Κόσμος

Ώρες αγωνίας για τους πρόσφυγες – «ομήρους» στα ανοιχτά της Σικελίας

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των προσφύγων που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» σε πλοίο της ιταλικής Ακτοφυλακής στα ανοιχτά της Κατάνης στη Σικελία.
Οι ιταλικές Αρχές επέτρεψαν σήμερα σε 16 εξ αυτών, από τους 150 που επιβαίνουν στο πλοίο Diciotti, να αποβιβαστούν στην Κατάνη.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για 11 γυναίκες και 5 άνδρες. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κατάνης είχαν ζητήσει την αποβίβασή τους και το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας συμφώνησε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, από τους 16 διασωθέντες, που μεταφέρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην ξηρά, τρεις άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση και δύο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν από τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Την απόφαση για την άμεση αποβίβαση έλαβαν γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της Κατάνης. Στο μεταξύ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε λίγο, αντιρατσιστική κινητοποίηση στον χώρο του λιμανιού, με την συμμετοχή οργανώσεων της Καθολικής Εκκλησίας και της άκρας αριστεράς και αίτημα την άμεση αποβίβαση όλων των μεταναστών και προσφύγων. Η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από την Ερυθραία και οι υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο.
Όπως διαρρέεται, θεωρείται αρκετά πιθανό το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας να επιτρέψει την αποβίβαση μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αφού θα έχει προηγηθεί η καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών, πάνω στο πλοίο της Ακτοφυλακής.

Πάπας Φραγκίσκος: Χρειάζεται λύση
Και ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σήμερα στην περιπέτεια των ανθρώπων αυτών, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια λύση η οποία να βασίζεται σε σωφροσύνη και ανθρωπιά». Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, τέλος, κατεβάζοντας εν μέρει τους τόνους, άφησε να διαρρεύσει ότι η συνολική του γραμμή δεν αλλάζει, αλλά «εργάζεται για μια θετική λύση» και ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές να επιτευχθεί».
Την ίδια ώρα, ο Λουίτιζ Πατρονάτζιο, ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο, στη Σικελία, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση του Diciotto, πήρε κατάθεση από πολλούς υπαλλήλους του υπουργείου ώστε να καταλάβει ποιος έδωσε την εντολή απαγόρευσης της αποβίβασης των μεταναστών. Τα αδικήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί είναι «περιορισμός προσώπων», «παράνομη σύλληψη» ή και «κατάχρηση εξουσίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που τηρεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, έχει ήδη αντιδράσει στην έρευνα αυτή από την Παρασκευή, καλώντας τον εισαγγελικό λειτουργό να ρωτήσει απευθείας τον ίδιο. «Θα έπρεπε να ρωτήσει εμένα και όχι να ζητά διευκρινίσεις από υπαλλήλους που εκτελούν τις εντολές που δίνει ο υπεύθυνος, δηλαδή εγώ» είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.

«Σφάζονται» Ιταλία – ΕΕ
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες με στόχο την κατανομή των προσφύγων και σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα.
«Είναι η πολλοστή απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί», σχολίασε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι χθες το απόγευμα πολλοί μετανάστες στο πλοίο έκαναν και απεργία πείνας. Την διέκοψαν ωστόσο προσωρινά για να μην οδηγηθεί στα άκρα η όλη κατάσταση. Μέχρι τώρα όμως η ιταλική κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα και των Πεντε Αστέρων δεν κάνει πίσω: «Δεν πρόκειται να κατέβει κανείς», επιμένει ο υπουργός Eσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.

Παραβιάζει η Ρώμη την ιταλική νομοθεσία;
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κινδυνεύει να απομονωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας υπάρχει ένα μέρος του κινήματος των Πέντε Αστέρων, που θεωρεί ότι η κυβερνητική στάση στο μεταναστευτικό θα πρέπει να πιο διαλλακτική. Σύμφωνα με ιταλούς αναλυτές, πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλα είναι αντίθετος με την μέχρι τώρα στρατηγική και δεν αποκλείεται να παρέμβει.

Παρέμβαση και από ΟΗΕ
Να σταματήσουν την αντιπαράθεση και να βρουν άμεσα μια λύση για τους περίπου 150 μετανάστες που παραμένουν πάνω στο πλοίο Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνης, καλεί την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ο ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) «απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ» να δεχτούν να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. Παράλληλα, καλεί και τις ιταλικές Αρχές «να επιτρέψουν την άμεση αποβίβασή τους».
«Είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων», ανέφερε ο ύπατος αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το