Οικονομία

Ώρα ανακοινώσεων για τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας – Έκτακτη εισφορά 90%

Η ώρα των ανακοινώσεων για τα περίφημα «υπερέσοδα» των παραγωγών εταιριών ενέργειας φτάνει, μιας και η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ίσως και σήμερα. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), άλλωστε, έχει ολοκληρώσει τους υπολογισμούς της και έχει παραδώσει το σχετικό πόρισμα, το οποίο αφορά στην περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 και ως τον Μάρτιο του 2022.

Όπως εγκαίρως έχει γράψει το protothema.gr, το «μικτό» ποσό που είχε υπολογιστεί γι’ αυτό το εξάμηνο και αφορά στις τέσσεριες εταιρίες-παραγωγούς ενέργειας (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Elpedison και ΉΡΩΝ) ανέρχεται περίπου στα 600 εκ ευρώ. Οι εταιρίες, όμως, υπογραμμίζουν ότι από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσοστά που αφορούν στις εκπτώσεις για τα σταθερά τιμολόγια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η τελική «φορολογητέα ύλη» για το κράτος, ανέρχεται στην περιοχή των 300-400 εκ ευρώ, ανάλογα με τους υπολογισμούς που θα γίνουν για την έκπτωση. Σε καμία περίπτωση το ποσό δεν είναι 1,4 δισ ευρώ, όπως είχε πει από βήματος της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη να έχει αρχίσει να κάνει λόγο για «λογιστικές αλχημείες». Το τελικό ποσό που θα προκύψει και θα ανακοινωθεί θα επιβαρυνθεί με ένα ειδικό τέλος 90%. Θα πρόκειται, για νομικούς λόγους, για έκτακτη «εισφορά αλληλεγγύης», όπως εξηγούσε ανώτερη κυβερνητική πηγή, και όχι για «φόρο», προκειμένου να θωρακιστεί και νομικά η κυβερνητική δέσμευση. Τα έσοδα από αυτή θα πάνε για τη χρηματοδότηση του εθνικού μηχανισμού παρέμβασης στο ρεύμα που ανακοίνωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι εταιρίες «αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει και αυτές να συνεισφέρουν», αν και είναι αμφίβολο, κατά πόσο οι παραγωγοί ενέργειας… ενθουσιάζονται με την προοπτική οριζόντιας φορολόγησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, είναι άκρως πιθανό να προκύψουν και άλλα «υπερέσοδα» από τις εταιρίες, αυτή τη φορά για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (Απρίλιο-Ιούνιο), μιας και συνεχίζεται η πολιτική των επιδοτήσεων ως τότε. Από τον Ιούλιο και μετά θα ισχύσει το πλαφόν στη χονδρική που θα σβήνει τα όποια «υπερέσοδα», ως τότε, όμως, ο τρόπος τιμολόγησης παραμένει ίδιος. Συνεπώς, σε δεύτερο χρόνο η ΡΑΕ θα πρέπει να κάνει τον αντίστοιχο υπολογισμό και για το δεύτερο τρίμηνο και η κυβέρνηση να πράξει αναλόγως.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το