Αθλητισμός

«Όπου ενότητα, εκεί νίκη»- Το πλήρες πλάνο του Θ. Τζήμα για το ποδοσφαιρικό τμήμα της Νίκης “Θ”

Σ39 Φ1 ΤΡΙΣΤ

«Όπου ενότητα, εκεί νίκη» είναι το σύνθημα του Θανάση Τζήμα. Η «Θ» παρουσιάζει όλο το πλάνο του νέου ηγέτη του ποδοσφαιρικού τμήματος της Νίκης και τους στόχους που έχει θέσει για το μέλλον.

 

Ο Θανάσης Τζήμας αναφέρθηκε στα σχέδια που έχει για τη Νίκη στην έκτακτη γενική συνέλευση της περασμένης Τετάρτης, αλλά το έκανε περιληπτικά λόγω έλλειψης χρόνου. Η «Θ» εξασφάλισε το έγγραφο που καταγράφει όλο το πλάνο του νέου ισχυρού άνδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος, το οποίο αναλύεται στο παρακάτω κείμενο που συνέταξε ο κ. Τζήμας και το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους φιλάθλους της Νίκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα κάτωθι:
«Ήρθε η ώρα για ενότητα, ομόνοια. Η οικογένεια της Νίκης Βόλου χρειάζεται την ομόνοια, την ενότητα, την αλληλεγγύη, την τεχνογνωσία, τη συσπείρωση, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους στη Νέα Ιωνία, και ευρύτερα σε όσους αγαπούν την «κυανόλευκη» ομάδα ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε μεμψιμοιρίες, να σταματήσουν εδώ και τώρα οι Κασσάνδρες που βλάπτουν καθημερινά τον σύλλογο. «Η ισχύς εν τη ενώσει».
Όλος αυτός ο μηχανισμός του ποδοσφαίρου θα πρέπει να στηριχθεί πάνω σε μία μελέτη, η οποία θα ενεργοποιήσει στο μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης όλους τους αθλητικούς μηχανισμούς του πιο ιστορικού σωματείου της Νίκης Βόλου. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για την ενεργοποίηση πρέπει να γίνει και θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο.
Ο λαός και πολλά σωματεία δοκίμασαν όλους τους ανεύθυνους προγραμματισμούς. Πληρώσαμε ακριβά όλες τις τεχνητές και επιφανειακές ποδοσφαιρικές υπάρξεις. Ήρθε η ώρα που πρέπει να σταματήσουμε το ποδοσφαιρικό λάθος, το όλα τα ξέρουμε όλα τα μπορούμε. Ήρθε η ώρα της ποδοσφαιρικής αναδημιουργίας για τον σύλλογο, η Νίκη να αγκυροβολήσει στο λιμάνι (του Βόλου), στο λιμάνι της Σούπερ Λιγκ.
Δύο τρεις παράγοντες «κυκλοφορούν» το κάθε ερασιτεχνικό σωματείο. Αυτοί διοικούν σύμφωνα με την κάθε πρόχειρη σκέψη που μπορούν να συλλογιστούν με αποτέλεσμα να μένουν συχνά αβοήθητοι οι ποδοσφαιριστές χωρίς καμία συμπαράσταση. Μόνο την Κυριακή πηγαίνουν οι παράγοντες και ζητάνε επιμόνως τη νίκη.
Οι φίλαθλοι έχουν και αυτοί την ευθύνη τους για τις κακές αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών. Δεν νοείται να ακούμε από φιλάθλους ομαδικές βρισιές ή ένα σωρό άλλα, τα οποία είναι απαράδεκτα για φιλάθλους του 21ου αιώνα μόνο κακό κάνουν στο κάθε σύλλογο και αυτοί ήρθε η ώρα να δείξουν αν αγαπούν ή όχι την ομάδα».
Ο κ. Τζήμας υποστηρίζει ότι πλέον οι ομάδες έχουν ανάγκη από έναν τεχνοκράτη, ο οποίος θα διαθέτει την απαραίτητες γνώσεις. «Ο τεχνοκράτης γνωρίζει καλά το «management» μαζί με τον όρο «management» χρησιμοποιείται ο όρος «manager – μάνατζερ», για να εκφράσει την έννοια του διοικητικού στελέχους. Μάνατζερ είναι αυτός, ο οποίος πετυχαίνει αποτελέσματα μέσω της εργασίας άλλων ανθρώπων. Ο σκοπός ή ο λόγος ύπαρξης των διοικητικών στελεχών είναι η άσκηση του διοικητικού έργου ή της διοίκησης (management) στο χώρο της ευθύνης τους, ώστε να υλοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους (ανθρώπους, υλικά, κεφάλαια, μηχανήματα κ.τ.λ.) και να πετυχαίνουν τους στόχους της επιχείρησης ή του συλλόγου – οργανισμού. Τα διοικητικά στελέχη (manager) ασκούν διοίκηση (management), συνεπώς το έργο τους περιλαμβάνει την άσκηση των λειτουργιών της διοίκησης, δηλαδή του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της στελέχωσης, της διεύθυνσης – ηγεσίας και του ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα και πρακτικά τα διοικητικά στελέχη:
– Καθορίζουν το έργο που έχουν να υλοποιήσουν στο χώρο της ευθύνης τους.
– Θέτουν στόχους στα άτομα και την ομάδα τους και σχεδιάζουν τα προγράμματα για την υλοποίηση τους.
– Αναθέτουν καθήκοντα στους συνεργάτες τους.
– Επιβλέπουν, παρακολουθούν την υλοποίηση του έργου και τους συνεργάτες τους.
– Καθοδηγούν, συμβουλεύουν, εμψυχώνουν, εμπνέουν τους συνεργάτες τους, ώστε να έχουν διάθεση να αποδώσουν.
– Ανταμείβουν θετικά ή αρνητικά τους συνεργάτες τους.
– Αξιολογούν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα των συνεργατών τους.
– Αναπτύσσουν, εκπαιδεύουν τους συνεργάτες τους.
– Δημιουργούν πνεύμα ομάδας και κάνουν τους συνεργάτες τους να λειτουργούν ως μια αποτελεσματική ομάδα.
– Ελέγχουν τα αποτελέσματα και τις συμπεριφορές των συνεργατών.
– Αποφασίζουν για ζητήματα που αφορούν το χώρο της ευθύνης τους.
Αυτός ο άνθρωπος είναι ο καταλληλότερος νια διευθυντής μιας εταιρίας ή για πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας».

Ακαδημία και παλαίμαχοι
Στη συνέχεια του κειμένου ο Θανάσης Τζήμας κάνει ειδική μνεία στην ακαδημία θέλοντας εκεί να αξιοποιήσει τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές ως προπονητές. Αναλυτικά υπογραμμίζει:
«Η υποδομή και οι καλοί προπονητές ενός σωματείου αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, για να νιώσουν οι νεαροί παίκτες άνετα και να θέλουν να παραμείνουν στις τάξεις τους. Σε όλα τα σωματεία το πρωταρχικό μέλημα των υπευθύνων πρέπει να είναι να έχουν ομάδες με μικρό αριθμό παικτών, προκειμένου να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους παίκτες να αποκτήσουν γερές βάσεις. Λόγω της παραπάνω διαπίστωσης είναι έντονη η ανάγκη για δημιουργία ακαδημιών ποδοσφαίρου κάτι που στερείται ο σύλλογος τελευταία, από πλευράς μεγέθους. Η λειτουργία μιας ακαδημίας ποδοσφαίρου
Για τη σωστή λειτουργία μιας ακαδημίας ποδοσφαίρου απαιτούνται τα εξής: Αθλητικό σχέδιο με σαφώς καθορισμένους γενικούς στόχους, στελέχωση από ανθρώπους που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων, ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας, υποδομή υποδοχής και διδακτικό υλικό, πρόγραμμα εβδομαδιαίων προπονήσεων.
Όλα αυτά μπορούν μετά του δικού οράματος να φέρουν την ομάδα σε τροχιά ανόδου όπως επιπρόσθετα παρακάτω αναφέρεται στο πλάνο.
* Όραμα ανόδου κατηγοριών.
* Ανακατασκευή γηπέδων.
* Συνεργασία με μεγάλες εταιρίες που θα βοηθήσουν στο μπάτζετ της ομάδας.
* Διασφάλιση της συνεργασίας διοικούσας ποδοσφαίρου και ερασιτεχνικής με ιδιωτικό συμφωνητικό.
* Διαφάνεια στα οικονομικά (e-banking κ.ά.).
* Στήριξη της παρούσας διοίκησης και στενή συνεργασία μαζί της.
* Στήριξη στον ήδη υπάρχοντα προπονητή και των συνεργατών του.
* Διατήρηση υπάρχοντος ράστερ με προσαρμογή νέων σε ηλικία παικτών από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Μεταγραφές 4-5 έμπειρων παικτών εκτός νομού που θα βοηθήσουν τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά την ομάδα.
* Ακαδημίες υπό την επίβλεψη παλαίμαχων ποδοσφαιριστών.
* Στήριξη και στα άλλα τμήματα της ερασιτεχνικής που έχουν ανάγκη όπως μπάσκετ αντρών & μπάσκετ γυναικών, με χορηγίες που θα ελαφρύνουν οικονομικά της διοικούσες επιτροπές αυτών των τμημάτων».
Το κείμενο του κ. Τζήμα ολοκληρώνεται με τη φράση: «όλοι μαζί μπορούμε να αναγεννήσουμε την Νίκη ώστε να γίνει ξανά το καμάρι της Νέας Ιωνίας του Βόλου και όχι μόνο», ενώ ακολουθεί ένα απόφθεγμα του Ρήγα Φεραίου που μιλά για ενότητα και υπογραμμίζει ότι ο αλληλοσπαραγμός δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το