Τοπικά

Όποιος χρωστά στους Δήμους της Μαγνησίας δεν παίρνει φορολογική ενημερότητα – Χιλιάδες υποθέσεις στις Δ.Ο.Υ.

Φραγή στις φορολογικές ενημερότητες αλλά και στις επιστροφές φόρου προκαλεί η μη εξόφληση οφειλών δημοτών στους Δήμους και στη Μαγνησία. Αυτό έγινε γνωστό από έγκυρη πηγή της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, με αφορμή την έκπληξη φορολογουμένων, που δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, αλλά και μισθωτών, που έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου εισοδήματος, αλλά δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, καθώς φέρονται να οφείλουν στους Δήμους.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή της Δ.Ο.Υ. Βόλου, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν φραγή φορολογικής ενημερότητας, καθώς φέρονται να οφείλουν διάφορα ποσά στους Δήμους, είτε από κλήσεις στάθμευσης, είτε από άλλες αιτίες (τέλη κ.λ.π.)
Πάντως η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πως ακόμη δεν έχουν αποσταλεί από τους Δήμους στις Δ.Ο.Υ., κατάλογοι με βεβαιωμένα χρέη δημοτών, ώστε να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι φορολογούμενοι χωρίς να έχουν καμία φορολογική εκκρεμότητα, διαπίστωσαν ότι ο ΑΦΜ τους είχε «κλειδώσει» (φραγή), με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει η επιστροφή του φόρου. Το ίδιο συνέβη και σε όσους ζητούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
Οι Δήμοι, μέσω της Εφορίας, έχουν δεσμεύσει τους ΑΦΜ των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως από απλήρωτες κλήσεις ή ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης και δημοτικά τέλη. Μάλιστα, πολλοί πληροφορήθηκαν από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. ότι χρωστούν στον Δήμο, καθώς δεν είχαν λάβει ποτέ κάποια ειδοποίηση…
Παρά το γεγονός ότι αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα – συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας – όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους. Έτσι, οι φορολογούμενοι πληροφορούνται κατόπιν εορτής, ότι ο ΑΦΜ τους έχει μπλοκάρει για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και την επιστροφή φόρου.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν έληξε η ρύθμιση των 100 δόσεων, τα οικονομικά τμήματα των Δήμων αποστέλλουν σε καθημερινή βάση πλέον στις ΔΟΥ τα στοιχεία των οφειλετών, που δεν τήρησαν τη ρύθμιση, δίνοντας εντολή για δέσμευση του αποδεικτικού ενημερότητας.
Για να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο ΑΦΜ και να εισπράξει ο φορολογούμενος την επιστροφή φόρου που δικαιούται, θα πρέπει πρώτα να μεταβεί στον Δήμο, όπου έχει οφειλή. Είτε θα εξοφλήσει εξ ολοκλήρου το χρέος του, είτε θα το ρυθμίσει σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια ο Δήμος θα χορηγήσει βεβαίωση για άρση της δέσμευσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.
Όσοι δεν πληρώσουν ή δε ρυθμίσουν τις οφειλές τους, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η χαριστική βολή έρχεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κινητών περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων.

Στον εξωδικαστικό οφειλές στον ΕΦΚΑ
Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι αποφάσεις του υπ. Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες εντάσσονται πλέον στο πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού και οφειλές στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και στο δημόσιο, οι οποίες ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, καθώς και οφειλές που είναι γεννημένες έως και την 31η-12-2017.
Μεταξύ άλλων και στις δύο αποφάσεις προβλέπεται ότι για οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 125.000 ευρώ, το ΚΕΑΟ αλλά και το δημόσιο προτείνουν λύσεις, μόνο εφόσον προσκομίζεται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, κατά την έννοια του άρθρου 1 παρ. 2 περ. ιδ΄ του ν. 4469/2017, ο οποίος είναι είτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α΄, είτε νομικό πρόσωπο, εφόσον η ως άνω αξιολόγηση και το σχέδιο υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα ως άνω προσόντα, το κόστος της οποίας βαρύνει τον οφειλέτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το