Ελλάδα

Ωρα μηδέν στα νοσοκομεία: 8 στα 10 χειρουργεία αναβάλλονται λόγω κορωνοϊού

υνεχίζονται οι αναβολές των χειρουργικών επεμβάσεων που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, καθώς με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας τα χειρουργεία εξαιτίας της πανδημίας και στο τρίτο κύμα πρέπει να μειωθούν έως και 80%. Με βάση τα επίσημα δεδομένα, αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ πραγματοποιούνται χειρουργεία μόνο στα επείγοντα περιστατικά ενώ δεν αναβάλλονται και επεμβάσεις που σχετίζονται με τους ογκολογικούς ασθενείς. Να σημειωθεί ότι στον ιδιωτικό τομέα τα χειρουργεία πραγματοποιούνται κανονικά αφού θεωρείται covid free. Ωστόσο, το πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι ασθενείς με άλλα νοσήματα μεταχρονολογούν τις ιατρικές τους ανάγκες, με συνέπεια να ανεβαίνουν οι αρνητικοί δείκτες υγείας στον πληθυσμό.

Το γεγονός αυτό έχει κάνει πολλούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και σωματεία να αρνούνται το κούρεμα των χειρουργείων. Ενδεικτικό είναι ότι στα Νοσοκομεία Γιώργος Γεννηματάς και Γενικό Κρατικό Νίκαιας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αρνήθηκε να μειώσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σημειώνοντας ότι εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει κι άλλη νοσηρότητα και οι ασθενείς κινδυνεύουν.

Να σημειωθεί ότι οι λίστες χειρουργείων με τα προγραμματισμένα περιστατικά που διατηρούνται στο ΕΣΥ, έχουν μπλοκάρει αφού εκατοντάδες χειρουργεία είχαν ακυρωθεί και από τα προηγούμενα κύματα της επιδημίας στη χώρα μας. Αποτέλεσμα είναι σήμερα πολλοί συμπολίτες μας να αναμένουν πότε θα ξεκινήσουν κανονικά τα προγράμματα των χειρουργικών επεμβάσεων για να αντιμετωπίσουν το ιατρικό τους πρόβλημα.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντέξει το ΕΣΥ
Για την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής, τίθεται από την κυβέρνηση σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα εξής μέτρα:

άμεση ανάπτυξη 70 κλινών ΜΕΘ με στόχο να φτάσουν τις 340
τέλος στις διακομιδές από άλλους νομούς
άνοιγμα κλινών σε Χαλκίδα, Κόρινθο και Λιβαδειά
μεταφορά των non Covid περιστατικών. Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσεται και το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το