Πολιτισμός

Ονειρο-Πωλώντας για την Ημέρα Ποίησης – Εκδήλωση από την ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam

Από την Έλενα Ψαραλίδου

Γιατί, όπως γράφει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης:
…Οι άνθρωποι βιάζονται…
Έγνοιες, βιοτικές συνθήκες, όνειρα, συμβιβασμοί…
Πού καιρός να γνωρίσουν τη ζωή τους…
Η ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam παρουσιάζει μια εκδήλωση με ποίηση και μουσική αύριο Κυριακή 19 Μαρτίου, ώρα 18.30, στο καφέ ΝάΟΣ στην προβλήτα του Τελωνείου Βόλου, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με τίτλο «Ονειρο-Πωλώντας». Θα σας πωλήσουμε τα όνειρά μας, με αντίτιμο τον χρόνο που θα μας διαθέσετε.
Τα όνειρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Το όνειρο κρατάει ανοιχτές τις πύλες επικοινωνίας του συνειδητού με το ασυνείδητο. Μεταφέρει υλικό για επεξεργασία με σκοπό τη θεραπεία. Εκφράζεται με μεταφορές, παραφράσεις, παρηχήσεις, μετωνυμίες και όλα τα σχήματα του λόγου, λογικού και άλογου. Είναι ένα δώρο θεραπείας του ασυνείδητου προς τον συνειδητό νου, μια ιεροτελεστία επικοινωνίας με τον βαθύτερο εαυτό. Στην ποιητική δημιουργία εκδηλώνονται οι ίδιες αυτές διαδικασίες. Η ανάκληση ασύμβατων ιστορικά χρονικών στιγμών, τόπων ή προσώπων, η ανακολουθία ανάμεσα στα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα, η αινιγματικότητα, η εικονοποιία μέσα από ένα συμφυρμό εικόνων. Όπως γράφει ο Ελύτης: «Τις νύχτες δεν τις ξεγελάει / θυμούνται όσα κάνεις πως ξέχασες». Η διευθέτηση των εικόνων, η έκφραση και η επεξεργασία τους ήταν ανέκαθεν μια λειτουργία του μύθου και το κατεξοχήν πεδίο δράσης των καλλιτεχνών.
Για τον λόγο αυτό για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης φέτος επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα όνειρά μας για τη ζωή και τον άνθρωπο με στόχο την ίαση και τη θεραπεία του πάσχοντος μέρους της ατομικής και κοινωνικής μας ύπαρξης.
Συμμετέχουν: Βέρα Δημοπούλου, Κατερίνα Ζούζουλα, Αγγελική Θάνου, Ελένη Καραβασίλη, Χρύσα Κραβαρίτη, Γιάννης Μακρόπουλος, Μιλτιάδης Μίλτος, Sirona Medicus, Αθηνά Νικολίδου, Μίνα Παναγιωτοπούλου, Ελένη Προγγίδη, Γιάννα Σούλιου, Αστέρης Σχοινάς, Έλενα Ψαραλίδου. Μουσικές επιλογές, ηλεκτρικό πιάνο και τραγούδι Κατερίνα Κασιμάτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το