Παραπολιτικά

Οπισθοδρομικοί, χωρίς παιδεία και συνείδηση

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Γέμισε αδέσποτα νεογέννητα σκυλάκια όλος ο Βόλος και κάθε γωνιά του Νομού. Γέμισαν οι δρόμοι αδέσποτα που φορούν λουριά και αντιπαρασιτικά, γιατί οι ιδιοκτήτες τα βαρέθηκαν και τα εγκατέλειψαν. Οι φιλοζωϊκές αναρτούν τουλάχιστον πέντε με έξι ενημερώσεις κάθε μέρα για σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους και τα πάρκα του Βόλου και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες τους. Άλλες τόσες αφορούν νεογέννητα κουτάβια που είναι πεταμένα σε κάθε γωνιά του Πηλίου και της Κάρλας, με τις φιλοζωϊκές να ζητούν υιοθεσία. Σήμερα υπάρχει πρόβλημα και με τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν οικόσιτα ζώα σε περιοχές εκτός του Δήμου όπου διαμένουν, και δεν μπορούν να τα φροντίσουν. Ζώα πεινασμένα, άρρωστα πλάσματα. Είναι πλάσματα ζωντανά και τα οδηγούν στην πείνα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Ποσοστό άνω του 70% των αδέσποτων ζώων άλλωστε, στους ιδιοκτήτες οφείλεται. Είναι ο απλός πολίτης, ο διπλανός μας στην πολυκατοικία, οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί, οι αγρότες. Είναι εκείνοι που δεν έχουν υιοθετήσει την κουλτούρα της στείρωσης, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν έχουν τα ζώα μέσα στο σπίτι τους, αλλά στον κήπο, στο χωράφι.
Αποτέλεσμα είναι, δύο φορές τον χρόνο να αναπαράγονται και να γεννούν.

Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες παρατούν στον δρόμο τα νεογέννητα σκυλάκια και γατάκια. Υπάρχουν όμως και τα εγκαταλελειμμένα ενήλικα σκυλιά. Κάποιοι ανεύθυνοι άνθρωποι αποκτούν ένα κατοικίδιο για να ευχαριστήσουν το παιδί τους, αλλά όταν αντιληφθούν την ευθύνη και τις ανάγκες που έχει το νέο μέλος της οικογένειας, το εγκαταλείπουν. Έχει συμβεί πολλές φορές μέσα στις δύο καραντίνες. Το βλέπουμε στον δρόμο. Ζούμε σε ένα περιβάλλον τριτοκοσμικό από την έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης του κόσμου.

Οι χώρες που έχουν λύσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα, είναι εκείνες που έχουν φροντίσει για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε καμία τέτοια συστηματική εκπαίδευση. Για τους Δήμους ούτε συζήτηση… Το κράτος με ζεστό χρήμα τούς έχει αναθέσει την περισυλλογή και τη διαχείριση αδέσποτων, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται να την αναλάβει.

Στη Μαγνησία, εκτός από τον Δήμο Βόλου που διαθέτει εδώ και 15 χρόνια κυνοκομείο, κανένας Δήμος δεν διαθέτει ανάλογη υποδομή. Είμαστε εντελώς οπισθοδρομικοί σε θέματα ευαισθητοποίησης και κατά συνέπεια αρμονικής συμβίωσης με τα ζώα.

Σε όλη τη Μαγνησία τα καθημερινά εγκλήματα, οι κακοποιήσεις αδέσποτων, αλλά και δεσποζόμενων και οι εγκαταλείψεις ζώων, το αποδεικνύουν κάθε ώρα.
Μπορούμε να συνεχίζουμε την κτηνωδία…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το