Τοπικά

“Ώρα μηδεν” για τα έργα στη Μαγνησία – Απαξίωσε ο Αχ. Μπέος την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

IMG_0877
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα του ΕΣΠΑ, όπως και για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, έκρουσε σήμερα από το Βόλο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. “Τα πάντα βρίσκονται σε τέλμα” τόνισε και ζήτησε εγρήγορση από όλους τους φορείς, προειδοποιώντας ότι αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους άμεσα, η κατάσταση σε λίγες ημέρες δεν θα είναι αναστρέψιμη. Όσον αφορά τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το Βόλο επισήμανε ότι η Περιφέρεια στηρίζει και τη Λάρισα και το Βόλο, στο βαθμό που μπορεί, ενώ απέφυγε να απαντήσει στο απαξιωτικό σχόλιο του Αχ. Μπέου ότι “η περιφέρεια είναι πολύ λίγη για να ζητηθεί η στήριξή της στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας”. Ο Αχ. Μπέος ακύρωσε για μία ακόμη φορά τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 από το Βόλο, ενώ τοποθετήθηκε ειρωνικά για την υποψηφιότητα της Λάρισας, αλλά και προσωπικά για τον δήμαρχο της γειτονικής πόλης Απ. Καλογιάννη.
Απόλυτο κενό…
Ειδικότερα ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι “βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν” και το σπιράλ αβεβαιότητας εντείνει την ασφυξία στην πραγματική οικονομία. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το 2015, όπως είπε, δεν είχε εγκριθεί μέχρι χθες από το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα να μην έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ με το σταγονόμετρο χρηματοδοτούνται τα έργα του ΕΣΠΑ, ειδικά αυτά που δεν έχει την επίβλεψη η Περιφέρεια Θεσσαλίας. ‘Έργα που χρηματοδοτούνται ειδικά μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος μετέφερε τα ταμειακά του αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδας, καρκινοβατούν”, είπε και πρόσθεσε οτι είναι τραγική η ασφυξία στην πραγματική οικονομία.
Σε ότι αφορά τα έργα του ΕΣΠΑ, ο κ. Αγοραστός επισήμανε οτι στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Παρακολούθησης που θα αποφασίσει ποια έργα μπορούν να ενταχθούν. Στο σημείο αυτό ανέφερε οτι η Περιφέρεια έχει προτείνει προς ένταξη την κατασκευή της εισόδου της εθνικής οδού στο Βελεστίνο, στο ύψος του 304 ΠΕΒ, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν εγκρίνει την ένταξη του έργου.
Επίσης, τόνισε οτι αυτή τη στιγμή δεν προχωρούν σημαντικά έργα και άλλων φορέων, όπως του ΕΚΑΒ, του Πανεπσιτημίου και του Νοσοκομείου, γεγονός που σημαίνει οτι, είτε θα αφήσουν “τρύπα” στο ΕΣΠΑ, είτε θα πρέπει να μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, είτε να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους.
Αναφερόμενος στο έργο της Κάρλας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το κρατάμε στη ζωή με ορό”, καθώς η χρηματοδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και το αρμόδιο υπουργείο ρέει με το σταγονόμετρο. Επίσης με αργούς ρυθμούς προχωρά το έργο στο Μαυρομμάτι, ενώ η λιμνοδεξαμενή στον Ξηριά δεν έχει ακόμη χρηματοδοτηθεί (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Σε ότι αφορά τον Περιφερειακό, ο κ. Αγοραστός επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το έργο παράκαμψης της Αγριάς είναι άγνωστο πότε θα γίνει καί ότι η Περιφέρεια πιέζει το αρμόδιο υπουργείο για να υπογράψει τα τεύχη δημοπράτησης.

IMG_0205
Πολιτιστική Πρωτεύουσα-Ρεγκάτα
Επίσης, τοποθετήθηκε στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και μεταξύ άλλων τόνισε οτι ουδέποτε δέχθηκε αίτημα από το δήμο Βόλου για στήριξη της διεκδίκησης του τίτλου για το 2021. “Αν μου ζητηθεί θα το πράξω”, είπε και πρόσθεσε ότι η δική του στήριξη δεν είναι το διαβατήριο για να “κερδηθεί η υποψηφιότητα”. Ο Περιφερειάρχης επισήμανε οτι υποδομές απαραίτητες για τη στήριξη της διεκδίκησης, όπως αστικές αναπλάσεις, αρχαία θέατρα κ.α., έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στις δύο πόλεις, Βόλο και Λάρισα, και πρόσθεσε: “Μακάρι να υπάρξει θεσσαλική πρωτεύουσα που να πετύχει να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021”.
Για τη Ρεγκάτα, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι δέχθηκε αίτημα να στηρίξει η Περιφέρεια οικονομικά τη διεκδίκηση, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί καθώς δεν εγκρίθηκε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2015 και επομένως δεν υπάρχουν χρήματα. Τόνισε όμως ότι μόλις εξευρεθούν τα χρήματα, θα στηρίξει την προσπάθεια.
Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου
Για το αεροδρόμιο, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια έδωσε πάνω από 700.000 ευρώ και υπενθύμισε ότι το Ελεγκτικό συνέδριο δεν ενέκρινε την τελευταία σύμβαση με την Ryainair. “Τότε ήταν άλλος δήμαρχος. Το ανέφερα σε όλους τους φορείς και τους πρότεινα να κάνουμε μία εταιρεία προβολής και διαχείρισης, αλλά κανείς δεν προσήλθε”, είπε και πρόσθεσε οτι η Περιφέρεια θα αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλία για το θέμα, αλλά αν δεν ληφθεί μέριμνα σε κεντρικό επίπεδο, του χρόνου θα υπάρχει πρόβλημα και με τον τουρισμό. Ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι για να μην χρειάζονται ενέσεις της τοπικής κοινωνίας, το αεροδρόμιο πρέπει να στοχεύσει σε συγκεκριμένες ομάδες επισκεπτών. “Στην κατεύθυνση αυτή”, είπε, “εμείς προωθήσαμε το θέμα των καταδυτικών πάρκων και το θέμα των θαλάσσιων μουσείων. Επίσης, τα αεροδρόμια τα στηρίζουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες υποδομές”, επισήμανε και έφερε ως παράδειγμα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και το ξενοδοχείο Κόστα Ναβαρίνο.
Ο Αχ. Μπέος
Ο Αχ. Μπέος που παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει τη συνέντευξη του κ. Αγοραστού, επιτέθηκε στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι δεν “στρίμωξαν” τον Περιφερειάρχη να δεσμευτεί για έργα της Μαγνησίας, ή τη Ρεγκάτα και έσπευσε να δηλώσει οτι ο ίδιος έχει καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του.
Αμέσως μετά ακύρωσε για μία ακόμη φορά τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 από το Βόλο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Τα σχολεία δεν διαθέτουν τουαλέτες και εσείς μιλάτε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα; Κι εγώ, για να διεκδικήσω την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ως δήμος, δεν χρειάζομαι καμία συμβολή κανενός περιφερειάρχη. Είναι πολύ λίγοι για να βοηθήσουν το Βόλο να διεκδικήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα. Έχει τέτοιες δυνατότητες ο δήμος Βόλου, τέτοια ψυχικά αποθέματα και ποτέ δεν ζητήσαμε από τον περιφερειάρχη να στηρίξει, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει. Οι δηλώσεις στις κάμερες είναι το μόνο εύκολο. Εμείς είμαστε πραγματιστές και άνθρωποι της ουσίας”.
Την ίδια ώρα, ο Αχ. Μπέος τοποθετήθηκε απαξιωτικά για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τη Λάρισα, κάνοντας ειρωνικά σχόλια για τη γειτονική πόλη και τον Πηνειό, ενώ με ειρωνίες σχολίαζε επίσης αυτά που έλεγε ο κ. Αγοραστός για το σύστημα ασφάλειας ISPS που θα θωρακίσει το λιμάνι του Βόλου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν γνωρίζει τη δήλωση του δημάρχου Λάρισας Απ. Καλογιάννη ότι ανοίγουν 17 χρηματοδοτικά προγράμματα για την πόλη που θα κερδίσει την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο κ. Αγοραστός δήλωσε άγνοια, ενώ ο Αχ. Μπέος γέλασε και έκανε λόγο για αερολογίες του κ. Καλογιάννη.
Ο Αχ. Μπέος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Βόλο για να συζητηθούν τα έργα αστικής ανάπλασης προϋπολογισμού 17 εκ. Ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το