Πολιτισμός

«Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως»: Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη

Το «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως», η παράσταση που βασίζεται στα ομώνυμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία Θεμιστοκλή Καρποδίνη και Γιάννη Κολόι, παρατείνει τις προβολές της έως 16 Μαρτίου.
Η κινηματογράφηση έγινε κατά τη διάρκεια μιας παράστασης με κοινό προ covid και πρόκειται για μια συναρπαστική ερμηνεία μιάμισης ώρας, που δικαιώνει το εγχείρημα την κάθε στιγμή λεκτικής ερμηνείας έως τη λυτρωτική κορύφωση του τέλους. «Βάλσαμο και θεραπεία ψυχής!».
Με τα δύο αυτά διηγήματα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποδίδει συναρπαστικά δύο όψεις του Έρωτα. Στο πρώτο, μεταφέρει σ’ ένα νυκτερινό, καλοκαιρινό τοπίο, όπου αντικρίζει με δέος την ομορφιά της νεαρής συνομήλικής του Μοσχούλας, καθώς εκείνη κολυμπώντας αναδύεται γυμνή μέσα από τη φωσφορίζουσα θάλασσα στο φως της Σελήνης. Όταν κινδυνεύει αίφνης να πνιγεί, εκείνος βουτά και τη σώζει μεταφέροντάς την στην ακρογιαλιά. Ο κρυφός έρωτάς του για κείνη παραμένει πλατωνικός και αθώος. Η ευχαρίστηση ότι της έσωσε τη ζωή αποκτά μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία.
Στο δεύτερο διήγημα, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη της προηγούμενης ιστορίας, ο έρωτας του νεαρού Γιωργή γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να χάσει για πάντα την αγαπημένη του από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο Άνδρα, που έρχεται αιφνιδίως να τη ζητήσει σε γάμο και να την παντρευτεί την ίδια μέρα. Η ταραγμένη σκέψη του Γιωργή σχεδιάζει να πνίξει τον Γαμβρό και τη Μητέρα της αγαπημένης του την ώρα που τους μεταφέρει με τη βάρκα του. Την ύστατη όμως στιγμή παραιτείται από το πάθος. Κάνει μια υπέρβαση και γίνεται ήρωας για τον έρωτά του.

Συντελεστής παράστασης: Δραματουργία, διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης, μουσική: Claude Debussy, «La mer», ερμηνεύουν: Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Σκιά Μεγαλοδικηγόρου: Γιάννης Κολόι, παραγωγή: Δήμος Αβδελιώδης.
Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ. Αγορά εισιτηρίων στο https://www.ticketservices.gr/event/oneiro-sto-kyma-online-streaming/.

Πληροφορίες για τη διαδικασία προβολής:
Η παρακολούθηση της βιντεοσκοπημένης παράστασης γίνεται με τη χρήση εισιτηρίου. Μετά την αγορά του εισιτηρίου σας θα λάβετε email με τη διεύθυνση της σελίδας προβολής και τον μοναδικό κωδικό πρόσβασης που αντιστοιχεί στο εισιτήριό σας. Προβλέπεται η αγορά ενός μόνο εισιτηρίου ανά συναλλαγή. Το εισιτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα έως 16 Μαρτίου. Με την ενεργοποίηση του εισιτηρίου στην ιστοσελίδα προβολής ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση εντός 4 ωρών. Με το πέρας των 4 ωρών, το εισιτήριο πλέον απενεργοποιείται. Για τη χρήση της ιστοσελίδας προβολής υποστηρίζονται οι πρόσφατες εκδόσεις των προγραμμάτων πλοήγησης (browsers): Chrome, Firefox, Edge, Opera, Safari με ενεργοποιημένη την Javascript και τα cookies. Το εισιτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία μόνο συσκευή ή browser κάθε φορά. Δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς του εισιτηρίου, προκειμένου να αλλάξετε συσκευή ή browser. Υποστηρίζεται η προβολή σε Smart TV τηλεοράσεις είτε μέσω σύνδεσης με υπολογιστή με καλώδιο HDMI είτε μέσω εφαρμογής Internet Browser, η οποία να υποστηρίζει HTML5, Javascript, cookies και αποκωδικοποίηση video H.264. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον εξοπλισμό σας στη διεύθυνση https://stream.ticketservices.gr/ χρησιμοποιώντας τον δοκιμαστικό κωδικό «test».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το