάντως διευκρινίζουν ότι το κείμενο δεν αποτελεί συνολική και συλλογική θέση της τάσης τους, ότι έχει διατυπωθεί από ένα μόνο πρόσωπο και ότι μάλλον αποτελεί προϊόν υποκλοπής της εσωτερικής τους ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Από την πλευρά τους στελέχη της Προοδευτική Συμμαχίας εκφράζουν ανησυχία για το περιεχόμενο του κειμένου λέγοντας ότι τορπιλίζει την ίδια την διαδικασία της διεύρυνσης και διερωτώνται εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες.

Το απόσπασμα του κειμένου που είδε το φως της δημοσιότητας προτείνει την συλλογή υπογραφών για την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι 53+ είναι κατηγορηματικοί και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία τέτοια διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά κοινό τόπο στις τάξεις των 53 αποτελεί η άποψη πως το 3ο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 14-17 Μαϊου είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτικής Συμμαχίας άρα οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εκεί και η διαδικασία προς το Συνέδριο θα πρέπει να εξελιχθεί στην βάση του ισχύοντος Καταστατικού.

Όλη αυτή η εσωτερική συζήτηση ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη όπου πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με κείμενό του έθετε ζήτημα αντιπροσώπευσης στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) που ως γνωστόν αριθμεί περί τα 600 μέλη ανάμεσά τους και πολλά στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας θίγοντας εμμέσως και ζητήματα δημοκρατίας στο κόμμα. Το εν λόγω κείμενο τροποποιήθηκε από κομματικό στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη όπου και τέθηκε σε ψηφοφορία χωρίς ωστόσο να εγκριθεί από τα μέλη του οργάνου. Ακολούθως άρχισε η τμηματική διαρροή του περιεχομένου του.

Κατά την γνώμη της πλειοψηφικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, των λεγόμενων «προεδρικών» το κείμενο αυτό υποδηλώνει απλώς μία προσπάθεια των 53+ να οριοθετήσουν τον χώρο τους ενόψει συνεδρίου. Μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται πάντως μεταξύ των συμμάχων που πιστεύουν ότι κάποιοι βάζουν εμπόδια στην διαδικασία μετεξέλιξης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόγειες διεργασίες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι έντονες και αναμένεται να κλιμακωθούν και το επόμενο διάστημα στην προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών εν όψει του κρίσιμου συνεδρίου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το