Οικονομία

ΟΟΣΑ: Αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα-Αναγκαία τα μέτρα για το χρέος

Στο 2,3% αναμένεται να αυξηθεί το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ. Κύριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι οι εξαγωγές αναφέρει ο Οργανισμός, οι οποίες θα αξιοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση από το εξωτερικό και την βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα αυξηθούν στο 9,4% το 2019, η ανεργία θα μειωθεί στο 19,4% ενώ, το ίδιο έτος, θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,1%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το 3,5% το 2018, με τις υπάρχουσες πολιτικές, ενώ το 2019 θα μειωθεί σε σχέση με το 2018, φτάνοντας οριακά πάνω από το 3,5%.

Επενδύσεις και κατανάλωση θα επανέλθουν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που τονίζει πάντως ότι το δημόσιο χρέος παραμένει ψηλά. Η μείωση του απαιτεί αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και επιπρόσθετη αναδιάρθρωση χρέους.

Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η διατήρηση του «μομέντουμ» της ελληνικής οικονομίας είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό, κλειδιά για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης.

Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην κοινωνική προστασία θα ανακουφίσουν τα φτωχά στρώματα. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι είναι σημαντικά τα μέτρα που προβλέπουν οικογενειακά επιδόματα, επιδότηση στέγης και επεκτεινόμενα σχολικά γεύματα.

EURONEWS

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το