Ροή

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών σε αναλογία με τον πληθυσμό της από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), αλλά ταυτόχρονα έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς νοσοκόμων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Πολιτικές για το νοσηλευτικό προσωπικό στις χώρες του ΟΟΣΑ), που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης, το 2013 η Ελλάδα είχε 6,29 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση από το 2000, όταν είχε 4,33 γιατρούς. Η διαφορά είναι μεγάλη από τις άλλες χώρες.

Η Αυστρία, που είναι δεύτερη στη σειρά, είχε 4,99 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους το 2013 και η τρίτη στη σειρά Γερμανία είχε 4,05 γιατρούς, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 3,27 γιατροί. Όσον αφορά τους νοσοκόμους, το 2013 στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 3,62 σε 1.000 κατοίκους από 2,72 το 2000. Χαμηλότερο αριθμό από την Ελλάδα είχαν μόνο το Μεξικό (2,62) και η Τουρκία (1,83), ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 9,09 νοσοκόμοι για 1.000 κατοίκους. Στην πρώτη θέση ήταν η Ελβετία (17,36).

«Παρά τις επανειλημμένες αιτιάσεις στα μέσα ενημέρωσης και σε δημόσιες συζητήσεις για αυξανόμενες υστερήσεις, ο αριθμός των γιατρών και των νοσοκόμων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος στις χώρες του ΟΟΣΑ», αναφέρει η έκθεση. «Το 2013, συνολικά 3,6 εκατομμύρια γιατροί και 10,8 εκατομμύρια νοσοκόμοι απασχολούνταν στις χώρες του ΟΟΣΑ έναντι 2,9 εκατομμυρίων γιατρών και 8,3 εκατομμυρίων νοσοκόμων το 2000.

Ο αριθμός των γιατρών και νοσοκόμων αυξήθηκε ταχύτερα από τον συνολικό πληθυσμό σε όλες σχεδόν τις χώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο λόγος των γιατρών προς τον πληθυσμό και λόγος των νοσοκόμων προς τον πληθυσμό», προσθέτει η έκθεση.

Το «μείγμα των δεξιοτήτων», όπως μετράται από τον αριθμό των νοσοκόμων ανά γιατρό, διαφέρει πολύ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, «αντανακλώντας διαφορετικούς τρόπους οργάνωσης της παροχής νοσηλευτικής περίθαλψης και την κατανομή καθηκόντων μεταξύ διαφορετικών παρόχων νοσηλευτικής περίθαλψης».

Στις μισές χώρες, το 2013 αντιστοιχούσαν από 2 έως 4 νοσοκόμοι ανά γιατρό. Το ποσοστό αυτό ωστόσο κυμαίνονταν από λιγότερο από έναν νοσοκόμο ανά γιατρό στην Ελλάδα έως 4,5 νοσοκόμους ανά γιατρό (ή παραπάνω) στη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία και τη Δανία.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στα σχολεία τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που…

1 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Ντρέπομαι πάρα πολύ» – Τι λέει μαθήτρια που είδε συμμαθητές της να διακινούν ψεύτικες γυμνές της φωτογραφίες

«Είναι πολύ άβολο. Ξέρω ότι την έχουν δει πολλά άτομα και ντρέπομαι πάρα πολύ για…

1 Δεκεμβρίου 2023